>Barack Obama: οι ηγέτες της Γερουσίας «τα βρήκαν»

>

Ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Γερουσίας «τα βρήκαν» για το πλαίσιο της συμφωνίας χρέους που θα μειώνει τις δαπάνες και θα αυξάνει το όριο του ομοσπονδιακού χρέους.

Σε ολιγόλεπτες ανακοινώσεις λίγο μετά από το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ), ο πρόεδρος Obama, ο ηγέτης των Δημοκρατικών Harry Reid και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Mitch McConnell, δήλωσαν ότι η συμφωνία θα διασκεδάσει τις ανησυχίες για μια πιθανή χρεοκοπία, που κυριαρχούσαν στις παγκόσμιες αγορές.

«Υπάρχουν ακόμη πολύ σημαντικές ψηφοφορίες που πρέπει να διεξαχθούν από το Κογκρέσο, αλλά θέλω να ανακοινώσω πως οι ηγέτες και των δύο πλευρών έχουν καταλήξει σε συμφωνία που θα μειώσει το έλλειμμα και θα αποφύγει τη στάση πληρωμών», ανέφερε ο Obama.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη του Κογκρέσου να υποστηρίξουν τη συμφωνία, ενώ παραδέχτηκε πως δεν έχει τη μορφή που ο ίδιος θα προτιμούσε.

Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner, ενημέρωσε ακόμη τους Ρεπουμπλικάνους ότι υποστηρίζει τη συμφωνία, καθώς και ότι διεξήγε conference call με τα μέλη, προκειμένου να τους ζητήσει να την υποστηρίξουν.

Ψηφοφορία-θρίλερ

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα παραβούν το όριο χρέους, αφήνοντας το υπουργείο Οικονομικών με ελλιπή κεφάλαια προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η έγκριση του σχεδίου από τη Γερουσία δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, δεν εμφανίζονται ωστόσο το ίδιο αισιόδοξοι και για την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν και ο Boehner αναμένεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον 120 ψήφους (το 50% περίπου της κοινοβουλευτικής του ομάδας), δεν είναι ξεκάθαρο πόσες ψήφους θα εξασφαλίσει από την πλευρά των Δημοκρατικών η Nancy Pelosi. Ως νέο εμπόδιο για τον Boehner ανακύπτουν οι βουλευτές που αντιτίθενται στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ενώ η Pelosi θα πρέπει να αποσπάσει ψήφους για ένα νομοσχέδιο που οι βουλευτές της θεωρούν ότι περιλαμβάνει “τεράστιες” παραχωρήσεις προς τους Ρεπουμπλικάνους. Η ίδια, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους, προτίμησε να είναι γενικόλογη στις δηλώσεις της, ενώ προσέθεσε ότι ακόμη δεν είχε διαβάσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Έτσι, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι επενδυτές θα χρειαστεί να «κρατήσουν την ανάσα τους» έως το τέλος προκειμένου να διαπιστώσουν αν το σχέδιο θα αποσπάσει τις 216 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Ειδικοί ωστόσο εκτιμούν πως το υπουργείο έχει αρκετά κεφάλαια προκειμένου να αντεπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις του για άλλη μία εβδομάδα, αλλά μετά από αυτήν θα έπρεπε να βάλουν σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις θα αναλάμβαναν να αντεπεξέλθουν, αυξάνοντας την πιθανότητα για μια υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.

Περικοπές δαπανών σε δύο στάδια

Η συμφωνία προβλέπει περικοπές δαπανών σε δύο στάδια. Αρχικά έχουν συμφωνηθεί περικοπές δαπανών ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων περίπου, σε βάθος δεκαετίας. Ισόποσα θα αυξηθεί και το όριο χρέους των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, οι περικοπές αυτές θα γίνουν με τρόπο που δεν θα πλήξουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι ειδική διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου θα κληθεί να αποφασίσει έως τις 23 Δεκεμβρίου 2011 με ποιο τρόπο θα εξοικονομηθούν ακόμη 1,5 τρισ. δολάρια. Η πρότασή της θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, αν ωστόσο δεν επιτευχθεί συμφωνία θα υπάρξουν ρήτρες αυτόματων περικοπών δαπανών.