Attica Bank: “Η ΑΜΚ θα πετύχει” – Θετικές εξελίξεις και αυτόνομη πορεία

attica bankΣτα πλαίσια της σημερινής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η AtticaBank για την ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ιωάννης Γαμβρίλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Γκίκας Μάναλης και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης τόνισαν,  «η AtticaBank θα τα καταφέρει και πάλι και θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της».

Επεσήμαναν δε ότι, «στόχος είναι ο βασικός μέτοχος ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, να πλαισιωθεί τόσο από στρατηγικό επενδυτή καθώς και από επενδυτές από την ελεύθερη αγορά»

Αισιόδοξος πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της τράπεζας Γ. Γαμβρίλης.

Σχολιάζοντας το ύψος των κεφαλαίων (397 εκ. ευρώ), ο κ. Γαμβρίλης είπε ότι «είναι υπερβολικό αυτό που μας ζητήθηκε καθώς κατά την άποψή μου το μοντέλο που εφαρμόστηκε έχει υπερεκτιμήσει κάποιες παραμέτρους τόσο για την τράπεζα όσο και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να θωρακίσουμε με επιτυχία την τράπεζα».

Για το αναθεωρημένο business plan της Attica Bank, ο κ. Γαμβρίλης είπε ότι κάποιες κινήσεις που περιγράφονται στο capital plan έχουν ήδη γίνει αποδεκτές, ενώ η τράπεζα της Ελλάδος είναι ενήμερη και για το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Παίρνοντας τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Γκίκας Μάναλης, είπε ότι η τράπεζα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα απευθύνει δημόσια πρόταση και στους έλληνες επενδυτές.

“Ο στρατηγικός επενδυτής πρέπει να είναι κατάλληλος”

Ο πρόεδρος της Attica Bank δήλωσε ότι η τράπεζα μέσω των συμβούλων που έχει επιλέξει βρίσκεται σε επαφή με μια σειρά από επενδυτές, οι οποίοι θα πλαισιώσουν το σημερινό βασικό μέτοχο της τράπεζας, που είναι το ΤΣΜΕΔΕ.

«Ο στρατηγικός επενδυτής πρέπει να είναι κατάλληλος. Και όταν λέω κατάλληλος εννοώ να έχει μακροχρόνιο επενδυτικό χαρακτήρα, να μείνει στην τράπεζα, να της μεταφέρει τεχνογνωσία και την στηρίξει στον διακριτό της ρόλο που είναι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.

Όσον αφορά το ΤΣΜΕΔΕ, επεσήμανε ότι «η στήριξη του ΤΣΜΕΔΕ είναι απεριόριστη και θα δούμε πόσα κεφάλαια θα βάλει. Σήμερα διαθέτει το 51% της Attica Bank και αυτό δεν αποτελεί αυτοσκοπό του, ήταν αναγκαιότητα της τότε εποχής. Αλλά είναι βέβαιο ότι το Ταμείο ενδιαφέρεται να διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία».

Για το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Γαμβρίλης είπε:

«Οι εκλογές έστειλαν πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες. Το αίτημα του κόσμου είναι αφ ενός να μη διαταραχθεί η πορεία της οικονομίας, αφ ετέρου όμως καταγράφηκε η δυσαρέσκεια της κοινωνίας η οποία πρέπει να αφυπνήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Στην κυβέρνηση συγκεκριμένα ο ελληνικός λαός έδωσε πολιτικό χρόνο προκειμένου να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης της ανάκαμψης, αποκατάστασης της διαταραγμένης κοινωνίας και να προχωρήσει στην σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου το οποίο θα αυξήσει την παραγωγή του πλούτου και θα μειώσει την ανεργία.

 

Η τωρινή χρονική περίοδος αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο μεταίχμιο που πέρασε η χώρα από την αρχή της κρίσης. Τα σημάδια της οικονομίας δείχνουν ότι σταθεροποιείται και η διευθέτηση του χρέους θα μας επιτρέψει να αισιοδοξούμε και να εκτιμούμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας».

Τα  στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, είναι τα τα παρακάτω:

Στοιχεία χρήσης 2013 –  Βασικά μεγέθη και αποτελέσματα

Παρά τη ζημιογόνο χρήση (το 2013 ζημιές μετά από φόρους 112.3 εκ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση) πρέπει να τονιστούν οι εξής θετικές εξελίξεις για την Τράπεζα:

 

–              Ετήσια αύξηση καταθέσεων: 13,5% (διάγραμμα 1).

  

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ATTICABANK-ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 2011-2013 (σε ετήσια βάση)

attica1

Πηγή: Atitca Bank και ΤτΕ

 

 

 

 

 

 

–              Ετήσια αύξηση καθαρών επιτοκιακών εσόδων: +9,9%

–              Ετήσια αύξηση δανείων: + 3,7%

–              Ετήσια αύξηση ενεργητικού: + 4%

–              Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας TierI : 11,4%

–              Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας: 12%

 –              Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, Δεκ. 2013: 26,6% . Αντίστοιχος δείκτης για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος:  περίπου 31,7% (βλ.διάγραμμα 2).

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2: ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ATTICABANK-ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2009-2013

 

 attica2

 

Πηγή: Attica Bank, TτΕ&Moody’s Investors’ Service.

 

 

 

 

 

–              Δείκτης δανεισμού από ΕΚΤ και ELA(% του Ενεργητικού): 3,69%.

 

Λοιπά ποιοτικά στοιχεία

–              Επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση

–              Συνέχιση της συνετής πολιτικής δημιουργίας προβλέψεων για κάλυψη πιστωτικού κινδύνου (αύξηση σωρευμένων προβλέψεων κατά 20,6% σε ετήσια βάση)