Ιδιαίτερο πολιτικό βάρος είχαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν δημοσιογράφοι έθεσαν ευθέως το ζήτημα της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Η ερώτηση αφορούσε τις σκληρές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποκαλέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «Χίτλερ» και έχει συγκρίνει το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία.
«Λοιπόν, γνωρίζω τον πρόεδρο Ερντογάν πολύ καλά και, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι πολύ καλός φίλος μου. Και το πιστεύω αυτό, και τον σέβομαι, και ο Μπίμπι τον σέβεται, και δεν πρόκειται να έχουν πρόβλημα. Δεν πρόκειται να έχουν πρόβλημα. Τον ξέρω πολύ καλά. Και με έχετε δει να κάνω πράγματα με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να έχει κάνει. Δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα. Έχει κάνει φανταστική δουλειά. Είμαι μαζί του μέχρι τέλους. Είμαι με τον Μπίμπι μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σε επόμενη ερώτηση για το ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γάζα, ο Τραμπ εμφανίστηκε και πάλι θετικός απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο:
F-35 και Τουρκία
Δημοσιογράφος: Θα εγκρίνετε την πώληση των F-35 στην Τουρκία;
Τραμπ: Το εξετάζουμε πολύ σοβαρά.
«Ο Ερντογάν ξεφορτώθηκε πολύ κακούς ανθρώπους στη Συρία»
Ο Τραμπ πήγε ακόμη πιο μακριά, αποδίδοντας στον Ερντογάν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία, σε μια αποστροφή που προκάλεσε έντονα σχόλια: