Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η EKT- Εξετάζεται νέο QE

Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της οριακής χρηματοδότησης και της αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τους τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και, εν πάση περιπτώσει, για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο του μεσοπρόθεσμα .

Το Διοικητικό Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι τα ποσοστά πληθωρισμού ήταν σταθερά κάτω από τα επίπεδα που είναι σύμφωνα με τον στόχο του. Συνεπώς, αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να μην πλησιάζουν τον στόχο, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ενεργήσει, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία στον στόχο του πληθωρισμού.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα της, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς την κατεύθυνση του στόχου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές την εξέταση εναλλακτικών λύσεων, περιλαμβανομένων μέτρα, όπως την πιθανότητα νέων αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων (QE).

Πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε προσεκτικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού. 
Σημείωσε ωστόσο ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε αν η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

«H EKT θα αναλάβει δράση αν δεν αλλάξει το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.
«Η απόφαση για περαιτέρω δράση σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει χαμηλός ήταν ευρεία στο ΔΣ», τόνισε.
«Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι πιέσεις μειώνονται.
Ο δείκτης θα είναι χαμηλότερος τους επόμενους μήνες, αλλά θα ανακάμψει στο τέλος του έτους», εξήγησε ο Draghi.
Όπως τόνισε, «δεν θα δεχτούμε πολύ χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτός θα κρίνει και τη δράση της ΕΚΤ».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ο Draghi τόνισε ότι η όποια μείωση θα έρθει «μετρημένα», ενώ ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε αυτό το ενδεχόμενο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.
«Οι πληθωριστικές πιέσεις ανακόπηκαν και οι προσδοκίες έχουν μειωθεί σημαντικά.
Η ανάπτυξη το γ’ 3μηνο του 2019 μειώνεται», τόνισε ο Draghi ενώ σημείωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος και οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν το outlook.
«Πλέον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενός σκληρού Brexit», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.