Έξι προγράμματα υποστήριξης ελληνικών startups – Η συνάντηση στο Μουσείο Μπενάκη

bankwars_incubators

Το Οpen Coffee Αθήνας, ανανέωσε το ραντεβού του χθες το απόγευμα με την startup κοινότητα, στο καθιερωμένο σημείο συνάντησης, το Μουσείο Μπενάκη.

Στο πνεύμα των  προσπαθειών  ανάπτυξης ενός οικοσυστήματος γύρω από τις ελληνικές startups, η χθεσινή θεματική των παρουσιάσεων  ήταν οι θερμοκοιτίδες (incubators) που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

  • Πρόγραμμα Egg (Enter- Grow-Go). Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μίλησε η Λύδα Μοδιάνο επικεφαλής επικοινωνίας του Eurobank Group.  Το Egg ξεκίνησε ως ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank, η οποία ένωσε τις δυνάμεις του με το Corallia, δομώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση της νέας/νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα παρέχει σε νεανικές επιχειρηματικές ομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working), προσφέροντάς τους μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν και να επιταχύνουν τη μετατροπή του επιχειρηματικού τους σχεδίου, μιας αρχικής ιδέας ή ενός πρωτόλειου πρωτοτύπου, σε ένα ολοκληρωμένο και επιχειρηματικά αξιοποιήσιμο προϊόν ή υπηρεσία. Σύμφωνα με την κ. Μοδάνο, το πρόγραμμα Egg δέχθηκε μέχρι και τις 26 Μαρτίου όπου ήταν η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων 191 αιτήσεις, καταλήγοντας χθες στις τελικές 20. Από τα πρώτα στατιστικά στοιχεία, πάνω από το 50% των ατόμων, ανήκαν στο ηλικιακό φάσμα των 25-28 ετών  (σημειώνεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους 18-35 ετών, πτυχιούχους ή φοιτητές πανεπιστημίου) ενώ οι περισσότερες ιδέες εστίαζαν τον τομέα της πληροφορικής και των τροφίμων.
  • Πρόγραμμα Aephoria: Ένα νέο πρόγραμμα εκκίνησης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στον τομέα της πράσινης οικονομίας. Αποτελεί μια πρωτοβουλία της περιβαντολλογικής ΜΚΟ Οργάνωση Γη που εκπροσωπεί ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, o οποίος μίλησε για το πρόγραμμα, ενώ για την υλοποίησή του συνεργάζεται με τον κ. Νίκο Βερβερίδη από το ελculture, μια δημοφιλή πλατφόρμα για τον σύγχρονο πολιτισμό στην Ελλάδα και το υπό διαμόρφωση Ίδρυμα Κ2 που εκπροσωπεί  ο κ. Κωνσταντίνος Κορλέτης. Το τελευταίο σκοπεύει στη δημιουργία μίας ενημερωμένης και αλληλέγγυας ανθρώπινης κοινότητας που υποστηρίζει πάσχοντες από την ασθένεια του καρκίνου.Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Aephoria.net. έχει ως στόχο την στήριξη νέων επιχειρηματικών ιδεών με στόχο την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της πράσινης οικονομίας/ανάπτυξης. Τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι 31η Μαϊου, με το πρόγραμμα να έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 20 συνολικά αιτήσεις. Οι πρώτες ομάδες (περίπου 10-12) θα ξεκινήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο.
  • Πρόγραμμα IQbility:  Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μίλησε ο Αλέξανδρος Ρούστας, γενικός διευθυντής του  IQbility, ενός νέου incubator, ο οποίος έχει προκύψει ως πρωτοβουλία του Quest Group σε συνεργασία με το PJTechCatalyst fund και παρέχει υποδομές, υπηρεσίες, mentoring αλλά και χρηματοδότηση . σε ICT start-ups ( το ποσό αρχικής  χρηματοδότησης (seed funding) μετοχικής συμμετοχής που θα λαμβάνουν οι επιλεχθείσες ομάδες  θα κυμαίνεται μεταξύ 30.000 -60.000 ευρώ Μετά το πέρας του προγράμματος θα γίνεται επαναξιολόγηση τόσο από τον όμιλο Quest όσο και από το PJ Tech Catalyst Fund  για  επιπλέον χρηματοδότηση συγκεκριμένων ομάδων).Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δέχεται αιτήσεις μέχρι και την 15η Μαϊου μέσω της ιστοσελίδας www.iqbility.com.
  • Innovation Farm: Από το 2010, η συμπρωτεύουσα απέκτησε το δικό της πρόγραμμα υποστήριξης και ανάπτυξης εν δυνάμει επιχειρηματικών ιδεών. Ο λόγος για το Innovation Farm, για το οποίο μίλησαν ο Αργύρης Σπυρίδης και η Adriane Thrash και το οποίο αποτελεί μια οιονεί θερμοκοιτίδα και επιταχυντή (accelerator) για startups, διαθέτοντας το ειδικό πρόγραμμα “επιτάχυνσης” Stage One, η συμμετοχή στο οποίο δεν προβλέπει κάποια χρηματική επιβάρυνση για τις συμμετέχουσες ομάδες. Οι ομάδες λαμβάνουν ενεργή υποστήριξη και στην αναζήτηση χρηματοδότησης.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν κι άλλα δύο προγράμματα, με πιο πρόσφατο το COSMOTE StartUp! To τελευταίο αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά ενέργεια που υλοποιεί η COSMOTE στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο κόσμος μας, εσύ». σε συνεργασία με τo φορέα StartIgniter . Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους με νέες ιδέες, οι οποίες με τη σωστή καθοδήγηση και την υποστήριξη από ειδικούς μπορούν να μεταμορφωθούν σε μία δυναμική επιχείρηση.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν, μαζί με την ομάδα τους, να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο www.cosmotestartup.gr. Στη συνέχεια όλες οι συμμετέχουσες ομάδες θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή από το χώρο των επιχειρήσεων. Είκοσι πέντε από αυτές θα συμμετάσχουν σε ένα τριήμερο Boot Camp, με στόχο την αξιολόγηση του τρόπου εργασίας και επικοινωνίας τους. Εκεί θα γίνει και η επιλογή της τελικής δεκάδας, που θα συνεχίσει το εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, διάρκειας τεσσάρων μηνών.

Στο τελευταίο στάδιο, ένα τετράμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης, εξέλιξης και ωρίμανσης επιχειρηματικών ιδεών, ένα ταξίδι στο Silicon Valley, περιμένει τις προκριθείσες ομάδες. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, το πρόγραμμα θα καταλήξει σε μια ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της τελικής ιδέας, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί σε υποψήφιους επενδυτές.

Τέλος, η Metavallon προσφέρει ένα  ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και υποστήριξης startups. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Startup Series  και αποτελείται από τρία στάδια (Gymnasium: startup idea development, Academy: acceleration, Institute: incubation), με την ολοκλήρωση των οποίων επιδιώκεται οι επίλεκτοι συμμετέχοντες να έχουν αποκτήσει πολύτιμες δεξιότητες και να έχουν μετατρέψει τις ιδέες τους σε δυναμικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα βασίζεται στην πρακτική μάθηση, σε επισκέψεις σε διεθνή κέντρα επιχειρηματικότητας όπως η Νέα Υόρκη και η Σίλικον Βάλεϊ και στην καθοδήγηση από ένα διεθνές δίκτυο μεντόρων και ειδικών.

Της Ελένης Νάτση