4 στους 10 έτοιμοι για… γιαούρτια σε πολιτικούς την 25η Μαρτίου

Οι Ελληνες λένε ότι θα ξεσπούσαν την οργή τους στο πολιτικό σύστημα, για αυτό και όχι μόνο κρίνουν «αποτελεσματικές πρακτικές» τις επιθέσεις -με γιαούρτια και αβγά- σε βάρος πολιτικών προσώπων αλλά δεν θα δίσταζαν να συμμετείχαν κιόλας σε τέτοιου είδους αντιδράσεις.

Εν όψει και των παρελάσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και το φόβο για την εκδήλωση επεισοδίων, έρευνα του Εργαστηρίου Κοινωνικής Πειραματικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου δείχνει το μέγεθος της οργής που ξεχειλίζει στην ελληνική κοινωνία.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η κρίση καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους φτωχούς και πλούσιους.

Η έρευνα

Σύμφωνα με τη μελέτη (που διεξήχθη στο τέλος του 2011 σε 1.040 πολίτες άνω των 18 ετών) και την ώρα που «φουντώνουν» οι επιθέσεις εναντίον βουλευτών, ένα 30,4% των ερωτηθέντων θεωρεί αποτελεσματικές τέτοιες πρακτικές σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Εντύπωση προκαλεί και το ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 21,2% εκτιμά ως δραστική και καρποφόρα τη χειροδικία εναντίον πολιτικών, ενώ ένα 17,1% λέει «ναι» στον εμπρησμό των αυτοκινήτων τους. Επίσης, το 14,6% συμφωνεί με τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων καταστολής, το 7,9% στους εμπρηστικούς μηχανισμούς και το 6,2% στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας.

Είναι τόσο έντονο το συναίσθημα της οργής, που ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων απάντησε πως θα αντιδρούσε «υιοθετώντας» τέτοιου είδους πρακτικές.

Σε επιθέσεις με αβγά και γιαούρτια δηλώνει ότι θα συμμετείχε το 26,8%. Ενα 16,1% ομολογεί ότι θα χτυπούσε πολιτικά πρόσωπα, 12,5% πως θα έβαζε φωτιά σε υπουργικά και βουλευτικά αυτοκίνητα και το 12,6% δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να επιτεθεί σε δυνάμεις καταστολής. Το 5% δηλώνει πρόθυμο να τοποθετήσει εμπρηστικό μηχανισμό ενώ ένα 5,1% θα εμπλεκόταν σε καταστροφές δημόσιας περιουσίας.

Η πλειονότητα των πολιτών λέει «ναι» στην αγορά ελληνικών προϊόντων καθώς επίσης στη συμμετοχή σε διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας και σε άρνηση πληρωμής νέων φόρων.

Αγανάκτηση

Οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και ο εφιάλτης της ανεργίας -αποκαλύπτει η ερεύνα- προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Θυμό, οργή, αγανάκτηση ομολογεί πως αισθάνεται το 88,9% των ερωτηθέντων.

Παθητική στάση, με αρνητικά συναισθήματα (ταπείνωση, φόβο, ενοχή, άγχος, απογοήτευση, θλίψη, ματαίωση, αίσθημα ανημποριάς), δηλώνει ότι κρατά το 67,7% και ένα 25,7% αναφέρει ότι δεν την υιοθετεί. Θετικές απαντήσεις συγκεντρώνουν σε ποσοστό 35,6% οι έννοιες της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης, της αισιοδοξίας και της αγωνιστικότητας, ενώ οι αρνητικές αγγίζουν το 47,2%.

Ενα 5,71% φοβάται πως ορισμένα αγαθά που επιθυμεί να έχει θα είναι πολύ ακριβά και έτσι δεν θα μπορεί να τα αποκτήσει.

Παρ’ όλα αυτά, ένα ποσοστό της τάξεως του 76,9% απαντά θετικά στην ερώτηση «νιώθετε ότι είστε Ελληνας;» και ένα 73,7% χαρακτηρίζει σημαντικό το να είσαι Ελληνας. Στην ερώτηση «όταν κάποιος που δεν είναι Ελληνας ασκεί κριτική στους Ελληνες, νιώθετε ότι κριτικάρει εσάς τον ίδιο;», το 65,5% απάντησε καταφατικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ένα 38,4% των ερωτηθέντων αρνείται να τοποθετηθεί πολιτικά, το 13% αυτοπροσδιορίζεται ως «απόλυτα Αριστερά», το 18,2% ως «Αριστερά», το 18,4% ως «κέντρο», το 9% ως «Δεξιά» και το 3,1% ως «απόλυτη Δεξιά».

«Η έρευνα περιγράφει το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία η οποία βρίσκεται σε οριακό σημείο», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο αναπληρωτής καθηγητής Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας Γεράσιμος Προδρομίτης. Σχετικά με το στοιχείο που δείχνει πως ένα μεγάλο ποσοστό θα συμμετείχε σε επιθέσεις με γιαούρτια και αβγά κατά πολιτικών προσώπων, ο κ. Προδρομίτης σχολιάζει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι συμφωνούν θα σηκωθούν από τον καναπέ τους και θα αρχίσουν να πετάνε αβγά στους πολιτικούς, δίνει μια “νομιμοποίηση” σε τέτοιου είδους αντιδράσεις…».

Η έρευνα αυτή έγινε σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, χώρες οι οποίες βρίσκονται σε συναγερμό λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.