«Φωτιές» άναψε στο πολιτικό σκηνικό η πρώτη συνέντευξη του πρώην γενικού γραμματέα του Μαξίμου, Γρηγόρη Δημητριάδη στη Real news. Ο Γρ. Δημητριάδης ανοίγει τα χαρτιά του για τον Πρωθυπουργό, τη Νέα Δημοκρατία, τον Αλ. Τσίπρα, τον Ν. Ανδρουλάκη, τις υποκλοπές και τη διαπλοκή.
Ο Γρ. Δημητριάδης δηλώνει ότι θα είναι ο τελευταίος που θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές.
«Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, για να προστατέψω την κυβέρνηση, τις μυστικές υπηρεσίες, την παράταξή μου, αλλά πάνω από όλα την πατρίδα. Τίποτα παραπάνω», λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του, ενώ για την απόφαση του Αρείου Πάγου και την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για εξεταστική σημειώνει:
«Λοιπόν καταρχήν να πούμε για το νομικό σκέλος. Και πρωτοετής φοιτητής νομικής γνωρίζει ότι από την μία έχουμε τρεις αποφάσεις – διατάξεις του Αρείου Πάγου και από την άλλη ένα δικαστή του Μονομελούς, ε το αφήνω εδώ, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.
Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να πολιτεύεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, είναι μονίμως θυμωμένος και γενικώς φαίνεται ότι τρέφεται από μία τοξικότητα, την οποία ειλικρινά από ένα σημείο και μετά δεν μπορώ να κατανοήσω. Με το κόμπλεξ πολιτική δεν κάνεις. Τα υπόλοιπα αφορούν συγκεκριμένα κέντρα που καθοδηγούν πίσω από κλειστές πόρτες».
Αναφέρει ακόμη πως:
“Κατά τη διάρκεια της θητείας μου χάλασα τα χατίρια της διαπλοκής που λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας. Αυτό το επωμίζομαι και θα συνεχίσω να το κάνω. Να συγκρούομαι με τα συμφέροντα της διαπλοκής προς όφελος της πατρίδας”, τόνισε στη συνέχεια ο πρώην γενικός γραμματέας του Μεγάρου Μαξίμου.
“Δεν νομίζω ότι πολλοί έχουν δεχθεί την επίθεση που έχουμε δεχθεί εγώ και η οικογένειά μου τα τελευταία χρόνια. Την πικρία στην πολιτική την παίρνεις στο μαξιλάρι σου. Δεν την αφήνεις ποτέ να σε καθοδηγεί. Δεν βάζεις ποτέ το “εγώ” πάνω από το ‘εμείς’. Το ‘εμείς’ είναι η πατρίδα και στη δική μου περίπτωση είναι και η παράταξη που υπηρετώ από μικρό παιδί. Επομένως, δεν υπάρχει χώρος για πικρία”, πρόσθεσε.
«Ο παππούς μου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε πως αν θες να πολιτευτείς πρέπει αν έχεις γερό στομάχι. Ε, έχω. Υπάρχει ένα πολύ έντονο κλίμα τοξικότητας το οποίο θα διατηρηθεί και θα ενταθεί μέχρι και τις εκλογές. Δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι η χώρα… Είναι αλήθεια ότι το κλίμα είναι ιδιαιτέρως τοξικό και μας θυμίζει άλλες εποχές. Δεν μπορώ να καταλάβω σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία με ποιο τρόπο οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης θα συνυπάρξουν με τη σημερινή κυβέρνηση, αν απαιτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό με ανησυχεί βαθιά. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι αυτή η ιστορία ξεκίνησε από την εποχή του «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο». Με αρχιερέα της τοξικότητας και της δολοφονίας χαρακτήρων τον Αλέξη Τσίπρα . Τώρα τον ακολουθεί κι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τοξικότητα, δηλαδή στο τετράγωνο».
Για το επερχόμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και για το αν θα ήθελε να δώσουν το παρών οι πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει ότι “πάντοτε απαιτείται πανστρατιά”.
“Δεν περισσεύει κανείς, πολύ περισσότερο οι πρώην αρχηγοί. Θέλω να κάνω ειδική μνεία στον Αντώνη Σαμαρά, γιατί σε προσωπικό επίπεδο με τίμησε με τη φιλία του και για εμένα οι φιλίες είναι ιερές. Τον τιμώ και τον σέβομαι. Άλλωστε, ήταν ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός σε πολύ δύσκολα χρόνια”, ανέφερε.
Τσουκαλάς: Ο κ. Δημητριάδης επιδιώκει πολιτικό ρόλο και στέλνει μηνύμα ότι δεν θα συνεχίσει να πληρώνει πολιτικό τίμημα
Με σφοδρές επικρίσεις, ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχολίασε τη συνέντευξή του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εφημερίδα Real News.
«Ο κ. Δημητριάδης από θέση αφ’ υψηλού στο απυρόβλητο χάρη στις μεθοδεύσεις συγκάλυψης του θείου του και πρωθυπουργού, δίνει συνέντευξη επιδιώκοντας την πολιτική του νεκρανάσταση», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πώς “ο επιτελικός ωτακουστής”, (εξουσιοδοτούμενος βάσει της 344 απόφασης, ΦΕΚ 2659/2021, «με εντολή πρωθυπουργού να υπογράφει έγγραφα, πράξεις και αποφάσεις που αφορούν στην Ε.Υ.Π»), μας πληροφορεί ότι “έγινε θυσία” για να προστατεύσει την κυβέρνηση, την παράταξη, τις μυστικές υπηρεσίες και την πατρίδα(!)».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει να γνωρίζει ότι πατριωτικό καθήκον δεν είναι η δημιουργία ενός παρακράτους παράνομων παρακολουθήσεων, που έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Είναι σίγουρα, όμως, η λογοδοσία και η τιμωρία όσων το επινόησαν και χειραγωγούν τους θεσμούς για να εξασφαλίσουν την ασυλία τους».
Επιπλέον τόνισε ότι κ. Δημητριάδης, «όχι μόνο ομολογεί ότι έχει πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, η οποία προφανώς και ανάγεται στον πρωθυπουργό αλλά στέλνει μήνυμα σε όλους τους ηθικούς αυτουργούς ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να πληρώνει το τίμημα της πολιτικής αφάνειας για λογαριασμό τους».
Συμπλήρωσε ότι σε ένα κράτος δικαίου, οι μυστικές υπηρεσίες δεν προστατεύονται από τον κ. Δημητριάδη, προστατεύονται από τη νομιμότητα και τον δημοκρατικό έλεγχο. «Η προσπάθεια του κ. Δημητριάδη να εμφανιστούν όσοι ζητούν απαντήσεις, όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης, ως “τοξικοί” ή υποκινούμενα “κέντρα”, είναι η κλασικότερη μέθοδος πολιτικής υπεκφυγής: όταν δεν μπορείς να υπερασπιστείς τις πράξεις σου, επιτίθεσαι σε όσους τις αποκαλύπτουν», επισήμανε ο κ. Τσουκαλάς και διατύπωσε τα εξής ερωτήματα:
-Ως προϊστάμενος της ΕΥΠ σύμφωνα με τα καθήκοντα του: γιατί παρακολουθούνταν ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Μυλωνάκης και στενοί τους συνεργάτες; «Προστατευόταν» η πατρίδα και τότε;
-Γνωρίζει τον κ. Ντίλιαν; Τι έχει να πει για τους ισχυρισμούς του ότι συνεργάζεται μόνο με κυβερνήσεις και κρατικές αρχές;
-Πώς εξηγεί τους κοινούς στόχους ΕΥΠ-predator;
-Ως νομικός πώς κρίνει το γεγονός ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Τζαβέλλας, που άφησε την υπόθεση στο αρχείο είχε άμεση εμπλοκή στην υπόθεση καθώς με την υπογραφή του εκτελούνταν υποκλοπές;
Υποστήριξε πώς ο πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αντί να λογοδοτεί, επιδιώκει εμφανή πολιτικό ρόλο και ότι «δεν ήταν ένας απλός κομματικός στρατιώτης που “θυσιάστηκε”. Ήταν ο πλέον στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο πιο ισχυρός παρασκηνιακός παράγοντας της κυβέρνησης, και το κεντρικό πολιτικό πρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου την περίοδο που εξελισσόταν το σκάνδαλο. Γενικόλογες αναφορές σε “πολιτική ευθύνη” και “διαπλοκή” δεν αρκούν. Οφείλει να σταθεί μπροστά στη Δικαιοσύνη και να δώσει συγκεκριμένες, δημόσιες, καταγεγραμμένες απαντήσεις για τον ρόλο του και όσα υποστηρίζει».
«Στη νέα εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές, ο Γρηγόρης Δημητριάδης πρέπει να είναι το πρώτο πρόσωπο που θα κληθεί να καταθέσει. Η μάχη με το σκοτάδι είναι υπαρξιακή για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα μας. Εκλογές εδώ και τώρα για νικήσει το φως οριστικά», υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τη συνέντευξη του Γρηγόρη Δημητριάδη στη Realnews του Νίκου Χατζηνικολάου για την υπόθεση των υποκλοπών. Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι οι τοποθετήσεις του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν τον κεντρικό ρόλο που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε στη διαχείριση της υπόθεσης.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «πλήρη δικαίωση» των θέσεών του, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Δημητριάδης «έδειξε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον πολιτικό υπεύθυνο και ότι λειτούργησε ως «εντολοδόχος». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει δημόσια, θέτοντας το ερώτημα αν αποδέχεται όσα προκύπτουν από τη συνέντευξη ή αν θα συνεχίσει να σιωπά.
Αιχμή της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αναφορά Δημητριάδη ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη «για να προστατέψει την κυβέρνηση, τις μυστικές υπηρεσίες, την παράταξή του και την πατρίδα». Η Κουμουνδούρου απαντά ότι πραγματική ανάληψη ευθύνης δεν μπορεί να σημαίνει παραίτηση και σιωπή, αλλά δημόσια λογοδοσία, σαφείς εξηγήσεις και απαντήσεις για το τι ακριβώς έπρεπε να προστατευθεί.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Δημητριάδη ότι, αντί να δώσει απαντήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών και τη σχέση ΕΥΠ–Predator, επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση σε καταγγελίες περί «διαπλοκής» και «τοξικότητας». Ζητά, μάλιστα, να κατονομαστούν τα συμφέροντα στα οποία αναφέρεται ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, εφόσον, όπως λέει, ισχυρίζεται ότι τα πολέμησε κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει τις δηλώσεις Δημητριάδη με το μοντέλο του «επιτελικού κράτους», υποστηρίζοντας ότι η συνέντευξη αποκαλύπτει τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου εξουσίας γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου. Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για κυνική παραδοχή και επαναφέρει το αίτημα πολιτικής λογοδοσίας, τονίζοντας ότι η υπόθεση των υποκλοπών παραμένει ανοιχτή πολιτικά και θεσμικά.
Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους και υποστηρίζει ότι η συνέντευξη Δημητριάδη επιβεβαιώνει πως η μόνη πολιτική υπηρεσία που μπορεί, πλέον, να προσφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δημοκρατία είναι η παραίτησή του.




