Μεγάλα σχέδια για “πράσινες” επενδύσεις στην Ελλάδα – Ερώτημα η υλοποίηση

Η αόριστη προς το παρόν συμφωνία για την εκπόνηση ενός «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» για τη δεκαετία 2020-2030, είναι ένα από τα σημαντικά στον οικονομικό τομέα που προέκυψε από τη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Προγραμματίστηκε μάλιστα μεγάλο Επενδυτικού Forum στις αρχές του επόμενου έτους στο Βερολίνο.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη δυνατότητα να υπάρξει κύμα επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης ιδιαίτερα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας.

Το ενδιαφέρον των Γερμανών για την ενέργεια και την πράσινη οικονομία είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς όμως να έχει προχωρήσει κάτι. Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι τώρα ίσως είναι ο σωστός χρόνος για να υλοποιηθούν σχέδια που βρίσκονται στο συρτάρι. Ένα όπλο στην προσπάθεια αυτή εκτιμάται ότι είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Το «πράσινο επενδυτικό σχέδιο» που θα εκπονήσει η ελληνική πλευρά δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον σε Γερμανούς επενδυτές.

«Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στη Γερμανία και στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθεί στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 – στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα – και θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας για να συζητήσει μαζί του την προοπτική συμμετοχής και άλλων επενδυτών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Θετικά αποτιμούν τα γερμανικά ΜΜΕ την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και την συνάντησή του με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ εστιάζουν κυρίως στις προοπτικές συνεργασίες των δύο χωρών.

Για “αρμονική εικόνα των δύο” ηγετών κατά την συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο ο σχολιαστής του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv Κρίστιαν Βιλπ, ο οποίος επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Βερολίνο με καθαρό μήνυμα, ότι θέλει να αφήσει πίσω του τα τελευταία δέκα χρόνια κρίσης, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Γερμανίας. “Το γεγονός ότι η ίδια η κυρία Μέρκελ στις δηλώσεις της είπε ότι παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε αυτόν τον δρόμο, ότι δεν έχει και τόσο άδικο ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν λέει ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση. Μπορούσε κανείς να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές ότι η Μέρκελ στηρίζει αυτή την πορεία του ομολόγου της και πιστεύω ότι δεν θα του βάλει εμπόδια στην πορεία του”, ανέφερε ο σχολιαστής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός “ζητά επενδύσεις και όχι χάρες”, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στο Βερολίνο ως μεταρρυθμιστής και “προς το παρόν δεν θέλει να ζητήσει χαλάρωση των μέτρων λιτότητας”. “Για την Άνγκελα Μέρκελ μια νέα εμπειρία: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης ο οποίος σε επίσκεψή του στο Βερολίνο δεν ζητά βοήθεια από την Καγκελάριο. Το μήνυμα, το οποίο βγαίνει από το στρατόπεδο του προσφάτως εκλεγμένου συντηρητικού πρωθυπουργού, είναι ενδεικτικό μιας νέας αυτοπεποίθησης στην Αθήνα”, γράφει το περιοδικό.

Σε μια “εμφανή προσπάθεια να μην εστιάσουν στις δυσκολίες του παρελθόντος, αλλά σε ευκαιρίες του μέλλοντος”, αναφέρεται σχολιάζοντας την εμφάνιση των δύο ηγετών η Deutsche Welle.

Τα γερμανικά ΜΜΕ στο σύνολό τους μεταδίδουν επίσης και την αναφορά του πρωθυπουργού στην διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, συνδέοντάς την με τις αντίστοιχες απαιτήσεις που διατυπώνει η Πολωνία. “Η Ελλάδα θέλει αποζημιώσεις”, γράφει το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF στην ιστοσελίδα του, ενώ στο κεντρικό δελτίο του αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνικές θέσεις για το θέμα.

Το περιοδικό Focus και η εφημερίδα Die Welt αναμεταδίδουν τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) ότι “ο Μητσοτάκης θέλει να διαπραγματευτεί με την Γερμανία για τις αποζημιώσεις”. “Δυσάρεστη έκπληξη: Ο νέος Έλληνας ηγέτης θέλει από μας δισεκατομμύρια”, είναι ο τίτλος της Bild.

 

Μητσοτάκης: Εμείς θα φτιάξουμε την οικονομία – Μέρκελ: Το κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί – Επί τάπητος επενδύσεις και μεταναστευτικό