3+1 νέα επενδυτικά σχήματα για ελληνικές startups

Το απόγευμα της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάστηκαν τρία νέα venture capital funds (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) με στόχευση σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας.

Η παρουσίαση αυτή, έγινε στο πλαίσιο του Open Coffee, του γνωστού σημείου συνάντησης των ελληνικών startups. Το Open Coffee ιδρύθηκε το 2007 κι άνοιξε τις πύλες του στην εγχώρια startup σκηνή με ομιλίες, παρουσιάσεις καινούριων startups και με στόχο την αποτελεσματική δικτύωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών – startups, επενδυτών,οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου – πάντα μέσα σ’ ένα ανεπίσημο κλίμα.

Πέντε χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει, η ελληνική startup σκηνή κινείται περισσότερο, αναζητώντας ταυτόχρονα και την ταυτότητά της και εν έτει 2012, διαφαίνεται μια δυναμική με δεδομένο (και) τα νέα venture capital funds που δημιουργούνται.

Σημείωση 1η: Στο Open Coffee της  Παρασκευής παρουσιάστηκαν τα τρία εκ των τεσσάρων venture capital funds που έχουν δημιουργηθεί. Το τέταρτο θα παρουσιαστεί σε επόμενη εκδήλωση.

Σημείωση 2η: Τα συγκεκριμένα venture capital funds δημιουργήθηκαν με την επενδυτική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων μέσω του προγράμματος Jeremie.

Το Jeremie (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την υποστήριξη των πολύ μικρών έως και  μεσαίων επιχειρήσεων (φυσικά περιλαμβάνονται οι startups εδώ) και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Το Jeremie δεν δίνει επιδότηση με την κλασσική μορφή (πχ. 40% ή 50% επί του προϋπολογισμού της επένδυσης), αλλά επιδότηση στο επιτόκιο τραπεζικού δανείου. Αναφέρεται σε τραπεζικό δάνειο με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που υπάρχει σήμερα στην αγορά (περίπου στο 4%), και δίνεται με βάση τους όρους δανεισμού της Τράπεζας σε συνδυασμό με τους όρους της πρωτοβουλίας Jeremie.

Κοινά σημεία όλων των επενδυτικών σχημάτων venture capital που παρουσιάστηκαν στο Open Coffee της Παρασκευής είναι:

  • Δημιουργήθηκαν με την επενδυτική συμμετοχή του EIF (European Investment Fund- Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων) στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie.
  • Εστιάζουν μόνο σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας (ICT: Information and Communication Technology)

Αναλυτικότερα, τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής:

Odyssey Venture Partners: Το μέγεθος του συγκεκριμένου fund κυμαίνεται μεταξύ 30-40 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του  κκ. Θανάση Καλέκο και Σπύρο Τραχάνη μια επένδυση θα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 20.000 ευρώ έως και 1,5 εκατ. ευρώ ανάλογα με το αν γίνεται seed funding (μικρή αρχική χρηματοδότηση  μιας startup ιδέας) ή early stage – series A funding (α’ γύρος χρηματοδότησης venture capital).Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα, φιλοδοξώντας να αποτελέσει σύμφωνα με τους δημιουργούς του μια γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Σίλικον Βάλεϊ θα διατηρεί γραφεία και στις δυο πόλεις.

PJ Tech Catalyst το οποίο παρουσιάστηκε από τους Νίκο Αντωνίου, Μιχάλη Δημητρόπουλο και Arnaud Henin, investment managers. Το μέγεθος του   συγκεκριμένου επενδυτικού σχήματος ανέρχεται στα 15 εκατ . ευρώ για seed funding και σ΄αυτό συμμετέχουν η τράπεζα Πειραιώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του προγράμματος Jeremie. Φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει επενδύσεις έως και το ποσό των 750.000 ευρώ.

Openfund II: Πέντε χρόνια πριν, οι Γιώργος Κασσελάκης και Γιώργος Τζιραλής δημιούργησαν το Open Coffee. Το Open Coffee ακολούθησε το Openfund ένα επενδυτικό σχήμα για χρηματοδότηση νέων και καινοτόμων εταιρειών τεχνολογίας με διαθέσιμο κεφάλαιο συνολικού ύψους 500.000 ευρώ. Τα ποσά χρηματοδότησης κινούνταν μεταξύ 20.000-50.000 ευρώ με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των χρηματοδοτούμενων startups σε ποσοστό 15%. Κατατέθηκαν 300 προτάσεις, έγιναν δεκτές 8 και παραμένουν εν ισχύ και εν ζωή συνολικά 4 ( Taxibeat, youscan, Fascinating.com. StockPodium). Η αρχική ομάδα του Openfund εμπλουτίστηκε και με άλλα τρία άτομα (Νίκος Φράγκος, Κωνσταντίνος Πατέρας, Αρίστος Δοξιάδης) οδηγώντας στην δημιουργία του Openfund II. To ανανεωμένο, σε σχέση με το αρχικό επενδυτικό σχήμα, fund περιλαμβάνει 11 επενδυτές, 50 μέντορες κι ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο  να επενδυθούν σε  καινοτόμες, εξωστρεφείς εταιρείες τεχνολογίας. Τα ποσά χρηματοδότησης σε startups θα κυμαίνονται μεταξύ 50.000- 500.000 ευρώ ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται μια startup. Οι αιτήσεις για το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης μιας startup ιδέας (seed funding) είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ενώ για το επόμενο, αιτήσεις μπορούν να γίνουν καθ’όλη την διάρκεια του έτους.

Τα σημεία στα οποία αξίζει να εστιάσει κανείς όσον αφορά στα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα είναι η αποκλειστική τους στόχευση σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας. Ο λόγος μάλλον προφανής: Μια εταιρεία τεχνολογίας συνήθως δεν έχει μεγάλο κόστος και γενικά μπορεί να διατηρήσει τα κόστη λειτουργίας της σε χαμηλά επίπεδα. Όπερ σημαίνει ότι είναι σχετικά χαμηλές και οι αντίστοιχες απαιτήσεις σε ποσά χρηματοδότησης.

Από το κοινό ετέθησαν διάφορες ερωτήσεις μια εκ των οποίων αφορούσε στο ακριβές χρονικό διάστημα εκταμίευσης του ποσού χρηματοδότησης από το επενδυτικό σχήμα στην επιλεγμένη startup. Η διαδικασία θεωρητικά μπορεί να κρατήσει ένα μήνα. Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι σημαντική, με δεδομένο ότι ο χρόνος για μια startup μετρά τις περισσότερες φορές…αντίστροφα.

Επιπλέον το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο που ζητάνε τα συγκεκριμένα venture capital σχήματα, παραμετροποιείται ανάλογα με το ποσό που θα ζητήσει/χρειάζεται μια startup, τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξής της σ΄έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα κοκ.

Σε γενικές γραμμές, τα συγκεριμένα Venture Capital Funds θα πραγματοποιήσουν μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις υψηλού κινδύνου αλλά και υψηλής απόδοσης, με συμμετοχή 20% -30% στο μετοχικό κεφάλαιο επιλεγμένων startups τεχνολογίας.

Όλα τα επενδυτικά σχήματα έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας καινοτόμου, εξωστρεφούς ιδέας και μιας ικανής ομάδας με έντονο το στοιχείο της δέσμευσης στην εκκίνηση και  εξέλιξη του startup εγχειρήματος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ετέθη επί τάπητος ότι ενώ η Ελλάδα διαθέτει ταλαντούχους ανθρώπους, της λείπει η επιχειρησιακή κουλτούρα και η στρατηγική σκέψη μάνατζμεντ που απαιτούνται σε μια (νέα) επιχείρηση. Οι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι τα επενδυτικά τους σχήματα θα προσφέρουν πολύτιμη αρωγή σε ζητήματα λογιστικά, νομικά, σωστού «χτισίματος» μιας επιχείρησης και φυσικά δικτύωσης με τους κατάλληλους παίκτες για να βοηθηθεί μια startup στα πρώτα της, κι όχι μόνο, βήματα.

Σημείωση: Οι παρουσιάσεις των ομιλητών από τα παραπάνω venture capital funds είναι διαθέσιμες μέσω slideshare: Odyssey Venture Partners, PJ Tech Catalyst,  Openfund II

Της Ελένης Νάτση