Αύξηση ζήτησης 30% από ξένους για β’ κατοικία στην Ελλάδα – Που, πόσο

Παρά την πανδημία, η ζήτηση για μόνιμη παραθεριστική κατοικία σε επιλεγμένους προορισμούς στη χώρα μας από το εξωτερικό, έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, δείγμα του πώς μπορεί να ανακάμψει η αγορά την επόμενη μέρα.

Τα στοιχεία από την εταιρεία ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής σε ακίνητα Cerved Property Services (πρώην Eurobank Property Services), η οποία ανήκει στον διεθνή Ιταλικό όμιλο Cerved Group παραπέμπουν σε αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 30%, ενώ όπως προκύπτει, το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προήλθε κυρίως από πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κύπρου, της Αυστραλίας και της Γαλλίας.

Πρόκειται για εθνικότητες, ορισμένες από τις οποίες συνδέονται και με την ελληνική ομογένεια, ενώ όσον αφορά τους προορισμούς, στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων για την Αθήνα είναι, όπως είναι εύλογο, τα νότια προάστια και ιδιαίτερα η Γλυφάδα. Σε ό,τι έχει να κάνει με νησιωτικούς προορισμούς προηγούνται οι Κυκλάδες, με την Πάρο και τη Σαντορίνη να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.

Καταγράφοντας συνολικά τις τάσεις στην αγορά κατοικίας, η Cerved Property Services αναφέρει ότι κατά την προηγούμενη τριετία, προ πανδημίας, υπήρξε σημαντική μεγέθυνση στην αγορά κατοικιών με τις κύριες αιτίες να επικεντρώνονται στη συνεχή αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών (η οποία και κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ για το 2019), τη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και τη χορήγηση αδειών Golden Visa.

Aπό το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η σταδιακή έξαρση του Covid 19 οδήγησε σε σημαντική, κατά 60%, μείωση των ξένων επενδύσεων σε real estate σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σε σχέση με τη χορήγηση αδειών Golden Visa σε πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. με την αγορά ακινήτων αξίας από 250 χιλ. ευρώ και πάνω, έχει υπάρξει μεν σημαντική μείωση εν μέσω πανδημίας σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019 -οπότε είχε καταγραφεί το ιστορικό ρεκόρ στις χορηγήσεις με την έκδοση 3.504 αδειών- ωστόσο είναι θετικό ότι «η χώρα μας παραμένει, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, στους πρώτους προορισμούς σε χορήγηση ειδικών αδειών παραμονής», σύμφωνα με τους αναλυτές της Cerved.

Σημειωτέον ότι τη χρονιά της πανδημίας, με βάση τα στοιχεία από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο συνολικός αριθμός των αδειών που χορηγήθηκαν σε επενδυτές τρίτων χωρών ήταν μόλις 403.

Την ίδια στιγμή, η ριζική μείωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσα από διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, λόγω του Covid 19, έχει στρέψει μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών από τις βραχυχρόνιες στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

«Συνολικά πάντως οι μισθώσεις κατοικιών διατηρούνται σε επίπεδα τιμών προ της πανδημίας με τους αυξητικούς όμως ρυθμούς να έχουν πλέον ανασχεθεί, μετά την κορύφωση των ενοικίων που έχουν καταγραφεί».

Κόστος κατοικιών

Η ανάλυση της Cerved αναφέρεται και στις υψηλές δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κατοικία. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών της Ε.Ε με το ποσοστό των νοικοκυριών που οι δαπάνες τους για κατοικία ξεπερνά το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Το 41% των νοικοκυριών στην χώρα μας είναι επιβαρυμένα με μηνιαία κόστη που αφορούν είτε το ενοίκιο, είτε τη δόση του στεγαστικού τους δανείου, είτε τα έξοδα διαχείρισης της κατοικίας, που ως σύνολο ξεπερνούν το 40% του συνολικού τους εισοδήματός τους. Με σημαντική απόσταση, ως προς τις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις ακολουθούν η Βουλγαρία με 29,3% των νοικοκυριών και η Κύπρος με 17,6%», αναφέρεται σχετικά.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

· Κατά τον Νοέμβριο 2020 οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσα από διεθνείς πλατφόρμες ,στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, υποχώρησαν κατά 30%.Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στο Παγκράτι και στην Πλατεία Αττικής με μειώσεις 50% και 46% αντίστοιχα. Αντίθετα σε πολύ διαφορετική εικόνα εμφάνισαν οι μισθώσεις σε περιοχές όπως το Θησείο και ο Νέος Κόσμος με τις μειώσεις να έχουν περιορισθεί στα 28,5% και 25% αντίστοιχα

· Τα έσοδα από μισθώσεις κατοικιών, μέσω της Οικονομίας Διαμοιρασμού και κυρίως της πλατφόρμας Airbnb  μειώθηκαν κατά 30-35% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών που οι ιδιοκτήτες τους καρπώθηκαν κατά τα έτη 2019 και 2020.

· Το δημοσιονομικό όφελος μέσω των φόρων που απέδωσαν οι ιδιοκτήτες κατοικιών με βραχυχρόνιες μισθώσεις από τα 68 εκ ευρώ το 2017 και τα 176 εκ ευρώ το 2018 έφθασαν τα 200 εκ ευρώ το 2019.Οσον αφορά τα ευρύτερα οφέλη που καρπώθηκε η ελληνική οικονομία, μέσα από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού ,έφθασε τα 1,15 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιούνιος 2018-Μάιος 2019.

Νέες αστικές ανάπτυξης

·  Κατά το 2020 οι επενδύσεις σε κατοικίες ξεπέρασαν την αντίστοιχη αξία των τοποθετήσεων σε γραφειακούς χώρους. Έτσι τα επενδυτικά σχέδια για νέα συγκροτήματα κατοικιών εντός της ευρύτερης Μητροπολιτικής περιοχής των Αθηνών, υπονοούν ότι η ελληνική αγορά ακολουθεί τις τάσεις των διεθνών αγορών στους επιμέρους τομείς του Real Estate.

· H Lamda Development,που θα υλοποιήσει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Ελληνικού, προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αγορά ιδιωτικών κατοικιών ώς τμήμα του δομημένου χώρου που θα  περιέχει το ευρύτερο project του Ελληνικού

· Η διεθνής εταιρεία Real Estate Hines Henderson προχωρά στην ανάπτυξη 400 πολυτελών κατοικιών στην Βούλα με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2025.

Τουρισμός

·  Στην περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 76,3% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Εστιάζοντας μόνον στα στοιχεία των Αεροδομίων “Ελ.Βενιζέλος” και “Μακεδονία” οι αφίξεις σε αυτά μειώθηκαν κατά 67% και 66,8% αντίστοιχα. Για την ίδια περίοδο αναφοράς οι μειώσεις των τουριστικών εσόδων ,λόγω του Covid 19,έφθασαν και αυτές στο 76,3% σε σχέση με το 2019.

· Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου μόνο 1 στα 5 ξενοδοχεία παρέμειναν ανοικτά για όλο το 2020.Επιπλέον η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και η πληρότητά τους στο 23,1% λόγω των ασυνήθιστων συνθηκών που δημιούργησε ο Covid 19.

·  Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά το γ ‘τρίμηνο 2020 η μείωση της απασχόλησης στο σύνολο του τουριστικού κλάδου έφθασε το 35,9%.

·  Σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO(Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ) κατά το 2020 και λόγω των αρνητικών συνεπειών από το COVID σε διεθνές επίπεδο ο παγκόσμιος τουριστικός κλάδος απώλεσε αφίξεις περί το 1δισ και έσοδα περί το 1,1 τρις δολάρια.

·  Κατά το 2020 ο εσωτερικός τουρισμός εν μέρει αντιστάθμισε τις μεγάλες μειώσεις στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών συνεισφέροντας στο 10% των συνολικών εσόδων του κλάδου. Οι περιορισμοί που συγκέντρωσαν περισσότερο τις προτιμήσεις  των Ελλήνων τουριστών ήταν η Πελοπόννησος και η Ήπειρος ενώ στα νησιά η Κρήτη και η Ρόδος καθώς και η Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος και Λήμνος παρόλο ότι τα τελευταία βρισκόταν χαμηλά στις προτιμήσεις  κατά τις προηγούμενες τουριστικές περιόδους.

· Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι ποιοτικές και πολυτελείς κατοικίες. Δείγμα του ενδιαφέροντος η αγορά, από Έλληνα εφοπλιστή, των κατοικιών που αναπτύσσονται σε οικόπεδο που γειτνιάζει στον “Αστέρα Βουλιαγμένης” με το τίμημα της συναλλαγής να ξεπερνά τα 40 εκ ευρώ. Υψηλή επίσης ζήτηση καταγράφηκε για τις πολυτελείς κατοικίες του συγκροτήματος “Costa Navarino” καθώς και του συγκροτήματος Κοκοτού στην Ελούντα.

·  Η ζήτηση για μόνιμες παραθεριστικές κατοικίες και παρά την πανδημία αυξήθηκε κατά 30%.Το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προήλθε από πολίτες της Αγγλίας, ΗΠΑ, Κύπρου, Αυστραλίας και Γαλλίας, Γλυφάδα, Πάρος και Σαντορίνη αποτελούν τους τρείς υψηλότερους προορισμούς για αγορά κατοικιών.