Χρηστίδης: Θα υπερασπιστούμε την πρότασή μας για τον εκλογικό νόμο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει ότι η αντιπολιτευτική πολιτική του, όπως έχει φανεί, θα είναι υπεύθυνη, προγραμματική και προοδευτική ενώ θα έχει ως κύριους άξονες την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών, την Παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση -στοιχεία που προσδιορίζουν την προοδευτική πολιτική πρόταση για την ανασυγκρότηση της χώρας. «Το να ψηφίζεις κάτι που είναι θετικό για το λαό και να εναντιώνεσαι σε κάτι που τον αδικεί, δεν κάνει την πολιτική σου αμφίσημη. Την κάνει υπεύθυνη, δίκαιη και ουσιαστική», τονίζει αντικρούοντας έτσι την κριτική που δέχεται το ΚΙΝΑΛ για θολό αντιπολιτευτικό στίγμα. Προσθέτει δε, ότι η στάση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν αφήνει άλλη επιλογή στο Κίνημα Αλλαγής από το να ασκεί κριτική και στους δύο. Πρόκειται για λάθη και από τις δύο πλευρές που πρέπει να επισημανθούν».

Ο κ. Χρηστίδης υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ότι για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει την πρότασή του και «είναι προφανές, πως θα την υπερασπιστούμε και τώρα. Πιστεύουμε σε ένα δίκαιο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, που εγγυάται βιώσιμες κυβερνήσεις». Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους στη Βουλή.

Εξηγεί επίσης ότι το ΚΙΝΑΛ ασκεί έντονη κριτική στη κυβέρνηση για τη τακτική σχετικά με τη μείωση των υπερπλεονασμάτων επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «θέμα πολιτικής συνέπειας καθώς η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να γίνει πριν οι συνθήκες χειροτερέψουν. Μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή έχει μεγαλύτερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και αυτό θα έπρεπε να αξιοποιηθεί».

Μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο Π. Χρηστίδης αναφέρει, τέλος, ότι η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη θα γίνει στη Λάρισα με θέμα την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα. «Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι και πρέπει να είναι μοχλός ανάπτυξης για την πατρίδα, ο συγχρονισμός της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με την παραγωγή, καθώς και η μείωση του κόστους της μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της χώρας, στη διατροφική ασφάλεια και την κοινωνική πρόοδο», σημειώνει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη, στον Μιχάλη Μιχαήλ, για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Με την ολοκλήρωση των θερινών διακοπών, αναθερμαίνεται η πολιτική δραστηριότητα, κύριε Χρηστίδη. Ενόψει και της ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου και της νέας πολιτικής περιόδου, σε ποιους άξονες θα κινηθεί το Κίνημα Αλλαγής;

Απ.: Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, την οποία έχουμε αναλύσει και αποτελεί τη βάση της νέας μας στρατηγικής. Αντιλαμβανόμαστε διαρκώς τα τελευταία 4,5 χρόνια την ανάγκη δημιουργίας νέας σχέσης με τους πολίτες. Η διακριτή και αυτόνομη πολιτική και προγραμματική ταυτότητα μας, όπως και η οργανωτική μας δομή πρέπει να βρει τη θέση της στις κοινωνικές διεργασίες. Η μάχη των ιδεών και των πράξεων είναι που σφυρηλατεί σχέση εμπιστοσύνης με το λαό. Όταν ακούς τους πολίτες , καταλαβαίνεις ότι έχουν ανάγκη μιας νέας πρότασης, που δίνει έμφαση στην ουσία που αλλάζει τις ζωές τους, και όχι στην επικοινωνία που έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα.

Στη ΔΕΘ η Φώφη Γεννηματά θα βάλει τις βάσεις μιας νέας συζήτησης που αφορά την πορεία της Ελλάδας μέσα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, την δημιουργία νέων ευκαιριών με βάση τις νέες τεχνολογίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, την προστασία των μικρομεσαίων που κινδυνεύουν από τα κόκκινα δάνεια, την αλλαγή του εκπαιδευτικού μοντέλου για να αποτελέσει η παιδεία μας το βατήρα της κοινωνικής κινητικότητας. Κλιματική αλλαγή και πολιτική προστασία, ασφάλεια, Παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση θα είναι οι άξονες της προοδευτικής μας πρότασης.

 Ερ.: Για ποιους λόγους επικρίνετε την κυβέρνηση επειδή δεν θέτει άμεσα στους δανειστές τη μείωση των υπερπλεονασμάτων που συμφώνησε, ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας;

Απ.: Τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποτελούν θηλιά στο λαιμό της πραγματικής οικονομίας. Η μείωσή τους θα δημιουργήσει ένα απαραίτητο δημοσιονομικό όφελος, που μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Το ότι δεν τα διαπραγματεύεται άμεσα η ΝΔ μας οδηγεί στην κριτική μας, αναδεικνύοντας τρία σημεία.

Το πρώτο είναι θέμα πολιτικής συνέπειας. Θα θυμάστε ότι η ΝΔ, αφού ανακάλυψε την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ένα χρόνο αφότου το επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, δεσμεύτηκε παρουσία του κυρίου Βέμπερ, να το κάνει άμεσα πράξη ως κυβέρνηση. Αυτό σήμερα, δυστυχώς, δεν συμβαίνει. Δεύτερον, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πιθανούς κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ήδη στη Γερμανία έχουν προκύψει ζητήματα ανάσχεσης της οικονομίας. Επομένως, η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να γίνει πριν οι συνθήκες χειροτερέψουν. Και τρίτον, είναι προφανές πως μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή έχει μεγαλύτερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης, με τους εταίρους και αυτό θα έπρεπε να αξιοποιηθεί.

 Ερ.: Η αντιπολιτευτική στάση που κρατά το Κίνημα Αλλαγής θεωρείται αμφίσημη καθώς δείχνει να προσπαθεί «να κόψει στη μέση το καρπούζι» απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.Τι απαντάτε;

Απ.: Το διάστημα της ΝΔ στην εξουσία, είναι μικρό για να μπούμε σε μεγάλη συζήτηση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την διαφοροποίηση που υπάρχει σε αρκετά ζητήματα συγκριτικά με τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη που μας ακολουθούν μέχρι και σήμερα και θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια ακόμα και για τα οποία δεν φαίνεται να έχει κανένα ίχνος αυτοκριτικής. Αυτός ο συνδυασμός δεν αφήνει άλλη επιλογή στο Κίνημα Αλλαγής από το να ασκεί κριτική και στους δύο. Πρόκειται για λάθη και από τις δύο πλευρές που πρέπει να επισημανθούν. Ταυτόχρονα, όσοι ήθελαν ή θέλουν το Κίνημα Αλλαγής βολικό συμπλήρωμα, διαψεύστηκαν και θα ξανάδιαψευστούν.

Η αντιπολίτευση που κάνει το Κίνημα Αλλαγής ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι μαχητική, εποικοδομητική και υπεύθυνη. Σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο των τελευταίων ετών ήμασταν η μόνη δύναμη που ψηφίσαμε ό,τι ήταν προς όφελος του ελληνικού λαού. Το ίδιο θα κάνουμε, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην αλλαγή των αρνητικών δεσμεύσεων του κυρίου Τσίπρα, στη συνολική αποκατάσταση των αδικιών της κρίσης και την επαναθεμελίωση του κράτους δικαίου. Θα ψηφίζουμε ό,τι είναι θετικό και προς όφελος του λαού. Και θα είμαστε απέναντι στη συντήρηση, που χρησιμοποιεί τους θεσμούς για μικροσυμφέροντα και κομματικές τοποθετήσεις. Το να ψηφίζεις κάτι που είναι θετικό για το λαό και να εναντιώνεσαι σε κάτι που τον αδικεί δεν κάνει την πολιτική σου αμφίσημη. Την κάνει υπεύθυνη, δίκαιη και ουσιαστική.

 Ερ.: Για ποιους λόγους επιλέξατε η επέτειος της «3ης Σεπτέμβρη» να αφορά τους αγρότες να γίνει στη Λάρισα;

Απ.: Κάθε «3η Σεπτέμβρη» είναι ευκαιρία αναστοχασμού, μελετώντας τη διακήρυξη που παραμένει πάντα επίκαιρη και ριζοσπαστική, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους εμάς. Η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον αγροτικό κόσμο είναι διαχρονική, με ισχυρούς δεσμούς. Πέρα όμως από την ιστορική σημασία, στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι και πρέπει να είναι μοχλός ανάπτυξης για την πατρίδα.

Επομένως, στη Λάρισα, η 45η επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, θα τιμήσει τους ανθρώπους του αγροτικού μόχθου, που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει μετά το 1981, και ειδικά τη γυναίκα αγρότισσα, που απέκτησε δικαιώματα και προοπτική. Παράλληλα, θα είναι η ευκαιρία για να ανακοινώσουμε τις νέες πρωτοβουλίες μας για την αγροτοκτηνοτροφία του αύριο, αφού για εμάς, ο συγχρονισμός της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με την παραγωγή, καθώς και η μείωση του κόστους της μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της χώρας, στη διατροφική ασφάλεια και την κοινωνική πρόοδο.

Ερ.: Ισχύει η δέσμευσή σας να συνδράμετε στην κατάργηση της απλής αναλογικής και την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου;

Απ.: Περιμένουμε να ανοίξει η συζήτηση στην Βουλή, όπου όλοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο χρειάζεται σοβαρότητα και συνέπεια. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη, διατυπωμένη δημόσια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και είναι προφανές, πως θα την υπερασπιστούμε και τώρα. Πιστεύουμε σε ένα δίκαιο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, που εγγυάται βιώσιμες κυβερνήσεις.

 Ερ.: Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής και Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Απ.: Όλα αυτά θα γίνουν όπως τα έχει περιγράψει η Φώφη Γεννηματά και οι αποφάσεις των οργάνων την προηγούμενη περίοδο. Η περίοδος του ετεροπροσδιορισμού έχει τελειώσει προ πολλού και η μεγάλη πρόκληση βρίσκεται στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αφήνει πίσω της η κρίση. Θέλουμε να γίνουμε η πρώτη πολιτική δύναμη της νέας εποχής, με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας, τις ευκαιρίες για τη νέα γενιά, την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Μας περιμένει πολλή δουλειά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά είμαστε εδώ για μεγάλες και τολμηρές αλλαγές.