Bundesbank: Βελτίωση της οικονομίας από την Άνοιξη

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας με άλλες χώρες της ευρωζώνης, συρρικνώθηκε το περασμένο έτος σε περίπου το μισό από το υψηλό του 2007, καθώς οι γερμανικές εισαγωγές από την ευρωζώνη ανέκαμψαν, ανακοίνωσε η Bundesbank.

Οι γερμανικές εισαγωγές από άλλα ευρωπαϊκά κράτη «παρέμειναν σε μια πραγματικά ανοδική τάση» το 2011, αναφέρει στο μηνιαίο της report η Bundesbank. «Επομένως, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας με άλλες χώρες της ευρωζώνης, συνέχισε να υποχωρεί σημαντικά».

Εν τω μεταξύ, οι απαιτήσεις της Bundesbank σε άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης μέσω του διασυνοριακού συστήματος πληρωμών TARGET2, αυξήθηκαν σημαντικά το 2011, αποτυπώνοντας «τις εν τάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές του ενιαίου νομίσματος καθώς και τις ανισορροπίες στις πληρωμές εντός της ευρωζώνης», αναφέρει η Bundesbank.

Οι άμεσες επενδύσεις και οι συναλλαγές στα παράγωγα, ενίσχυσαν επίσης τις κεφαλαιακές εξαγωγές, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας υποχώρησε ελαφρώς ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 2011, στο 5,75% από το 6% στο προηγούμενο έτος, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές εισαγωγού και μιας μικρής μόνο αύξησης στις τιμές εξαγωγών, πρόσθεσε η Bundesbank. Οι γερμανικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ισχυρή ανάπτυξη στο εμπόριο αγαθών που είδαμε το 2010, ιδιαίτερα στην Ασία, αναφέρει η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές για την οικονομία της Γερμανίας, η Bundesbank επισημαίνει ότι βλέπει μια πιθανή αναβίωση αυτών την άνοιξη. Η οικονομία έχει κινηθεί στο περιθώριο από την έναρξη του έτους, και η ανάπτυξη το Φεβρουάριο είναι πιθανό να έχει περιοριστεί από τις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, οι δείκτες εμπιστοσύνης κάνουν λόγο για αναβίωση της ανάπτυξης την Άνοιξη, καθώς μια συνεχώς βελτιούμενη αγορά εργασίας και οι προσδοκίες για τις αυξήσεις στους μισθούς ενισχύουν την προθυμία των νοικοκυριών να ξοδεύουν, αναφέρει η Bundesbank.

Η διαρκώς διογκούμενη επιθυμία των νοικοκυριών να αγοράζουν, ενισχύει τον κατασκευαστικό κλάδο, αναφέρει η τράπεζα.