Με σεληνιακό τοπίο παρομοιάζει ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή ο νομπελίστας οικονομολόγος Michael Spence, μιλώντας στο Bloomberg.
Το πρακτορείο περιγράφει σε δημοσίευμά του, το χάος που θα επικρατήσει στην Ελλάδα της δραχμής, εξηγώντας ότι αν η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα, θα ξεμείνει από ρευστό και θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα.
Τότε η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με κλειστές τράπεζες, κατάρρευση των επιχειρήσεων, άλμα των τιμών στις εισαγωγές, εκτόξευση του δημοσίου χρέους, δελτίο στα τρόφιμα αλλά και βίαιες διαδηλώσεις.
Η Ελλάδα δεν θα επωφεληθεί ούτε από τις φθηνές εξαγωγές που απορρέουν από την υποτίμηση του νομίσματος, καθώς στη χώρα μας η μεταποίηση αποτελεί μόλις το 10% του ΑΕΠ, σημειώνει το πρακτορείο.
Τονίζει παράλληλα πως παρά το γεγονός ότι μια αναγεννημένη δραχμή θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές και την τουριστική βιομηχανία, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής μια δεκαετία πριν, η οποία χρεοκόπησε, υποτίμησε το νόμισμά της και επέστρεψε στην ανάπτυξη.
Ακόμα και μετά το «κούρεμα» του χρέους, η Ελλάδα ενδεχομένως να αποτύχει να είναι συνεπείς στις μελλοντικές της υποχρεώσεις, χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Αυτό που είναι βέβαιο σύμφωνα με οικονομολόγου, τραπεζίτες και αναλυτές, είναι ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα δημιουργούσε τεράστια χρηματοοικονομική ανωμαλία.
Ο Guillermo Nielsen, υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής το 2002, εξηγεί ότι θα επικρατήσει πανικός στις τράπεζες με αποτέλεσμα να μην έχουν όλοι πρόσβαση σε μετρητά, γεγονός που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα του τρίτου κόσμου.