Την ανάγκη ενοποίησης του Ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και εφαρμογής κοινών ρυθμιστικών κανονισμών υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεσή της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), προειδοποιώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο χρηματοπιστωτικός κλάδος κινείται προς μία πολιτική επισφαλών επενδύσεων, η οποία είχε διαμορφωθεί πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers.
«Μία πανευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά και μία πανευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα χρειάζονται ένα πανευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», σημειώνει στην έκθεσή της η BIS, συμπληρώνοντας πως «αυτά τα μέτρα [ενοποίησης] θα σπάσουν τη δυσμενή [αλληλεξάρτηση] μεταξύ τραπεζών και κρατών και άλλες καταστροφικές συνδέσεις που κάνουν την κρίση τόσο έντονη.
»Οι τράπεζες στην Ευρώπη πρέπει να γίνουν Ευρωπαϊκές τράπεζες», προσθέτει χαρακτηριστικά η BIS.
Στρέφοντας το βλέμμα στη δραστηριότητα των τραπεζών, η BIS εξηγεί πως διάφορες συνθήκες «οδηγούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα προς το ίδιο προφίλ υψηλού ρίσκου που είχε πριν την κρίση», τονίζοντας πως «η δημόσια πολιτική πρέπει να οδηγήσει τις τράπεζες στο να υιοθετήσουν επιχειρηματικά μοντέλα που είναι λιγότερο επικίνδυνα, πιο βιώσιμα και πιο καθαρά στο δημόσιο συμφέρον.
»Οι κυβερνήσεις μπορούν να δώσουν στον τραπεζικό τομέα ένα υγιές σπρώξιμο προς αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης, με την προϋπόθεση ότι «οι πρόσφατα συμφωνημένοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν καθολικά και χωρίς καθυστέρηση».
Η εφαρμογή αυτών των κοινών ρυθμιστικών και εποπτικών πολιτικών θα έδινε την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.
«Με την επίτευξη καθημερινής ομαλότητας μέσω ενός κοινού νομίσματος και ενός ενωμένου τραπεζικού συστήματος, οι ηγέτες θα έχουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να τελειώσουν το χτίσιμο ενός ευρύτερου θεσμικού πλαισίου που η νομισματική ένωση χρειάζεται για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της», εκτιμά η BIS.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, που εδρεύει στην πόλη Βασιλεία της Ελβετίας, ελέγχεται από 60 κεντρικές τράπεζες, λειτουργώντας ως δίαυλος συνεργασίας, επόπτης και ερευνητικό κέντρο. Η BIS φιλοξενεί επίσης θεσμούς διαμόρφωσης πολιτικής, περιλαμβανομένης της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας, που έχει καταρτίσει τις ρυθμιστικές προτάσεις Βασιλεία 1, 2 και 3.