Υπό έλεγχο η φωτιά στο BLUE CARRIER 2 – Ρυμουλκήθηκε σε ασφαλές σημείο κοντά στην Τήνο

Σε ασφαλές και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες σημείο, περίπου δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου, έχει ρυμουλκηθεί το φορτηγό-οχηματαγωγό BLUE CARRIER 2, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ.

Η εικόνα του πλοίου είναι πλέον σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Από την εξωτερική εικόνα δεν διακρίνεται αυτή τη στιγμή ενεργή εστία φωτιάς, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει καπνός και η επιχείρηση αντιμετώπισης του περιστατικού παραμένει σε εξέλιξη.

Ελεγχόμενη ρίψη νερού για την ψύξη του πλοίου

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται ελεγχόμενη ρίψη νερού, με στόχο την ψύξη των ελασμάτων και των μεταλλικών κατασκευών που βρίσκονται μεταξύ των καταστρωμάτων. Η διαδικασία πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς βασική προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί η ευστάθεια του πλοίου και να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιβάρυνση της κατάστασής του.

Το πλοίο έχει πάρει ελαφρά κλίση προς τα δεξιά. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας διάσωσης, αυτό συνδέεται με τις μεγάλες ποσότητες νερού που χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη των μεταλλικών επιφανειών και τον περιορισμό των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στο εσωτερικό του. Το επόμενο βήμα είναι η απάντληση των υδάτων, ώστε να βελτιωθεί η ευστάθειά του.

Η σταθεροποίηση είναι απαραίτητη και για να μπορέσει εξειδικευμένη ομάδα να εισέλθει με ασφάλεια στους χώρους του πλοίου. Μόνο μετά τον εσωτερικό έλεγχο θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα για την έκταση των ζημιών, την κατάσταση του φορτίου και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Μεγάλη επιχείρηση στο σημείο

Στην επιχείρηση συμμετέχουν δύο πυροσβεστικά σκάφη, δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ένα ειδικό ρυμουλκό, καθώς και το ειδικό σκάφος «Αιγαίον Πέλαγος», το οποίο συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Οι δυνάμεις παραμένουν στο σημείο και επιχειρούν μέχρι την πλήρη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Το χρονικό

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής (25/9) σε χώρο στάθμευσης οχημάτων του φορτηγού οχηματαγωγού, ενώ έπλεε βόρεια της Μυκόνου. Και οι 29 άνθρωποι που επέβαιναν στο πλοίο —28 μέλη του πληρώματος και ένας οδηγός φορτηγού— μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Τήνο και είναι καλά στην υγεία τους. Η φωτιά, που ξεκίνησε σε έναν από τους χώρους γκαράζ, επεκτάθηκε και σε άλλα σημεία, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η εγκατάλειψη του πλοίου.