Κίνα και Ταιβάν πιο κοντά από ποτέ

 

Οι πρόεδροι της Κίνας  Σι Τζινπίνγκ και της Ταϊβάν Μα Ινγκ-τζου αντάλλαξαν χθες μια ιστορική χειραψία στη Σιγκαπούρη, στην έναρξη της συνόδου κορυφής, της πρώτης μετά τον χωρισμό του νησιού από την ηπειρωτική Κίνα πριν από 66 χρόνια, έπειτα από τον εμφύλιο πόλεμο και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1949) , όταν οι εθνικιστές Κουομιντάνγκ (KMT) κατέφυγαν στην Ταϊβάν.

«Είμαστε μια οικογένεια. Καμιά δύναμη δεν θα μπορέσει να μας χωρίσει. Ο κινεζικός λαός, από τις δύο πλευρές του πορθμού, έχει την ικανότητα και την σοφία να επιλύει τα προβλήματά του. Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στον πρόεδρο της Ταϊβάν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Ο “φιλοκινέζος” Μα κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδεικνύουν αμοιβαίο σεβασμό.

Η συνάντηση συνιστά ένα «ιστορικό βήμα» το οποίο «μπορεί να δημιουργήσει νέους χώρους για τις σχέσεις» μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και της Ταϊβάν, γράφει σήμερα η φιλοκυβερνητική κινεζική εφημερίδα Global Times, σε κύριο άρθρο.

Οι δύο πρόεδροι ωστόσο, λόγω της βαθιάς πολιτικής ευαισθησίας που επηρεάζει τις σχέσεις, αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή τις συνομιλίες.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της, που πρέπει να επανενωθεί με τη ηπειρωτική χώρα, ακόμη και με τη χρήση στρατιωτικής βίας, αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν από την πλευρά της σφυρηλάτησε τη δική της ταυτότητα μετά την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τον Μάο Τσε Τουνγκ.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί το πρωί στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι πριν από την αναχώρηση του προέδρου Μα, έκαιγαν φωτογραφίες των δύο ηγετών και φώναζαν συνθήματα αποκαλώντας τον πρόεδρο της Κίνας «δικτάτορα» και τον πρόεδρο της Ταϊβάν «προδότη».

Για να αποτραπούν τα προβλήματα του πρωτοκόλλου, οι δύο αρχηγοί κρατών όταν απευθύνονται μεταξύ τους δεν προσφωνούν τον συνομιλή τους «πρόεδρε» αλλά «κύριε».

Ο Μα δήλωσε ότι δεν θα υπογραφεί καμιά συμφωνία και ότι δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση, προκειμένου να κατευνάσει την ένταση στην Ταϊβάν,.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι θα είναι δύσκολο για τις δύο πλευρές να κάνουν σημαντικές ανακοινώσεις. Η συνάντηση αυτή μπορεί ωστόσο, να επιτρέψει στην Ταϊβάν να κερδίσει σε επιρροή στη διεθνή σκηνή, όπου ζει στο περιθώριο, στη σκιά του Πεκίνου.