>3.200 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών για δικαστική ρύθμιση στα Ειρηνοδικεία

>
Η εφαρμογή του ν. 3869/2010 – νόμος ΚΑΤΣΕΛΗ, και η απόφαση σταθμός του Ειρηνοδικείου Αθήνας που διέγραψε δάνειο 200.000 ευρώ ηλικιωμένου που βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία, έδωσε ελπίδα σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν καταθέσει(3.200) αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση προς τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας το πρώτο εξάμηνο του έτους. H ”έκρηξη” των αιτήσεων οδήγησε την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημιουργήσει δύο εφαρμογές πληροφορικής – εργαλεία υπολογισμού για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι (δικηγόροι, ενώσεις καταναλωτών, δικαστές κ.ά.) για την αξιοποίηση και εφαρμογή του νόμου.

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος δήλωσε σχετικά ότι ”η πρώτη απόφαση που ήδη εκδόθηκε επιβεβαιώνει τη ρεαλιστική προοπτική διεξόδου από την υπερχρέωση που προσφέρει ο ν. 3869/10 στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”.

Ο κ. Σπυράκος γνωστοποίησε ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (www.efpolis.gr) αναρτήθηκαν δύο εφαρμογές πληροφορικής που επιτρέπουν να γίνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο ακριβής προσδιορισμός των υποχρεώσεων του οφειλέτη προς τους πιστωτές του.