75.000.000 άνεργοι νέοι σε όλο τον κόσμο!

Στα 75.000.000 ανέρχονται οι άνεργοι σε όλο τον κόσμο στις ηλικίες έως 24 ετών, προειδοποιεί έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.

Υπό τον τίτλο «Παγκόσμιες τάσεις στην απασχόληση των νέων», η έκθεση, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, υποστηρίζει ότι το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων για το 2012 επανήλθε σχεδόν στο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο ιστορικά μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και δεν αναμένεται να μειωθεί πριν από το 2016 τουλάχιστον.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι άνεργοι ανέρχονται σε σχεδόν 75.000.000 στο ηλικιακό φάσμα 15 ως 24 ετών το 2012 -αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια από το 2007, σύμφωνα με την έκθεση. Τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν ότι το 12,7% των νέων είναι άνεργοι φέτος, ποσοστό σχεδόν ίσο με το αποκορύφωμα της κρίσης το 2009 (75,4 εκατ.), και ελαφρά αυξημένο από την περασμένη χρονιά, όταν η ανεργία έπληττε το 12,6% των νέων.

Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο αυξημένο, σύμφωνα με τους ειδικούς του οργανισμού, εάν συμπεριληφθούν εκείνοι που, αποθαρρυμένοι από την έλλειψη προοπτικών, έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας: σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό των νέων παγκοσμίως που είναι άνεργοι αυξάνεται στο 13,6%.

«Η κρίση της ανεργίας των νέων μπορεί να ξεπεραστεί, αν η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους γίνει σημαντική προτεραιότητα της πολιτικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα επιταχυνθούν σημαντικά» επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του τομέα του Οργανισμού για την εργασία, Χοσέ Μανουέλ Σαλασάρ – Σιρινάκς.

Τα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν «φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για τις επιχειρήσεις οι οποίες προσλαμβάνουν νέους», «προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που ενσωματώνουν κατάρτιση (…) και πρόσβαση σε κεφάλαια», καθώς και τη «βελτίωση της κοινωνικής προστασίας για τους νέους» πρόσθεσε.

Στη Βόρεια Αφρική, το ποσοστό της ανεργίας των νέων αυξήθηκε κατά 5% μετά την « Αραβική Άνοιξη» από το 2010, στο 27,9%.  Στην Μέση Ανατολή, το ποσοστό ανήλθε στο 26,5%.

Στην κεντρική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη μειώθηκε ελαφρά στο 17,6%, ενώ στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική η ανεργία των νέων επίσης υποχώρησε κατά τι, στο 14,3%.