Ο σχηματισμός επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για ταχεία έξοδο από τη νέα υφεσιακή διαταραχή, δεδομένης της υποτονικής ιδιωτικής καταναλώσεως, ως αποτέλεσμα των φορολογικών επιβαρύνσεων, τονίζει ανάλυση της Alpha Bank.
Η καθυστέρηση, εντούτοις, στην ολοκλήρωση της αξιολογήσεως του νέου προγράμματος και οι δυσχέρειες στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων συνιστούν τους κύριους παράγοντες υπονομεύσεως της επενδυτικής εμπιστοσύνης και, κατά συνέπεια, της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία.
Οπως αναφέρει, η ολοκλήρωση της αξιολογήσεως θα δημιουργήσει τις συνθήκες για:
Πρώτον, την έναρξη των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους.
Δεύτερον, τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ.
Τρίτον, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα τονώσει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι η επιβράδυνση της υφέσεως το 2013 και η μικρής διάρκειας οικονομική ανάκαμψη το 2014 συνδέονται χρονικά με τη μείωση κατά € 5,77 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τέταρτον, την ταχεία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ώστε να επανέλθει σε θετικό έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάς βρίσκεται σε καθεστώς αποεπένδυσης για έκτο συνεχή χρόνο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα των πρώτων ετών της κρίσεως.
Όσον αφορά στις επενδύσεις, οι κατασκευές (ιδιαίτερα των κατοικιών) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη καθίζηση από το τέταρτο τρίμηνο 2012 ως και το τρίτο τρίμηνο 2015, αδυνατώντας να ανακάμψουν έστω και λίγο. Η επιβολή του υψηλού φόρου στην ακίνητης περιουσίας αποτέλεσε πρόσθετο παράγοντα πτώσεως των ιδιωτικών κατασκευών.
Αναλυτικότερα, οι επενδύσεις σε κατοικίες είχαν την μεγαλύτερη πτώση, έναντι των υπολοίπων επενδύσεων σε κατασκευές, και μάλιστα, από το 2012 έως και σήμερα διαμορφώνονται, σε απόλυτο μέγεθος αρκετά χαμηλότερα. Ειδικότερα, στο εννεάμηνο 2015 οι επενδύσεις σε κατοικίες ανήλθαν σε μόλις € 1,0 δισ. Το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε το 2015 οδήγησε σε νέα υποχώρηση των επενδύσεων αλλά και των άμεσων ξένων επενδύσεων στο ενδεκάμηνο 2015.
Είναι ενθαρρυντικό ότι παρά την πτώση των επενδύσεων, το 2015 παρατηρήθηκε βελτίωση της εικόνας της μεταποιήσεως. Συγκεκριμένα, η ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 1,2% το 2015, υπό την επίδραση της σταδιακής χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων μετά τον Ιούλιο του 2015 και της δυναμικής στροφής των μεταποιητικών επιχειρήσεων στην εξωτερική αγορά. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2015 επιταχύνθηκε σημαντικά η άνοδος της μεταποίησης (+5,2%), λόγω κυρίως της εξαγωγικής ζήτησης,ακολούθως η μεταποίηση στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε ελαφρά αρνητικό πρόσημο (-1,0% και -0,2% αντίστοιχα), εξαιτίας της επιδείνωσης των προσδοκιών, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο κατέγραψε αύξηση κατά 1,2% ισόποση με τη συνολική άνοδο της μεταποίησης το 2015. Η βελτίωση της εικόνας της ελληνικής βιομηχανίας απέρρευσε επίσης και από τη μείωση των τιμών των καυσίμων, των τιμών των πρώτων υλών, καθώς και από την διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, κυρίως στον κλάδο τροφίμων και ποτών, διεδραμάτισε και η ζήτηση, χάρη στη σημαντική άνοδο του τουριστικού ρεύματος και κατά το 2015.
Ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο συνδέεται με τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών το 2015 συνολικά που οφείλεται κυρίως:
(α) στη μείωση των εισαγωγών ως αποτέλεσμα της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων βραχυπρόθεσμα καθώς και
(β) στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας τα προηγούμενα χρόνια που βελτίωσαν θεαματικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας με βάση το ανά μονάδα προϊόντος κόστος εργασίας.