5 εστίες καινοτομίας στην Ελλάδα

Παρά την παρεξηγημένη έννοια της συνεργασίας στην Ελλάδα, μια καλή αρχή για να δει κανείς την δυναμική και να ενημερωθεί για την ελληνική startup σκηνή είναι να επισκεφθεί έναν συνεργατικό χώρο εργασίας (coworking space).

Εμείς πήραμε λοιπόν «μελάνι» και καταγράψαμε για εσάς τους συνεργατικούς χώρους εργασίας που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

1. Colab Athens  (Πετράκη 28, Σύνταγμα): Αποτελεί τον πρώτο αμιγώς συνεργατικό χώρο εργασίας στην Ελλάδα (ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2010) όπου συστεγάζονται κατά κύριο λόγο τεχνολογικά startups. Αυτό είναι λογικό αν σκεφθεί κανείς ότι ο συγκεριμένος χώρος αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων με ενδιαφέρον σε τεχνολογίες αιχμής, στηρίζοντας  και συγκεντρώνοντας τεχνολογικές κοινότητες όπως οι Drupal, GoogleTegnology Users Group, Ruby, Java, OWASP Greece (Open Web Application Security Project).

Εντός του 2012, το Colab θα ξεκινήσει το  CoLab Igniter  ένα πρόγραμμα διάρκειας 5 μηνών (accelerator), όπου στις συμμετέχουσες startups θα δοθούν οι κατάλληλες γνώσεις και επαφές για να μετουσιώσουν μια απλή ιδέα σε επιχειρηματική και συγκεκριμένα σε βιώσιμο προϊόν/υπηρεσία στην τοπική/διεθνή αγορά.

Σημειώνεται ότι «αδελφό» Colab έχει ήδη ανοίξει και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Επιπλέον, τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη της καινοτομίας και των startups, ένωσαν το Colab με το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο τεχνολογίας AIT (Athens Information Technology) το οποίο κατατάσσεται από την  Microsoft  στο 13% των καλύτερων ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, εγκαινιάστηκαν δύo πρωτοβουλίες οι AIT Startup SeriesκαιAIT Open University”.

Όσον αφορά στην πρώτη θα δίνονται σε ετήσια βάση ορισμένες διαλέξεις/ομιλίες από πετυχημένες startups και γενικά ανθρώπους του χώρου ενώ σ’ ότι αφορά στο AIT Open University, κάθε μέλος του coLab μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν μαθήματα τα οποία προσφέρονται στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΑΙΤ, να έχει πρόσβαση στο υλικό των εργαστηρίων και επαφές με όλο το ανθρώπινο δυναμικό του ιδρύματος.

Μάλιστα, μετά το πέρας του Athens Startup Weekend University (σχετικό άρθρο εδώ), όπου φοιτητές παρουσίασαν στο πλαίσιο του συγκεριμένου διαγωνισμού εν δυνάμει επιχειρηματικές ιδέες, ακολούθησε το Startup Weekend Next με την ενεργή υποστήριξη του Colab. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διεθνές, βρίσκεται αυτή την στιγμή στην δεύτερη εβδομάδα υλοποίησής του στην Αθήνα (διαρκεί συνολικά 1 μήνα) και βοηθά τους συμμετέχοντες του Athens Startup Weekend University να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχειρηματική, μέσα (και) από συνεντεύξεις με πραγματικούς υποψήφιους πελάτες.

2. Loft2Work: Σ’ έναν όμορφο χώρο πλησίον του Κεραμεικού βρίσκεται ο συγκεκριμένος συνεργατικός χώρος εργασίας, ο οποίος προωθεί κυρίως την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Πρόσφατα άνοιξε ένας δεύτερος χώρος στην Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζοντας μια συνεργασία με έναν χώρο συνάντησης designers (The Archive).

Επίσης, το Loft2Work, ξεκίνησε μια συνεργασία με την Carteco, εταιρεία στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design. Η νέα υπηρεσία δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις πολυσύνθετες ανάγκες των επαγγελματιών του design δίνοντας το λεγόμενο “Creativity Pass”: έναν συνδυασμό 50% έκπτωσης ετήσιας συνδρομής στον χώρο κοινωνικής καινοτομίας του Loft2work και part-time μηναίας χρήσης του χώρου της Carteco.

3. Synergy ProjectΜε σύνθημα «Work for yourself, but not by yourself» και ο συγκεριμένος χώρος έρχεται να προστεθεί πρόσφατα στην λίστα των coworking spaces στην Αθήνα. Μπορείτε να τον βρείτε δύο βήματα από το μετρό της Ακρόπολης.

4. 123p: Το “123P” αποτελεί ένα κομμάτι του “Thission Lofts”, ενός διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου επί της οδού Πειραιώς. Όπως και τα υπόλοιπα coworking spaces, προσφέρει ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κοινόχρηστους, meeting  rooms για όλες τις ανάγκες των μελών του.

5. Thermi Link στην Θεσσαλονίκη: Λειτουργεί ως προ-θερμοκοιτίδα με την προσφορά δικτύωσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε νέους επιχειρηματίες και startups  και ως συνεργατικός  χώρος εργασίας (coworking).

H θερμοκοιτίδα THERMI επενδύει, από το 2004 σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτομικά προϊόντα με την δημιουργία νέων τεχνολογικά καινοτόμων εταιρειών, σε συνεργασία με Έλληνες ερευνητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Επίσης η  THERMI VENTURES διαχειρίζεται από τo 2008 το πρώτο και μοναδικό αμοιβαίο κεφάλαιο επενδυτικών συμμετοχών στη Βόρειο Ελλάδα, που συμμετέχει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και στο μετοχικό κεφάλαιο μικρών και μεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων.

Της Ελένης Νάτση

Πηγή φωτογραφίας:  http://bit.ly/WtRN79