60 ΛΕΠΤΑ: “Ανάκριση” του Α. Βγενόπουλου από δημοσιογράφους στην Κύπρο

 

 Πώς και πόσο ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή του τόπου; Ποιους και γιατί απειλεί με αγωγές; Είναι στη διάθεση της Επιτροπής που αναζητεί τις ευθύνες για τον όλεθρο και την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας;
Οι απαντήσεις και τα σχόλια, όπως παρουσιάστηκαν από  το κανάλι SIGMA
22:48 Επιθετικά μπήκε στη συζήτηση ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Μιλάει για δυσφημίσεις που κάνουμε στην Κύπρο και κάποιες εκθέσεις που περιφέρουμε ως κουρελόχαρτα.
22:53 Σε ερώτηση σε σχέση με τα δάνεια που δόθηκαν από την Μαρφίν Λαϊκή σε τράπεζες του εξωτερικού οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούσαν τα χρήματα αυτά στην Μαρφίν Εγνατία, ο Αντρέας Βγενόπουλος παραδέχθηκε ότι αυτό γινόταν, αλλά το χαρακτήρισε συνήθης πρακτική. Είπε επίσης ότι αυτές οι τοποθετήσεις ήταν σε γνώση των εποπτικών αρχών τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου. Ναι γινόταν διοχέτευση χρημάτων από την Κύπρο στην Ελλάδα γιατί στην Εγνατία υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη ρευστότητας, είπε χαρακτηριστικά.
22:56 Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τα δάνεια που δίνονταν στην Ελλάδα, με ευνοϊκούς όρους,  απάντησε ότι οι πιο πάνω ισχυρισμοί είναι συκοφαντίες και αυτό αποδεικνύεται από τις απαντήσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Κατηγόρησε επίσης τους Κύπριους, ότι καταπάτησαν κάθε αρχή δεοντολογίας, αφού όπως είπε δημοσιεύουν μεν κάποιες εκθέσεις, χωρίς όμως να τις συνοδεύουν με τις ανάλογες απαντήσεις.
23:01 Για τα δάνεια που έγιναν σε άτομα προσκείμενα στη MIG ή «φίλους του Ανδρέα Βγενόπουλου» ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε πως μετά από 1,5 χρόνο δεν έχει δοθεί ούτε μια απόδειξη παρά μόνον ενδείξεις. Στη συνέχεια διάβασε επιστολή την οποία έστειλε στη διοίκηση της Τράπεζας και τόνισε ότι το γεγονός πως δεν έχουν κάνει αγωγές, ενώ αυτό θα μπορούσε να απαλείψει τις ζημιές από τα επισφαλή δάνεια. Μάλιστα ο Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε πως δεν έβρισκαν καν έναν άνθρωπο από το διοικητικό συμβούλιο να υπογράψει αυτές τις αγωγές. Επιπλέον τόνισε πως δεν φοβάται για την περιουσία του όπως τον απειλούν αφού όλα του τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν φοβάται για κάτι.
23:13 Σε ερώτηση για το ύψος των αναγκών της τράπεζας οι οποίες αυξήθηκαν σε μικρό διάστημα από την μέρα που ο ίδιος αποχώρησε, εξαπέλυσε νέα πυρά κατά των διοικήσεων Σαρρή και Φιλίππου, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς για κωμικοτραγική διαχείριση από μέρους τους. Τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας ήταν κατά πολύ μικρότερες από τις ζημιές των ομολόγων και αυτό οφείλεται στις προβλέψεις της Λαϊκής οι οποίες έγιναν με πρωτοβουλία του Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος τις εκτόξευσε επικαλούμενος την ανάγκη για διαφάνεια.
23:23 Σε ερωτήσεις που γίνονται για τα δάνεια που δόθηκαν με εγγυήσεις τις ίδιες τις μετοχές της MIG ο Ανδρέας Βγενόπουλος επιμένει ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό. Ούτε για τα δάνεια που δόθηκαν σε μοναστήρια ούτε για τα δάνεια που δόθηκαν ώστε να αγοραστούν μετοχές της MIG με εγγύηση τις ίδιες τις μετοχές.
23:24 Επιμένει ότι δάνειο με επιτόκιο 1% απέφερε κέρδη 20 έως 30%!
23:29 Ο Αντρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου η διοίκηση της Λαϊκής όταν αυτή ήταν στην διαχείριση του κράτους, φόρτωσε την τράπεζα με επιπλέον προβλέψεις κάνοντας λόγω για ανικανότητα και άγνοια του ΔΣ.
23:31 Αναφερόμενος στα δάνεια που δόθηκαν σε δύο μονές του Βατοπεδίου ως χορηγία για αγορά μετοχών της MIG με χαμηλό επιτόκιο, απάντησε ότι και εδώ πρόκειται για συκοφαντία, αφού η συγκεκριμένες πράξεις είχαν εξασφαλίσεις άνω του 320% και πως στην τελική έφεραν κέρδη στη Λαϊκή ύψους 20%.
23:33 Βγενόπουλος: Παιδική δουλειά έκανε η Alvarez & Marsal. Έχουν περιοριστεί να κάνουν ρεπορτάζ.
23:34 Το Δ.Σ. της Marfin δεν έφταιγε όταν το 2010 αγόραζε 3.5 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων; Ο Ανδρέας Βγενόπουλος λέει και πάλι ότι είναι κυπριακή συκοφαντία αυτή η ιστορία. Η αγορά ελληνικών ομολόγων ήταν σωστή. Έχετε καταντήσει ευρωπαϊκό ανέκδοτο. Όλες οι χώρες αγόραζαν ελληνικά ομόλογα εκείνη την περίοδο. Στην ουσία όμως δεν απαντάει πως γίνεται να μην υπάρχει διασπορά των επενδύσεων και αγοράζαν συνεχώς ελληνικά ομόλογα.
23:39 Βγενόπουλος: Tα δύο πράγματα που σας κατέστρεψαν στην Κύπρο, είναι οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και το ότι καταλασπολογίσατε και απαξιώσατε τις τράπεζες σας.
23:45 Τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχαν οι παράνομες και καταχρηστικές συμπεριφορές του κυπριακού κράτους. Η τελευταία πράξη που κάναμε πριν την αποχώρηση ήταν να ζητήσουμε την κάλυψη του κυπριακού κράτους επειδή χρειαζόμασταν κεφάλαια μέσω της έκδοσης των ομολόγων. Αυτό που ζητούσαμε ήταν αν δεν μπορούσαμε να καλύψουμε στο 100% την έκδοση και καλύψουμε το 51% να βοηθηθούμε. Είχα προτείνει να συζητηθεί η συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής με το σκεπτικό ότι η ανάγκες που θα προέκυπταν θα μπορούσαν να υπερκαλυφθούν από την αυξημένη κερδοφορία.
23:54 Νέα επίθεση Βγενόπουλου κατά Φιλίππου για το γεγονός ότι δεν άφησε την Alvarez&Marsal να διερευνήσει την Λαϊκή Τράπεζα ενώ ο ίδιος τους κάλεσε να λάβουν την άποψη του ασκώντας μάλιστα νομική πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε ότι ο Φιλίππου ποτέ δεν απάντησε γιατί δεν άφησε την Alvarez&Marsal να διερευνήσει την Λαϊκή Τράπεζα.
23:55 Βγενόπουλος: To δικό σας κατεστημένο θέλει να με ανεβάσει στο ρινκ με τα δύο χέρια δεμένα και εκείνοι με τις γροθιές.
23:57 Σε ερώτηση για το αν θα παραβρεθεί ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής ο κ. Βγενόπουλος απάντησε: Μαθαίνω ότι η επιτροπή θα ξεκινήσει έρευνά από το 2006. Οι δύο σημαντικές κατηγορίες που οδήγησαν στο bail-in είναι το ξέπλυμα και η δυσφήμιση του τραπεζικού συστήματος, οπότε θα έπρεπε να καλύψει από περίοδο πολύ πιο πριν. Θα συμβάλω με όποιο τρόπο μπορώ στις έρευνες της επιτροπής. Θα στείλω εντός της εβδομάδας επιστολή με κάποιες παρατηρήσεις. Αν πιστεύετε ότι τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν θα καλυφθούν σε 3 ή 6 μήνες δεν είσαστε ρεαλιστές.
Τρίτη Απρίλιος 16, 2013
00:00 Ένταση μεταξύ Βγενόπουλου και δημοσιογράφων. Ο κ. Βγενόπουλος κατηγορεί τους δημοσιογράφους ότι τον φιμώνουν και ότι συμβάλουν στο κουκούλωμα. Επίθεση η οποία έφερε όπως είναι λογικό την αντίδραση των δημοσιογράφων.