Δασμοί Τραμπ: Απάντηση στις ΗΠΑ ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες αν δεν εξαιρεθούν

Προειδοποίηση προς την αμερικανική πλευρά, αν η Ευρώπη δεν εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς απηύθυνε η ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ.

H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά θα πάει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να επιβάλει τα δικά της μέτρα, εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει ανέφερε, ερωτηθείσα σχετικά σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι  η απόφαση των ΗΠΑ δεν συμμορφώνεται με τον ΠΟΕ, επομένως θα πάμε στον ΠΟΕ, πιθανόν με κάποιους άλλους φίλους. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας με εξισορροπητικά μέτρα, μέτρα που θα μας διασφαλίζουν», σημείωσε.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την εξαίρεση της ΕΕ, καθώς «η Ευρώπη δεν αποτελεί ασφαλώς απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Ανησυχία ευρωπαϊκών βιομηχανικών οργανώσεων

Από την πλευρά τους, βιομηχανικές οργανώσεις ζητούν ευρωπαϊκή αντίδραση σε περίπτωση δασμών, καθώς επισημαίνουν ότι θα πλήξουν βαριά τους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου.

«Η απώλεια εξαγωγών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μία αναμενόμενη πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στην ΕΕ, θα μπορούσε να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία χάλυβα της ΕΕ και τους σχετικούς τομείς», δήλωσε ο ‘Αξελ Έγκερτ, επικεφαλής της ένωσης χάλυβα EUROFER.

H ένωση παραγωγών αλουμινίου European Aluminum ζήτησε μία «άμεση» εφαρμογή των μέτρων, αν χρειαστεί. Η Μάλμστρομ θα έχει μία προγραμματισμένη από πριν συνάντηση με τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, αύριο στις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι θα επιδιώξει περισσότερη σαφήνεια για το αν οι δασμοί θα αφορούν και την ΕΕ.

Streiter (Γερμανία): Στηρίζουμε την απόφαση της ΕΕ για «απάντηση» στους δασμούς του Trump

Υπέρ των σχεδίων της ΕΕ για αντίποινα στους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα που ανακοίνωσε ο Donald Trump τάσσεται το Βερολίνο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να απαντήσει με σαφήνεια στα αμερικανικά μέτρα και ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση στηρίζουμε αυτή τη θέση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Georg Streiter.
«Η ακριβή φύση των βημάτων της ΕΕ θα αποφασιστεί έπειτα από μια εκτενή ανάλυση των αμερικανικών μέτρων» δήλωσε ο ίδιος.

 

Ο Τραμπ υπέγραψε τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο- Αντιδράσεις στον πλανήτη