Alpha Bank: Aπεφεύχθη ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας

«Η Ελλάδα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη καθώς απεφεύχθη ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, ενώ τίθενται οι βάσεις για την δημιουργία μίας ανταγωνιστικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον υψηλών αναπτυξιακών δυνατοτήτων» σχολιάζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

«Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος που είναι συνάρτηση της πολιτικής σταθερότητας και της αποτελεσματικής οικονομικής διακυβέρνησης. Δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών, ελιγμών, καθυστερήσεων κλπ» συμπληρώνει, τονίζοντας πως «αυτό, όμως, που παραμένει ζητούμενο είναι, η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων να συνεπικουρηθεί από μία εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας».

«Ο πλούτος δεν δημιουργείται από το ΕΣΠΑ, κρατικά σχήματα επενδυτικών κινήτρων, επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και τα τοιαύτα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα παραπάνω παίζουν τον ρόλο τους, αλλά αυτό που απαιτείται πλέον είναι το άνοιγμα της οικονομίας μας στις επενδύσεις, ελληνικές και ξένες. Στην χώρα μας, πρέπει χωρίς καθυστέρηση να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να δημοπρατηθούν μεγάλα έργα υποδομών, να αρθούν όλα τα εμπόδια στην επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα και να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που να ευνοεί την εργασία και την αποταμίευση. Δεν αρκούν, όμως, οι καλές προθέσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων η Alpha.

«Μέσα στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να είναι και μία εκστρατεία αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας, που να μην αναλώνεται στην χρήση διαθέσιμων πόρων και αξιοποίησης προγραμμάτων για ανάπτυξη, αλλά να δημιουργεί ενεργά ευκαιρίες για επενδύσεις. Οι επενδυτές δεν χρειάζονται να τους πει κάποιος πού να επενδύσουν τα λεφτά τους. Απλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν εμπόδια και να γνωρίζουν ότι η επένδυσή τους θα έχει κάποια απόδοση. Πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση. Πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο» προσθέτει.

Αναφορικά με την φοροδιαφυγή και την ανάπτυξη, σχολιάζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η συζήτηση για ανάπτυξη είναι άνευ περιεχομένου εάν δεν συνοδευθεί από ριζική αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ επιβίωσης της χώρας τα επόμενα χρόνια. Εν προκειμένω, στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την εξέλιξη των λιανικών πωλήσεων και των εισπράξεων από το ΦΠΑ αναδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας τις δυσμενείς επιπτώσεις που ασκεί η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στο οικονομικό κλίμα και την εμπιστοσύνη, καταδικάζοντας την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση».

«Συνεχίζεται, επίσης, με εξαιρετικά μεγάλη ένταση και η πτώση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ. Τον Ιαν.΄12 σημειώθηκε μία πτώση -23,4% όσον αφορά στα προϊόντα εκτός των καυσίμων και καπνού, ενώ αντίθετα σημειώθηκε αύξηση κατά 10,6% στις εισπράξεις ΦΠΑ από τα καύσιμα και τον καπνό, με το σύνολο να μειώνεται κατά -18,5%. Σημαντική πτώση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ σημειώνεται σε όλους τους μήνες από τον Σεπτ.’11, παρά το ότι από τον μήνα αυτό εφαρμόζεται ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ (23%, από 13%) στα προϊόντα εστίασης. Οι ανωτέρω εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της πλήρους ανατροπής της διαφαινόμενης ανάκαμψης της οικονομίας κατά το 3ο 3μηνο.’11, σε συνδυασμό με την προϊούσα αποδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που οδήγησε σε κατάρρευση των εσόδων της γενικής κυβέρνησης τόσο από φόρους (και ιδιαίτερα από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ), όσο και από εργοδοτικές εισφορές».

«Μετά την ολοκλήρωση του PSI plus και την πλήρη λειτουργία του 2ου Πακέτου Χρηματοδοτικής Στήριξης της Ελλάδος από την Ζώνη του Ευρώ και από το ΔΝΤ, η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε πορεία σταθεροποίησης και εξόδου από την κρίση απαιτεί πρωτίστως την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η Ελληνική οικονομία διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με τις προωθημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ήδη εφαρμόζει έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος τόσο των εγχώριων κατοίκων όσο και των δανειστών της. Το κρίσιμο είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και από τους δανειστές της ως μια οικονομία με καλές προοπτικές ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό η εφαρμογή του Μνημονίου στις συμφωνηθείσες προθεσμίες είναι μονόδρομος αξιοπιστίας. Οποιαδήποτε λοξοδρόμηση λόγω της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας θα είναι ασυγχώρητη για το μέλλον της χώρας.

Πέραν τούτου, είναι απαραίτητη η σταδιακή αποκατάσταση των βασικών θεσμών λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας. Οι θεσμοί έχουν σημαντικό κόστος για να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν σωστά. Δεν υπάρχει τίποτα τζάμπα. Πάντοτε κάποιος πληρώνει. Το ότι πληρώναμε τόσα χρόνια με δανεικά και μάλιστα από το εξωτερικό, απλώς κάνει το κόστος σήμερα πολύ μεγαλύτερο από ότι θα ήταν αν το πληρώναμε στην ώρα του. Για παράδειγμα, οι συντάξεις και η «δωρεάν» ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπάρχουν διότι καταβάλλονται εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και φόροι στο δημόσιο ταμείο. Μετά τη αναπόφευκτη διακοπή της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων με συνεχή και ανεξέλεγκτο κρατικό δανεισμό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, η χρηματοδότησή τους μπορεί να γίνει μόνο με τις εισφορές μας και με την εκπλήρωση των φορολογικών μας υποχρεώσεων.

Η αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις αναληφθείσες κατά το παρελθόν υποχρεώσεις του προς τους πολίτες, σε μια περίοδο υπέρ-φορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διόγκωση της παράλληλης οικονομίας. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέα μείωση των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνεχή περιορισμό του κοινωνικού κράτους και σε περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης στην οικονομία και, τελικά, σε περαιτέρω υποβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας μας για έξοδο από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Η αντικοινωνική συμπεριφορά όσων επιμένουν ακόμη και σήμερα να φοροδιαφεύγουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτή. Ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών έχει ήδη δρομολογηθεί. Επομένως, τα φορολογικά έσοδα δεν θα σπαταλώνται σε αντιπαραγωγικές δράσεις και ενέργειες, και αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που θα προωθεί και δεν θα αντιστρατεύεται την οικονομική δραστηριότητα, την εργασία και τις επενδύσεις. Συνεπώς, δεν υπάρχει πια κανένα άλλοθι για να μην πληρώνουμε τους φόρους που μας αναλογούν».