BLOOMBERG: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ – ΤΑ 10 ΒΗΜΑΤΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για 10 ΒΗΜΑΤΑ

Για την Ελλάδα το 2018 είναι μια κρίσιμη χρονιά. Το βασικό ερώτημα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από την εξωτερική οικονομική βοήθεια –όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος- ή αν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στις 20 Αυγούστου θα ακολουθήσει κάποια παρόμοια συμφωνία –όπως αναμένουν ορισμένοι παρατηρητές.Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τους επόμενους έξι με οκτώ μήνες, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας πρέπει να διευθετήσουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, αν θέλουν να αποτρέψουν ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. 

Τα δέκα κρίσιμης σημασίας στοιχεία στο «ημερολόγιο» της Ελλάδας πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι τα εξής:

 

Αυτήν την εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει στη Βουλή προς ψήφιση για την εφαρμογή όλων των μέτρων που πρέπει να ολοκληρωθούν  στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Νέες πολιτικές πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου προκειμένου οι ελεγκτές του προγράμματος να παρουσιάσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, που στη συνέχεια θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

 

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια υπό τα οποία θα γίνουν τα stress tests στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους αυτούς στην κεφαλαιακή τους επάρκεια νωρίτερα απ’ ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

 

Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει ένα νέο ομόλογο, με ωρίμανση πιθανότατα τριών ή επτά ετών, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

 

-Κατά τις πρώτες δέκα ημέρες του Φεβρουαρίου, ο ESM αναμένεται να εκταμιεύσει την δόση του προγράμματος διάσωσης που συνοδεύει την εφαρμογή των όρων της τρίτης αξιολόγησης. Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, όμως θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

 

-Τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν δεδομένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για τα stress tests.

 

-Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως τον Φεβρουάριο οι πιστωτές θα αρχίσουν να συζητούν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

 

-Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση. Δεν είναι σαφές ακόμα το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, όμως η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο αν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει άλλα 82 μέτρα εγκαίρως.

 

-Μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις των πιστωτών πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 20-22 Απριλίου. Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ πιθανόν θα δώσει στους πιστωτές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση χρέους αλλά και το τι έπεται για την Ελλάδα.

 

-Στις αρχές Μαΐου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Αυτό θα δείξει αν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και, αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για τράπεζες και Ελλάδα.

 

-Μέχρι το τέλος Μαΐου ή τον Ιούνιο, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές θέλουν να ολοκληρώσουν την τέταρτη αξιολόγηση και να συνάψουν συμφωνία για τους όρους της όποιας περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους και της μεταμνημονιακής ζωής στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές αποκλείουν οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα, όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα δήλωσε πως μια πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επίσης λένε πως θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνίας “follow-up” μέχρι το 2022, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, αφού η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι τότε.

 

Καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο μόνο με ελάφρυνση χρέους, επισημαίνει η HSBC