Σταματά από τον Μάιο η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) να χορηγεί δάνεια σε τράπεζες με ενέχυρο τραπεζικά ομολόγα που έχουν την εγγύηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Στο μεταξύ, το θέμα των ελληνικών ομολόγων μετά το «κούρεμα» θα απασχολήσει – μεταξύ άλλων – την άτυπη συνεδρίαση των…
υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην Κοπεγχάγη.
Οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν τη δημόσια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να αποζημιώσει ή να εξαιρέσει τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στο «κούρεμα» των ομολόγων.
Παράλληλα το Eurogroup θα ασκήσει πιέσεις προς τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη για το θέμα του ειδικού λογαριασμού, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν κενά στην διάταξη που πέρασε όσο και για την ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Μικρή είναι η συμμετοχή των ομολογιούχων που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα υπό ξένο δίκαιο ή ομόλογα των ΔΕΚΟ. Συνολικά, από τα 206 δισ. ευρώ είχαν μείνει εκτός PSI τα περίπου 9 δισ. ευρώ. Ποσό, το οποίο αντιστοιχεί σε ομόλογα που υπάγονται σε ξένο δίκαιο ή είναι των ΔΕΚΟ.
Από αυτά, ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε πως την Τετάρτη αποφάσισαν να ενταχθούν στο PSI οι κάτοχοι των 455,9 εκατ. ευρώ, ενώ αρνητική ήταν η στάση εκείνων που κατέχουν 2,514 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 6 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει να υπολογίζονται ομόλογα ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα που υπάγονται σε ελβετικό δίκαιο (ένα ομόλογο αξίας 538, 4 εκατ. ευρώ), ιταλικό δίκαιο (ένα ομόλογο ύψους 182,8 εκατ. ευρώ) και ιαπωνικό δίκαιο (5 τίτλοι αξίας 1,02 δισ. ευρώ). Για αυτά το Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει σε ειδική προσφορά (που μάλλον θα εμπεριέχει μετρητά ως αντάλλαγμα) όταν θα ολοκληρωθεί το PSI (στις 11 Απριλίου θα γίνει ο τελικός διακανονισμός).