Απελάθηκε η ανταποκρίτρια των Times στην Αίγυπτο

Στην ανακοίνωση ότι σήμερα απελάθηκε η ανταποκρίτριά της στην Αίγυπτο, Μπελ Τριού, προχώρησε η βρετανική εφημερίδα The Times, η οποία κατήγγειλε μια «απόπειρα τρομοκράτησης», η οποία «συνάδει με το καταπιεστικό περιβάλλον που δημιούργησε ο πρόεδρος Σίσι σε βάρος του Τύπου».

Η 33χρονη δημοσιογράφος, που ζούσε στη χώρα εδώ και επτά χρόνια, «συνελήφθη πριν από τρεις εβδομάδες αφού πήρε συνέντευξη από συγγενή ενός άνδρα που έχασε τη ζωή του σε ένα πλεούμενο το οποίο μετέφερε μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη», εξηγεί η εφημερίδα.

Τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς εξηγήσεις», ακολούθως «οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο από την αστυνομία και αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε μια πτήση για το Λονδίνο», προσθέτουν οι Times και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι Times λυπούνται για την απόπειρα αυτή των αιγυπτιακών αρχών να τρομοκρατήσουν τα μμε και να καταστείλουν την κάλυψή μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εφημερίδα. «Συνάδουν δυστυχώς με το καταπιεστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο πρόεδρος (Αμπντέλ Φάταχ) Αλ-Σίσι σε βάρος του Τύπου», προσθέτει.

Αναφερόμενη στην απέλασή της από τις στήλες της εφημερίδας, η Μπελ Τριού λέει πως η αστυνομία κατέσχεσε το υλικό της, ότι κρατήθηκε χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες και απειλήθηκε με «στρατιωτική δίκη, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνά εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία ή αντιφρονούντων».

«Σε ό,τι αφορά τις αρχές του Καΐρου, είμαι σε έναν κατάλογο “ανεπιθύμητων προσώπων”, και αν επιχειρήσω να επιστρέψω, θα συλληφθώ και πάλι», επισημαίνει.

Η υπόθεση έφθασε μέχρι τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο τον οποίο επικαλούνται οι Times.

«Οι αιγυπτιακές Αρχές δεν παρείχαν καμία απόδειξη για οποιεσδήποτε αξιόμεμπτες πράξεις. Συνεχίζουμε να ακούμε πίεση σε αυτές για το θέμα αυτό», συμπληρώνει.

Οι Αρχές της βορειοαφρικανικής χώρας δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμες για να σχολιάσουν την απέλαση της δημοσιογράφου που σημειώνεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων με ξένα ΜΜΕ, τα οποία κατηγορούνται συχνά από τις αρχές ότι διαδίδουν «ψευδείς πληροφορίες» για την Αίγυπτο και ότι δεν τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας.

Οι Αιγύπτιοι ψηφίζουν από αύριο για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, σε μια ψηφοφορία όπου δεν αναμένεται να σημειωθούν εκπλήξεις, καθώς ο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι αναμένεται να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.