Αγορές: Επικίνδυνα “μονοπάτια” για τις μετοχές από εμπορικό πόλεμο, Brexit, κινδύνους ύφεσης

Η UBS προστέθηκε στους Οίκους και τους αναλυτές που βλέπουν επικίνδυνα μονοπάτια στην πορέια των διεθνών αγορών.

Η εμπορική διαμάχη κλιμακώνεται και η απειλή τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για τις αγορές αυξάνεται σημειώνει η UBS σε έκτακτο σημείωμα της.

Όπως επισημαίνει, δεν εκτιμά ότι έρχεται σοβαρή ύφεση ούτε η επόμενη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αφαιρέσουν το ρίσκο από τα χαρτοφυλάκιά τους, περιμένοντας για περισσότερη ορατότητα σχετικά με τα σημαντικά αυτά ζητήματα.

Προβλέπει πως υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω πτώση της τάξης του 15% στις μετοχές, τονίζοντας πως οι επενδυτές που προσπαθούν να “ποντάρουν” σε ένα ριμπάουντ στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στα χαρτοφυλάκιά τους από ό,τι εκείνοι που τηρούν μία περισσότερο μακροπρόθεσμη τάση.

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, η επιβεβαίωση των φόβων για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης καθώς η Γερμανία είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και η ανησυχία για τις επιπτώσεις μίας άτακτης εξόδου, η πολιτική κρίση στην Ιταλία, η απειλή χρεοκοπίας της Αργεντινής και η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ένδειξη πιθανής ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. είναι οι εξελίξεις που δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στις αγορές.

H Nomura, προειδοποιεί  ότι το επόμενο sell-off στις αγορές είναι κοντά και μπορεί να θυμίζει μια βουτιά παρόμοια με αυτήν που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers. Εν μέσω αβεβαιότητας για τις εμπορικές και γεωπολιτικές σχέσεις,  όπως αναφέρει η ιαπωνική τράπεζα: “η βουτιά στις αγορές μπορεί να συμβεί ακόμα και στο τέλη Αυγούστου, Αναμένουμε ότι οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο ράλι θα είναι μια σύντομη ανάπαυλα και πιστεύουμε ότι οποιοδήποτε τέτοιο ράλι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία πώλησης ενόψει του δεύτερου κύματος μεταβλητότητας που προβλέπουμε ότι θα έρθει στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου».

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι το δεύτερο κύμα μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο χτύπημα από το πρώτο» τονίζει.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Nomura στηρίζει την άποψη της σε στοιχεία που δείχνουν ότι τα hedge funds εγκαταλείπουν την αγορά, ενώ τονίζει πως αναμένεται να αποτραβηχτούν ακόμα περισσότερα μόλις πυροδοτηθούν οι αλγόριθμοί τους από την αυξημένη μεταβλητότητα.

«Στο σημείο αυτό, πιστεύουμε πως θα ήταν λάθος να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός σοκ τύπου Lehman απλά ως ένα ακραίο ρίσκο» επισημαίνει σε σημείωμα ο Μασανάρι Τακάντα, υπεύθυνος μακροοικονομικής στρατηγικής στον ιαπωνικό οίκο.

«Το μοτίβο όσον αφορά τις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος στην αμερικανική αγορά μετοχών θυμίζει όλο και περισσότερο την εικόνα του κλίματος στις παραμονές της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης»