Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει “όσο μακριά είναι απαραίτητο” για να καταπολεμήσει τον “υπερβολικά αυξημένο” πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλός “για ένα ορισμένο διάστημα ακόμη” στην ευρωζώνη, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρός της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε δηλώσεις κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, βλέπει στο σημερινό πληθωριστικό σοκ “μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική μας”, όπως δήλωσε η ίδια απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να ανακοινώσει ένα νέο εργαλείο με στόχο την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, οι μετέχοντες στην αγορά έχουν ακόμη ερωτηματικά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος του μηχανισμού.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τον υψηλό πληθωρισμό και παρακολουθούν στενά τι λέει και τι κάνει η ΕΚΤ. Οι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί για τα υψηλά επίπεδα χρέους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία, και για το πώς η επιστροφή σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να βάλει τροχοπέδη σε αυτές τις οικονομίες.

Μιλώντας στο CNBC, ο Erik Nielsen, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, είπε ότι δεν αναμένει ότι το φετινό φόρουμ θα βρει λύσεις στις ανισότητες μεταξύ των επιπέδων του δημόσιου χρέους, αλλά θα επικεντρωθεί περισσότερο στο μέλλον της νομισματικής πολιτικής.

«Μπορείς πραγματικά να αυξήσεις τα επιτόκια στη διάρκεια της ύφεσης ακόμα κι αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός; Αυτό θα ήταν ασυνήθιστο», είπε.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε στις αρχές Ιουνίου την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια ξανά μετά το καλοκαίρι. Αυτό πιθανότατα θα επαναφέρει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ σε θετική περιοχή και θα σηματοδοτήσει ένα κρίσιμο σημείο καμπής για την κεντρική τράπεζα, η οποία διατηρεί τα επιτόκια κάτω από το μηδέν από το 2014.