Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας

Σε ηλικία 78 ετών πέθανε σήμερα ο ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας Κωνταντίνος Τζούμας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια “πάλευε” με τον καρκίνο.
Χαρακτηριστκή ψιλόλιγνη φιγούρα της Αθήνας, συχναζε στο Φιλιον στο Κολωνάκι, μ’ έναν αέρα εστέτ, προκλητικό, σνομπ, πολλαπλασιάζοντας την εικόνα του κοσμοπολίτη που καλλιέργησε. Γόνος αστικής οικογένειας του Πειραιά, (γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και μεγάλωσε στο Πασαλιμάνι και στην Αθήνα) εξέφραζε με διάφορους τρόπους την αστική του ελευθερία.

Ξεκίνησε να σπουδάσει ηθοποιός, έκανε μαθήματα χορού στη σχολή της Ζουζού Νικολούδη και στη συνέχεια, τη δεκαετία του ’70, στη Νέα Υόρκη με κορυφαίους χορογράφους όπως ο Άλβιν Νίκολαϊ, ο Μερς Κάνιγχαμ και ο Άλβιν Έιλι. Τελικά διάλεξε την ηθοποιία «από αντίδραση στην αντίληψη που θεωρούσε τους ηθοποιούς ελαφρών ηθών» όπως έχει πει ο ίδιος.

Στη Νέα Υόρκη τον συνάντησε ο Παντελής Βούλγαρης, και του πρότεινε να παίξει τον παπά στο «Happy Day», έναν τελείως κόντρα ρόλο από το άγριο Μανχάταν της σεξουαλικής απελευθέρωσης και των καλλιτεχνικών κινημάτων όπου ζούσε ο Κωνσταντίνος Τζούμας. «Εγώ τότε με μαλλί χένα, μπότες ιππασίας, ρώσικες πουκαμίσες. Να παίξω τον παπά… φανταστείτε. Πήγα στα γυρίσματα που ήταν συναρπαστικά για όλους μας».
Ήταν η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, επέστρεψε στην Αθήνα και ακολούθησαν κι άλλες ταινίες που έγραψαν ιστορία όπως και οι ατάκες του  στη «Γλυκιά Συμμορία» και «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» του Νίκου Νικολαϊδη, στο   «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη, δίπλα στον Λευτέρη Βογιατζή, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 – 1927» επίσης του Παντελή Βούλγαρη, στον «Δράκουλα των Εξαρχείων» του Νίκου Ζερβού, στους «Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου, στο «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, «Μια τόσο μακρινή απουσία» του Σταύρου Τσιώλη και στις « Γυναίκες που περάσατε από δω», την τελευταία ταινία της κινηματογραφικής του καριέρας το 2017, όπως τελευταία ταινία και του  Σταύρου Τσιώλη

Στο θέατρο έχει πρωταγωνιστήσει σε έργα όπως «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Εγώ δεν…» και «Κ.Π.Καβάφης Αυτοβιογραφούμενος».
«Η τέχνη είναι η απρόβλεπτη, έχει μια περιστασιακή γενναιοδωρία, σου έρχεται ένα δώρο από κει που δεν το περιμένεις» έχει πει ο Κωνσταντίνος Τζούμας.
Έγινε ευρέως γνωστός από την τηλεόραση σε guest εμφανίσεις στους «Απαράδεκτους», τις «Τρεις Χάριτες»,  το «Οι Μεν και οι Δεν»  και στους «Δύο Ξένους», ενώ τα τελευταία χρόνια, ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός σε καθημερινή εκπομπή στον σταθμό “Εν Λευκώ”.
Εξέδωσε τρία αυτοβιογραφικά βιβλία με τους τίτλους «Ως εκ θαύματος», «Complete Unknown» και «Πανωλεθρίαμβος».

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Κωνσταντίνου Τζούμα, εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. «Ο Κωνσταντίνος Τζούμας έγραψε ο ίδιος τον μεγαλύτερο ρόλο της ζωής του, που ήταν ο ίδιος του ο εαυτός», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη. «Ήταν μία από της πιο χαρακτηριστικές μορφές της αστικής Αθήνας και μία από τις πιο επιδραστικές φωνές του ραδιοφώνου και όχι μόνο», σημείωσε ο Ν. Γιατρωμανωλάκης.

   Συλλυπητήρια μηνύματα 

Λ. Μενδώνη: «Με μια ιδιαίτερη παρουσία, μια μοναδική φωνή, και μια ξεχωριστή καριέρα ως ηθοποιός, αλλά κυρίως ως προσωπικότητα, ραδιοφωνικός παραγωγός, σχολιαστής, ο Κωνσταντίνος Τζούμας έδινε την εντύπωση του σνομπ και του απόμακρου, ενώ την ίδια στιγμή ήταν οικείος και φιλικός προς όλους. Σε εκείνους που τον ξεχώρισαν στις ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, που έμαθαν αργότερα τη μαθητεία του ως χορευτή κοντά στον Άλβιν Έιλι, που τον απολάμβαναν καθημερινά στο ραδιόφωνο, όπου με το χιούμορ του και την αδιαμφισβήτητη αστική του ευγένεια, αλλά και τις κάποιες φορές αμφιλεγόμενες απόψεις του, κέντριζε ασταμάτητα το ενδιαφέρον των ακροατών του. Ο Κωνσταντίνος Τζούμας έγραψε ο ίδιος τον μεγαλύτερο ρόλο της ζωής του, που ήταν ο ίδιος του ο εαυτός. Γι’ αυτό ήταν αγαπητός και γι’ αυτό θα μας λείψει. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους του».

Ν. Γιατρομανωλάκης: «Χαρισματικός αφηγητής, πολιτιστικός agent provocateur, ταλαντούχος και ευφυής, ο Κωνσταντίνος Τζούμας ήταν μία από της πιο χαρακτηριστικές μορφές της αστικής Αθήνας και μία από τις πιο επιδραστικές φωνές του ραδιοφώνου και όχι μόνο. Ενέπνεε πάθη με μία του ατάκα, αστικοί μύθοι πλέκονταν συχνά γύρω από το όνομά του, ενώ ήταν αδύνατον να περάσει απαρατήρητος ή αδιάφορος ούτε στην οθόνη, ούτε στα ερτζιανά, ούτε στην πόλη. Συλλυπητήρια στους οικείους του καθώς και τους πολυάριθμους φίλους του».