8o e-Business Innovation Forum:Η ψηφιακή δημόσια διοίκηση είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης

  (upd) «Η ψηφιακή δημόσια διοίκηση είναι προϋπόθεση στο “στοίχημα” της ανάπτυξης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Μανούσος Βολουδάκης, μιλώντας στο 8ο E Business Innovation Forum (Συνέδριο για το Διαδίκτυο και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν) στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Αθηναΐδας, τονίζοντας ότι ο “δρόμος” προς την ψηφιακή δημόσια διοίκηση πρέπει να συμβαδίζει με τη μεταρρύθμιση της διοίκησης συνολικά.

Οι κυβερνητικοί στόχοι είναι η βελτίωση των λειτουργιών της κεντρικής κυβέρνησης με ψηφιακά μέσα για τη μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση του κόστους και προαγωγή της διαφάνειας. Βασικοί στόχοι είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες και η βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου. Ειδικότερα, μέσα στο 2013 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για Citizen Relationship Management με στόχο να λειτουργήσει το 2015. Επίσης το 2013 θα προκηρυχθούν επίσης το ERP, το σύστημα συνεργασίας μεταξύ υπουργείων και το Σύζευξις 2 για τη διασύνδεση των 34500 κτηρίων της κυβέρνησης. Σημαντική δράση είναι και η εφαρμογή ψηφιακών υπογραφών. Στο ΥΔΜΗΔ εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο με στόχο να λειτουργήσει σε όλα τα Υπουργεία μέχρι τον Ιούνιο 2013.

Επόμενος κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς, Υφυπουργός Εμπορίου στο ΥΑΑΥΜΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μεν μικρότερο από τον παγκόσμιο και μισό περίπου από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης. Κομβικό σημείο της παρουσίασης ήταν η ανακοίνωση της λειτουργίας του κεντρικού συστήματος προμηθειών του δημοσίου, για προϊόντα και υπηρεσίες μέσα στο καλοκαίρι του 2014 και για τα έργα τον επόμενο χρόνο. Επίσης σημαντική ήταν η ανακοίνωση επικείμενης εφαρμογής του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Ανέφερε επίσης ότι 2.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν για δράσεις ηλεκτρονικού εμπορίου με συνολικά €67 εκ.

 

Στη συνέχεια ο κ. Στέφανος Λουκάκος, Γενικός Διευθυντής της Google Greece, παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο που οι καταναλωτές ψάχνουν στο Ίντερνετ. Η πιο σημαντική παρατήρηση είναι πως οι περισσότεροι ψάχνουν στο Ίντερνετ και ψωνίζουν την επιλογή τους σε φυσικά καταστήματα. Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων αυτό συμβαίνει στο 70% των περιπτώσεων. Επίσης έδωσε στοιχεία σχετικά με την αξιοποίηση του Ίντερνετ από τους κατασκευαστές και χωριστά από τις αλυσίδες πώλησης.

Η κ. Χριστίνα Παρασκευοπούλου συνέχισε με παρουσίαση της μελέτης της Boston Consulting για τη συμμετοχή του Ίντερνετ στην οικονομία. Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με τη Google και προσδιορίζει τα οικονομικά μεγέθη που εκπροσωπεί το Ίντερνετ. Η μελέτη προσδιορίζει ότι η συμμετοχή του Ίντερνετ στην ελληνική οικονομία είναι 1,5% του ΑΕΠ και προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορεί μέχρι το 2015 να διπλασιαστεί, δηλαδή να φτάσει το 3%.

Την πρωινή συνεδρία έκλεισε ο κ. Παναγιώτης Δρόσος, Σύμβουλος Διοίκησης Alpha Bank που τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας των επιχειρήσεων με το Δημόσιο για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσα από τις συναφείς υπηρεσίες των τραπεζών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την ολοκλήρωση του περιβάλλοντος ηλεκτρονικής τιμολόγησης στο επόμενο διάστημα μέσω των τραπεζών που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Στις παράλληλες συνεδριάσεις που ακολούθησαν εξετάσθηκαν τα θέματα: Social Media και Interactive Marketing & Customer Experience. Κινητό Ηλεκτρονικό Επιχειρείν (Mobile Business) στην πράξη. Ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού επιχειρείν στις λειτουργίες και διαχείριση των Ελληνικών Επιχειρήσεων. Ελληνικά Cases Βέλτιστων Πρακτικών. Νέα Επιχειρηματικότητα στο E-Business. Πανελλήνιες Έρευνες για το διαδίκτυο, τα social media και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

 

 

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Πρωτοπόρες ιδέες σε τρεις επίκαιρους τομείς: τα κοινωνικά δίκτυα (social media), την κινητή επιχείρηση (mobile commerce) και την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην επιχειρηματική καθημερινότητα, περιλαμβάνονται στο 8o Internet & E-Business Innovation Forum που  ξεκίνησε χθες στον πολυχώρο Αθηναΐς με την εκδήλωση e-Gaming. Μίλησαν διακεκριμένοι ομιλητές και ενημέρωσαν για την αγορά, την τεχνολογία, το νομοθετικό πλαίσιο, τις τάσεις των καταναλωτών και τη λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Ειδικότερα, ο κ. Αλέξανδρος Δούκας, Γεν. Διευθυντής VLTs της ΟΠΑΠ ΑΕ, αναφέρθηκε στην αγορά, στα οφέλη ρύθμισης και την προστασία του καταναλωτή και έδωσε παραδείγματα από την αγορά της Ιταλίας. Στην τεχνολογία αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Ζενζεφίλης, Γενικός Διευθυντής της INTRALOT Interactive. Η πληροφορική επιτρέπει την ανάπτυξη παχνιδιών  ανεξάρτητα από το μέσο διάθεσης και έδωσε παράδειγμα εφαρμογής στοιχηματισμού σε διαδραστική τηλέοραση.  Ο Όμιλος Intralot πρόσφατα συνεργάζεται με το δίκτυο νέων επιστημόνων Coralia για να δώσει ευκαιρίες σε νέα ταλέντα.

Το νομικό πλαίσιο ανέπτυξε ο δικηγόρος κ. Γρηγόριος Πελεκάνος, Senior Partner της Δικηγορικής Εταιρείας Μπάλλας Πελεκάνος και Συνεργάτες. Αναφέρθηκε στα θέματα αδειοδότησης και στις προκλήσεις που δημιουργούνται από την διασυνοριακή επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες.

 

Στη συνέχεια ο καθ. κ. Γιώργος Δουκίδης,  παρουσίασε ειδικευμένη έρευνα για τις τάσεις των καταναλωτών. Ο μέσος Έλληνας που παίζει τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο ξοδεύει περί τα 400 ευρώ το χρόνο και περίπου το 25% αυτών που συναλλάσσονται στο διαδίκτυο παίζουν τυχερά παιχνίδια.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου και Παιγνίων. Αναφέρθηκε στη διαδρομή της αρχής, ανέλυσε τις προτεραιότητες με έμφαση στη στηρίξη των αποκρατικοποιήσεων και τη ρύθμιση των πιο επειγόντων θεμάτων. Η επιτροπή θα δημοσιεύσει 3ετές στρατηγικό πλαίσιο σύντομα.

Η εκδήλωση συνεχίζεται σήμερα με τις κυριότερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ηλεκτρονικό επιχειρείν, τις τάσεις της αγοράς και βέλτιστες πρακτικές.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα των Υπουργείων: Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Χορηγοί του Συνεδρίου είναι: ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Forest View, Intralot, all things web, Κωτσόβολος, Δικηγορική Εταιρεία Μπάλλας, Πελεκάνος & Συνεργάτες και η hellas on line. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA).