«Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα», τονίζει σε σημερινή της ανάλυση η Barclays.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, το κόστος από μια άμεση έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παραμένει πολύ υψηλό τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη νομισματική ένωση.
Μια άτακτη έξοδος θα οδηγούσε σε μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα. Για την ευρωζώνη, το κύριο κόστος θα είναι η μετάδοση. Εκτιμά ωστόσο πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί ακόμη να αποφευχθεί. «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να αποφευχθεί ακόμη κι αν ο Σύριζα κερδίσει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και σχηματίσει νέα κυβέρνηση».
Και προσθέτει πως ο ηγέτης του κόμματος έχει επισημαίνει πως θα προτιμούσε η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη, με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να διαπραγματευτεί ριζικά το πρόγραμμα της τρόικας. «Θεωρούμε ότι μπορεί να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα με κάποιες παραχωρήσεις από την τρόικα στη βάση της πιο ήπιας δημοσιονομικής ενοποίησης και με κάποιες καθυστερήσεις στην ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων του δημόσιου τομές».
Ωστόσο, δεν αποκλείει και μια άτακτη έξοδος από την ευρωζώνη. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί και ένα «ατύχημα» μετά από τις εκλογές του Ιουνίου, που θα οδηγήσει στην άτακτη έξοδο της Ελλάδας και τις αυξημένες πιέσεις για την ευρωζώνη ως αποτέλεσμα της μετάδοσης».
Όπως τονίζει, το άμεσο κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου εμφανίζεται διαχειρίσιμο (η έκθεση των κρατών της ευρωζώνης σε ελληνικό χρέος εκτιμάται στα 290 δισ. ευρώ), αλλά το ρίσκο μετάδοσης μπορεί να περιπλέξει την ήδη ευάλωτη κατάσταση χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, και τις συστημικά πιο σημαντικές οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Σε περίπτωση εξόδου, η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να απαντήσει μέσω του SMP, πιθανώς μέσω του μοχλευμένου EFSF ή μέσω του μόνιμου μηχανισμού ESM, μέσω μιας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής δράσης από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη Barclays, δεν αποκλείεται να κινηθεί και προς ένα πανευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης καταθέσεων, αν και η εφαρμογή θα είναι χρονοβόρα.
«Και εάν όλα αποτύχουν, θα επισπευστεί η ευρωπαϊκή οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση, περιλαμβάνοντας και στήριξη από την υιοθέτηση των ευρωομολόγων, εν τέλει».