>Alpha: Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού φέρνει νέα μέτρα

>
Οι εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο του 2011 «δείχνουν την πολύ κατώτερη του αναμενομένου απόδοση του μηχανισμού είσπραξης των φόρων του Υπ. Οικονομικών» σχολιάζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, που τονίζει ότι οι απώλειες εσόδων που προέκυψαν από τις διατάξεις του φορολογικού νόμου του Απρ.’10 και από την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην είσπραξη των εσόδων αντισταθμίζονται με τα νέα μέτρα αύξησης των εσόδων, μέτρα που «επιβαρύνουν και πάλι δυσανάλογα τους συνεπείς φορολογούμενους, αφού η απόδοση του κρατικού μηχανισμού είσπραξης των φόρων παραμένει το ζητούμενο ακόμη και στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα».

«Γενικότερα, το να αποδίδεται η ανωτέρω σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων στην ύφεση στην ουσία σηματοδοτεί και δικαιώνει τη συνέχιση της αναποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που έχουν ως αποστολή τους τη βεβαίωση και την είσπραξη των κρατικών εσόδων» σχολιάζει η Alpha. «Σημειώνεται ότι μετά το 2001 αυξήθηκαν κατακόρυφα οι μισθολογικές αμοιβές των εργαζομένων του Υπ. Οικονομικών. Παρόλα αυτά, σημειώθηκε ταυτόχρονα μεγάλη πτώση των φορολογικών εσόδων της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ σε ολόκληρη την περίοδο 2002-2008 (από 21,7% σε 20,3% του ΑΕΠ), παρά την υψηλή ανάπτυξη στην οικονομία σε αυτή την περίοδο (+3,8%). Φτάσαμε έτσι στο σημείο οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του δημοσίου από φορολογικές υποθέσεις να διογκώνονται χρόνο με τον χρόνο, ενώ οι επιπλέον απώλειες εσόδων από ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότερες. Ταυτόχρονα, μια τέτοια προσέγγιση δικαιώνει τις 250.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπέβαλαν καν δήλωση ΦΠΑ στο 1ο 6μηνο το 2011 και τους εκατοντάδες χιλιάδες μη-μισθωτούς που δηλώνουν εισόδημα € 10.000 ή λιγότερο ετησίως, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ή/και εκατομμυρίων Ευρώ».

«Σήμερα η Κυβέρνηση (υπό την πίεση και της Τρόικα), λόγω και της ανωτέρω σημαντικής απώλειας εσόδων, η οποία προκύπτει παρά την υψηλή φορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων, προσπαθεί να προσαρμόσει σε κάποιο βαθμό τους μισθούς των Υπαλλήλων του Δημοσίου, με βάση τα έσοδα που έχει διαθέσιμα. Να δανειστεί για να καλύψει τους υψηλούς μισθούς και την αυξημένη απασχόληση στο δημόσιο τομέα, όπως έκανε έως τώρα, δεν μπορεί πια. Ως απάντηση, οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα προχωρούν σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν τη μείωση των μισθολογικών τους αμοιβών και των άλλων «κατακτήσεών» τους που εξασφάλισαν στα έτη όπου ο κρατικός δανεισμός ήταν πολύ εύκολος. Όμως τώρα νέος κρατικός δανεισμός δεν υπάρχει. Και, αν δεν εισπραχθούν τα έσοδα από τις κατηγορίες του πληθυσμού που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, τότε τα εγχώρια έσοδα του δημοσίου είναι δεδομένα και σημαντικά μειωμένα λόγω και της βαθειάς ύφεσης στην οικονομία».

«Σε αυτά τα πλαίσια» σημειώνει η Alpa Bank, «οι εκτεταμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα στη σημερινή Ελλάδα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα για τους ίδιους τους εργαζόμενους που πράγματι πλήττονται με σημαντική μείωση των αμοιβών τους και με την εργασιακή εφεδρεία. Για παράδειγμα, στο βαθμό που οι κινητοποιήσεις συμβάλλουν σε περαιτέρω μείωση των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού, κυρίως λόγω της συνεπαγόμενης νέας αύξησης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, ενδέχεται να μην μπορούν να πληρωθούν ούτε και οι σημαντικά μειωμένοι μισθοί και οι συντάξεις των Υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο αν αυξάνονταν σημαντικά τα έσοδα του κράτους χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων, π.χ., με πιο αποτελεσματική ενεργοποίηση των υπηρεσιών είσπραξης των δημοσίων εσόδων όχι μόνο από φόρους αλλά και στις συγκοινωνίες και στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση και στην ενέργεια και στο νερό και οπουδήποτε το κράτος προσφέρει υπηρεσίες που συνεπάγονται σημαντικό κόστος. Διαφορετικά, η σημαντική μείωση της απασχόλησης και των πληρωμών για μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα θα είναι αναπόφευκτη και εκτεταμένη».