Θεοδωρικάκος: Το πλαφόν στο κέρδος προστατεύει τους καταναλωτές

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε αναφορά στο πρόστιμο ύψους σχεδόν 3 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία για παραβίαση του μεικτού περιθωρίου κέρδους σε 48 κωδικούς προϊόντων, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πόσο αναγκαία ήταν η δημιουργία της Αρχής. «Υπήρξε παραβίαση του νόμου και υπήρξε εφαρμογή του νόμου. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους», ξεκαθάρισε. Όπως είπε, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στα δύο χρόνια που ο ίδιος βρίσκεται στο υπουργείο Ανάπτυξης υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ και «έχουν πληρωθεί στο σύνολό τους».

Για τις πληθωριστικές πιέσεις

Σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι ο πληθωρισμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο τον διεθνή παράγοντα, αλλά υπογράμμισε πως «ό,τι περνάει από το χέρι του υπουργού Ανάπτυξης για να φρενάρουμε πληθωριστικές πιέσεις γίνεται και μάλιστα με ακραία επιθετικό τρόπο».

Παράλληλα, τόνισε ότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή η νέα εφαρμογή «PosoKanei», μια αναβαθμισμένη εκδοχή προηγούμενων πλατφορμών, όπως ο e-Katanalotis, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν online πόσο κοστίζει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης το ίδιο προϊόν στα σούπερ μάρκετ.

Αναφερόμενος στον Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι εφαρμόζεται με ταχύτητα, διαφάνεια και ξεκάθαρο προσανατολισμό στη βιομηχανία και τις νέες τεχνολογίες: «Θέλουμε να κάνουμε μια οικονομία πιο παραγωγική και πιο ανταγωνιστική, να ξεφύγουμε από την οικονομία της κατανάλωσης και να πάμε στην οικονομία της βιομηχανίας, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της γνώσης», σημείωσε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη διαφάνεια, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εντόπισε εκατοντάδες επιχειρήσεις που είχαν λάβει χρήματα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να υλοποιήσουν τις επενδύσεις, όπως όφειλαν. «Δεσμεύτηκα πως θα τις ελέγξουμε μία-μία για να πάρουμε πίσω τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Μέχρι σήμερα, έχουμε πάρει πίσω 126 εκατ. ευρώ από 213 επιχειρήσεις», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε, γιατί θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους πολίτες ότι σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου και ότι γίνεται χρηστή και νόμιμη διαχείριση των χρημάτων τους».