Bloomberg: Morgan Stanley και JP Morgan συνιστούν στους επενδυτές αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Δύο κορυφαίες τράπεζες της Wall Street συνιστούν στους επενδυτές να αρχίσουν να αγοράζουν πενταετή αμερικανικά ομόλογα, αφού είδαν την προηγούμενη εβδομάδα την χειρότερη κατάρρευσή τους από τον Μάιο.

Η Morgan Stanley βλέπει περιθώρια για ανάκαμψη στα αμερικανικά 10ετή κρατικά ομόλογα, ενώ η JPMorgan Chase & Co. προτείνει στους επενδυτές να αγοράσουν πενταετή ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις έχουν ήδη ανέβει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία τον Δεκέμβριο, αν και προειδοποίησε ότι οι αγορές εξακολουθούν να είναι πολύ επιθετικές στην τιμολόγηση ως προς την έναρξη των επιτακιακών μειώσεων της κεντρικής τράπεζας.

«Αυτά είναι τα χαμηλά που προσβλέπουμε για να αγοράσουμε», έγραψαν σε σημείωμα στις 20 Ιανουαρίου αναλυτές όπως ο Μάθιου Χόρνμπαχ, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στη Morgan Stanley. «Με λιγότερη δημοσιονομική υποστήριξη και πολύ πιο κρύο καιρό, βλέπουμε καθοδικούς κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο».

Οι αποδόσεις των αμερικανικών πενταετών αυξήθηκαν κατά 22 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη άνοδο από την περίοδο έως τις 19 Μαΐου, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τα στοιχήματα για περικοπές επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος. Η αναδίπλωση από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας, μαζί με τα υγιή στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής, μείωσαν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων το Μάρτιο σε σχεδόν 40% την Παρασκευή. Η αγορά αναμένει τώρα μειώσεις πέντε τριμήνων από τη Fed φέτος, αφού έκανε λόγο για μειώσεις έξι έως επτά στις 12 Ιανουαρίου.

Η απόδοση των διετών αμερικανικών διαμορφώθηκε στο 4,40% σήμερα Δευτέρα και των πενταετών στο 4,04%.

Ιάπωνας επενδυτής υποστήριξε ότι είναι καλύτερο να παραμείνουμε προσεκτικοί στα ομόλογα δεδομένης της πιθανότητας η Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτό το τρίμηνο. Ενδεχομένως να υπάρχει «ανησυχία μεταξύ των επενδυτών ότι η Fed μπορεί να μην αλλάξει τη νομισματική πολιτική της φέτος ή ότι έχουν αγοράσει πάρα πολλά ομόλογα», δήλωσε ο Hideo Shimomura, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Fivestar Asset Management Co. στο Τόκιο.

«Μην είσαι ο τελευταίος καλεσμένος στο πάρτι ομολόγων. Μόλις τελειώσει το πάρτι, φύγετε γρήγορα από το δωμάτιο», είπε.

Η επόμενη σειρά δημοπρασιών χρέους του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων δύο, πέντε και επτά ετών, αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τρίτη, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις για τις συγκεκριμένες ωριμάνσεις.

Η αγορά ομολόγων αντιμετωπίζει επίσης κινδύνους εν όψει της πρώτης ανάγνωσης των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου την Πέμπτη, που αναμένεται να σηματοδοτήσει τα ισχυρότερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης από το 2021. Ο προτιμώμενος δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού της Fed αναμένεται την Παρασκευή και προβλέπεται να παρουσιάσει τον 11ο συνεχόμενο μήνα φθίνουσας ετήσιας αύξησης των τιμών.

Τα εν λόγω στοιχεία μπορεί να ενισχύουν την πιθανότητα η Fed να επιτύχει το σενάριο της ήπιας προσγείωσης. Αν και αυτό θα επιτρέψει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επιτύχουν μειώσεις επιτοκίων φέτος, τα ομόλογα έχουν επηρεαστεί από την πιθανότητα ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα ξεκινήσει αργότερα και θα προχωρήσει πιο αργά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μικρή πίεση για να ξεκινήσει άμεσα η μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Benjamin Schroeder, υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων στην ING Groep NV, προβλέποντας ότι οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού θα αυξηθούν ξανά έως και 4,25%.

Η JPMorgan αναμένει ότι η πρώτη μείωση της Fed θα γίνει τον Ιούνιο, αντί για το Μαΐου, κάτι που έχει πλήρως προεξοφληθεί απο την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Η Morgan Stanley βλέπει τις κεντρικές τράπεζες τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωζώνης να είναι στο επίκεντρο στα μέσα Μαρτίου και προβλέπει ότι οι αγορές θα προεξοφλήσουν τουλάχιστον μία μείωση επιτοκίων μέχρι την Άνοιξη για τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες.