Α.Τσίπρας – Φέρες: Τα νοικοκυριά ζουν το «σύνδρομο της 3ης εβδομάδας»

Την πολύ μεγάλη ανησυχία του ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της παραγωγής και της υπαίθρου με αφορμή τις παράλληλες κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την σύσκεψη που πραγματοποίησε με αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες και φορείς στις Φέρες, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Επικαλούμενος τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για «ρεκόρ στον πληθωρισμό», που όπως είπε «επιβεβαιώνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά», έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα από τον συνδυασμό της πανδημίας που φουντώνει και της ακρίβειας», επισημαίνοντας τα προβλήματα που βιώνουν νοικοκυριά, αγρότες, μικρές επιχειρήσεις και έμποροι.

Αλέξης Τσίπρας Θράκη

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αγωνία τους για την έκρηξη ακρίβειας και την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης, έκανε λόγο για το «σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας». Την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα τελειώνουν τα χρήματα της μέσης οικογένειας για να βγάλει πέρα το μήνα, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα «οι υποχρεώσεις τρέχουν και το εισόδημα δεν αυξάνεται».

«Το μέσο νοικοκυριό βγάζει εξαιρετικά δύσκολα το μήνα με τις αυξήσεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξειδικεύοντας πως αυτές φθάνουν ως και 30% στο σούπερ μάρκετ, ενώ αυτές στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος «το Δεκέμβρη αναμένεται να είναι από 80 ως και 150%, πέραν αυτών των αυξήσεων που είδαμε ήδη στα προηγούμενα τιμολόγια».

Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τόνισε πως «το να έρχεσαι κάθε δέκα μέρες και να αυξάνεις κάποιες επιδοτήσεις που δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε στο 5-10% τις αυξήσεις που βλέπει ο πολίτης στο λογαριασμό της ΔΕΗ, ούτε έχει λογική ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με οικογένειες που έχουν καταθέσεις στην τράπεζα, αλλά με ανθρώπους που ζουν από το εισόδημά τους» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για τους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους. «Είχε ανακαλύψει ότι χιλιάδες Έλληνες, η πλειοψηφία, είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους» τόνισε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε για «κατάσταση που δεν θέλω να σκεφτώ πώς θα είναι» εάν «η Πολιτεία δεν στηρίξει την κοινωνία για να βγει ο χειμώνας».

Αλέξης Τσίπρας Θράκη

Στο πλαίσιο αυτό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να έχουν θέρμανση, για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και για λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αυξήσεις στο πετρέλαιο και τις ζωοτροφές για αγρότες και κτηνοτρόφους, σημειώνοντας πως «το κόστος παραγωγής έχει γίνει διπλάσιο και τριπλάσιο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια». «Πώς θα μπορέσουν οι αγρότες να σταθούν στα πόδια τους, εάν δεν υπάρξει μία έγνοια για να στηριχθεί το εισόδημά τους» διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Στηλίτευσε την απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση της ακρίβειας, τονίζοντας ότι «εδώ και τρία χρόνια ο κατώτατος μισθός παραμένει καθηλωμένος» καθώς και ότι απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το Σεπτέμβριο «να παγώσει στο σύνολό του για τους αγρότες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ώστε να εφοδιάζονται με φθηνό πετρέλαιο».

Πρόσθεσε δε, πως η κυβερνητική εξαγγελία που αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς «πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο των αγροτών», καθώς και ότι η «όποια μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια δεν έρχεται να αντισταθμίσει τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που είναι  της τάξης του 40%».

Αλέξης Τσίπρας Θράκη

Αναφερόμενος στη δεύτερη σοβούσα κρίση, αυτή της πανδημίας, ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση «σε όλους να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια και να προχωρήσουμε όσο μπορούμε την υπόθεση του εμβολιασμού», κάνοντας λόγο για πανστρατιά όχι μόνο για την τρίτη αλλά και για την πρώτη δόση, με αφορμή τους συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι. «Στην περιοχή σας έχουμε ποσοστά πολύ χαμηλά στο 50% και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τα χειρότερα» πρόσθεσε.

«Δεν είναι όπως μας λένε με εγκληματική ευθύνη μία πανδημία των ανεμβολίαστων, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων συμπολιτών μας που νοσούν» σημείωσε, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι εξ αυτών γλιτώνουν τα χειρότερα λόγω του εμβολιασμού. Ως εκ τούτου «πρέπει να πείσουμε όσο περισσότερους γίνεται, να ανέβει το επίπεδο του εμβολιασμού».

Χαρακτήρισε «εγκληματική λογική» την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού με την «Επιχείρηση Ελευθερία», «ότι εμβολιαστήκαμε και τελειώσαμε, καθώς «πολλοί συμπολίτες μας και εμβολιασμένοι βρίσκονται σήμερα νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία».

Επιπλέον, έκανε λόγο για «εγκληματική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πανδημία», καλώντας έστω και τώρα «να γίνουν προσπάθειες να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να ενισχυθεί το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, να ενισχυθούν και οι ΜΕΘ», καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι τραγικό μετά από δύο χρόνια να πεθαίνουν συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ» αν και «τα φωνάζουμε δύο χρόνια».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τις Φέρες του Έβρου όπου συναντήθηκε με αγρότες και κτηνοτρόφους, δήλωσε πως “με ψέματα και κοροϊδίες δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια” και έστρεψε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε τη διπλή αγωνία του για την πανδημία του κορονοϊού αλλά και το κύμα ακρίβειας, λέγοντας πως τα νοικοκυριά και οι παραγωγικές δυνάμεις θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να βγάλουν τον χειμώνα που έρχεται, αν δεν υπάρξει στήριξη από την πολιτεία.

“Είδαμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που μιλάνε για ένα ρεκόρ στον πληθωρισμό. Μαθαίνω ότι οι αυξήσεις πια έχουν φτάσει σε ένα σημείο που για το μέσο νοικοκυριό είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει ο μήνας, όταν έχουμε 30% αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ, αναμένονται αυξήσεις στο ρεύμα τον Δεκέμβρη που θα είναι από 80% έως 150% , πέραν των αυξήσεων που είδαμε στα προηγούμενα τιμολόγια, έχουμε 40% αύξηση στο πετρέλαιο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και ειδικά για τους αγρότες έχουμε τρομακτικές αυξήσεις και στις ζωοτροφές.

Το κόστος παραγωγής έχει γίνει πραγματικά διπλάσιο, τριπλάσιο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και συνέχισε: “Αναρωτιέται κανείς πώς θα μπορέσει η αγροτική παραγωγή να σταθεί στα πόδια της, πώς θα μπορέσουν οι αγρότες να σταθούν στα πόδια τους, αν δεν υπάρξει άμεσα μία ιδιαίτερη έγνοια για να στηριχθεί το εισόδημά τους και με αυτήν την αγωνία προσέρχομαι σήμερα εδώ”.

Αλέξης Τσίπρας

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει λογική να έρχεται κάθε 10 μέρες και να ανακοινώνει κάποιες επιδοτήσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν, όπως είπε, να αντιστοιχίσουν ούτε στο 5% με 10% των αυξήσεων που βλέπει κάθε μέρα ο πολίτης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

“Δεν είναι λογική αυτή, ούτε μπορεί κανείς με τα ψέματα και με κοροϊδίες να αντιμετωπίσει το φαινόμενο”, σημείωσε και τόνισε πώς βρισκόμαστε μπροστά στο “σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας”. Δηλαδή “στην τρίτη εβδομάδα του μήνα σώνονται τα χρήματα στη μέση οικογένεια για να βγάλει πέρα το μήνα. Και το εισόδημα δεν αυξάνει, ο κατώτατος μισθός μένει καθηλωμένος εδώ και τρία χρόνια, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που ζητήσαμε εμείς από τον Σεπτέμβριο να καταργηθεί, να παγώσει στο σύνολο του για τους αγρότες, δεν προχώρησε παρά μονάχα υπήρξε μία εξαγγελία που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και αυτό θα πρέπει, ειδικά για την έκτακτη συνθήκη που ζούμε, να επεκταθεί στο σύνολο των αγροτών και παραγωγών. Υπάρχουν αποζημιώσεις που καθυστερούν πάρα πολύ καιρό και βεβαίως η όποια μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στα αγροτικά εφόδια από το 13% στο 6% δεν έρχεται να να αντισταθμίσει τις μεγάλες αυξήσεις που είναι της τάξης του 40%.

Άρα, λοιπόν η πρώτη μεγάλη κραυγή αγωνίας έχει να κάνει με το πώς θα βγει ο χειμώνας. Ή θα σπεύσει η πολιτεία να στηρίξει την κοινωνία να βγει ο χειμώνας ή θα βρεθούμε μπροστά σε μία κατάσταση που ειλικρινά δεν θέλω να σκεφτώ πώς θα είναι, με ανθρώπους παγωμένους το χειμώνα από το κρύο, που δεν θα μπορούν να ανάψουν θέρμανση, με επιχειρήσεις υπερχρεωμένες, με λουκέτα σε επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου”, επισήμανε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση σε όλους να προχωρήσουν όσο μπορούν την υπόθεση του εμβολιασμού.

Αλέξης Τσίπρας Φέρες αγρότες

“Μιλάνε κάποιοι για την ανάγκη πανστρατιάς για την τρίτη δόση του εμβολίου. Εγώ θα πω ότι πρέπει να κάνουμε πανστρατιά για την 1η δόση. Όταν στην περιοχή σας έχουμε ποσοστά 50% είναι πολύ χαμηλά αυτά τα ποσοστά και φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Ήταν τελείως λάθος, εγκληματική θα έλεγα, η λογική να δημιουργηθεί ένα κλίμα, εμβολιαστήκαμε και τελειώσαμε, η επιχείρηση “Ελευθερία”, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε περαστικά στον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης για τον οποίο είπε ότι έμαθε πώς νοσηλεύεται με κορονοϊό αν και εμβολιασμένος και σημείωσε: “Να συνειδητοποιήσουμε ότι δύο χρόνια τώρα, αυτή η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πανδημία είναι εγκληματική. Έστω και τώρα να γίνουν προσπάθειες να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ενισχυθεί και με μονάδες εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς πεθαίνουν συμπολίτες μας εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας και αυτό είναι τραγικό μετά από δύο χρόνια. Να ενισχυθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  χαρακτήρισε παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης, ανεξάρτητα από τη θρησκεία που έχει ο καθένας, τον Ίασμο Ροδόπης και δεσμεύτηκε πως το κόμμα του στηρίζει και θα στηρίζει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας.

«Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ στον Ίασμο και να συνομιλώ με τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για μία καλύτερη ζωή, αλλά και να πω ότι είναι πολύ μεγάλη μου χαρά γιατί βρίσκομαι σε έναν τόπο που αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και τις απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους κατοίκους του Ιάσμου που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για να τον ακούσουν και να συνομιλήσουν μαζί του.

«Δίνουμε το παράδειγμα ότι μπορούμε μέσα από την ενότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, να πάμε πιο μπροστά, να προκόψουμε», τόνισε και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριζε και θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχυθεί στον τόπο μας η ισοπολιτεία, η ισονομία και η κοινωνική συνοχή. Πολύ περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι ξανά με μία μεγάλη οικονομική κρίση, οφείλουμε να στηρίξουμε τις δημοκρατικές αυτές μεταρρυθμίσεις. Και οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά, όχι πίσω στα λάθη του παρελθόντος, λάθη τα οποία δημιούργησαν έριδες και διχόνοιες κι έδωσαν το δικαίωμα σε τρίτες δυνάμεις να μπουν στα εσωτερικά της χώρας μας. Είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες και έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα. Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες και οφείλει η Πολιτεία και η κάθε κυβέρνηση να μας αντιμετωπίζει ενιαία».

Αλέξης Τσίπρας

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μουσουλμανική μειονότητα και είπε ενδεικτικά: «Εμείς, ως κυβέρνηση, πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες, κυρίως για να ενισχύσουμε κάτι που κατά την άποψή μου είναι ίσως το πιο σημαντικό, τη δυνατότητα όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και να τελειώνουν το σχολείο, να σταματήσουμε δηλαδή τη μαθητική διαρροή, ιδίως στις περιοχές της μουσουλμανικής μειονότητας εδώ στη Θράκη. Και κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις και για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου και των υποδομών σε μειονοτικά σχολεία, όπως το γυμνάσιο και το λύκειο της Ξάνθης.

Και σε ιδιωτικά μειονοτικά σχολεία, αλλά και στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά, με την εφαρμογή, για παράδειγμα, του θεσμού του συνεργάτη εκπαιδευτικού δίπλα στο νηπιαγωγό ή στη νηπιαγωγό για να μιλάνε τα παιδιά τη μητρική τους γλώσσα στο σχολείο και να έχουν τη δυνατότητα της κοινωνικοποίησης, μέτρο που αυτή η κυβέρνηση κατήργησε, δυστυχώς. Όπως, επίσης, προχωρήσαμε και σε μία σειρά άλλες σημαντικές παρεμβάσεις. Το ιστορικό νομοθετικό πλαίσιο για την προαιρετικότητα της Σαρία και τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών. Μέτρα που κατά την άποψή μας εντάσσονταν σε ένα συνολικό πλαίσιο προοδευτικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ειρηνικής συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, την ισονομία και την ισοπολιτεία. Μέτρα που θα αγωνιστούμε να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον».

Τόνισε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει σε μία πολιτική ενίσχυσης των υποδομών στην περιφέρεια, ιδίως σε μειονοτικές περιοχές, όπως σε σχολεία και Κέντρα Υγείας.

«Η πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο και ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα ζωής. Η στήριξη της μειονότητας, η ισονομία και ισοπολιτεία, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Παιδείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελούν για μας σημαντικές προτεραιότητες, αλλά, βεβαίως, και η αναπτυξιακή πολιτική, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου για να μπορούν οι κάτοικοι να μένουν εδώ και να μη φεύγουν μετανάστες, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Να γυρίσουν στα χωριά τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, να κερδίσουμε μυαλά, να κερδίσουμε νέους ανθρώπους δίνοντας τους σιγουριά προστασία και προοπτική», επισήμανε.

Αλέξης Τσίπρας

Στον Ίασμο ζουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Στον κεντρικό δρόμο, λίγο πριν την πλατεία, τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου, Νατάσα Γκάρα, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Δώρα Αυγέρη, στελέχη και φίλοι του κόμματος και πολλοί κάτοικοι.

Στη διαδρομή μέχρι την πλατεία ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε μαθητές που συγκεντρώθηκαν στα κάγκελα του σχολείου για να τον δουν, συνομίλησε με τον δήμαρχο και κατοίκους, όπως και με μία ομάδα νέων γυναικών που είχαν φύγει στο εξωτερικό, αλλά επέστρεψαν στον Ίασμο και τώρα ζουν και εργάζονται εδώ.

Ο δήμαρχος του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και μαζί με τους βουλευτές και κατοίκους κάθισαν κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία και συνομίλησαν για αρκετή ώρα.