Citigroup: Τα στελέχη των επιχειρήσεων παγκοσμίως θέλουν κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι προτιμούν τα περισσότερα στελέχη των επιχειρήσεων παγκοσμίως, ώστε να αναλάβει την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Citigroup, οι οποίοι θεωρούν όμως ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απρόβλεπτο, με τις ανεπίσημες δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κυμαίνεται μεταξύ 1-2%.
Το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι βασικό για τα στελέχη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Citigroup, τα οποία θεωρούν ότι η επόμενη μέρα πιθανής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρει το κόμμα σε πλήρη ρήξη με την Τρόικα. Από τις θετικές εκβάσεις της επόμενης μέρας θα είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα που μπορεί να δρομολογηθεί από την Τρόικα για το πακέτο λιτότητας ύψους 12 δισ. ευρώ. Έτσι, υπάρχει η ελπίδα ότι η δεύτερη αναθεώρηση της εφαρμογής των προγραμμάτων θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές, αν μια κυβέρνηση έχει σχηματιστεί, επιτρέποντας έτσι την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Ποια όμως είναι τα θετικά και τα αρνητικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα;

Αρνητικά:

-Κρίσιμη η κατάσταση της χρηματοδότησης: Οι ανάγκες του κράτους είναι το τρίτο τρίμηνο στα 31-32 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να εξασφαλιστεί μετά την αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου. Η αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό για την ολοκλήρωση της μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
-Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η άνοδος των ριζοσπαστικών – αντιμνημονιακών κομμάτων θα ήταν καταστροφική δύναμη σε κάθε προσπάθεια πιθανής κεντροδεξιάς κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εξυγίανση.
-Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, αλλά το αποτέλεσμα και αυτών των εκλογών είναι αβέβαιο.
-Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί σε πολλές μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπε τη μείωση του κόστους εργασίας, αλλά κι ένα πιο ευέλικτο οικονομικό καθεστώς.
-Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας. Λιγότερο από το ένα τρίτο των μεταρρυθμίσεων ψηφίστηκε το 2010 ενώ υλοποιούνται τώρα.
-Η ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων συνεχίζει να επιδεινώνεται στην Ελλάδα. Έτσι, ενώ η δυναμική σε εκροές καταθέσεων φαίνεται να έχει σταματήσει αλλά η καταθετική βάση παραμένει σημαντικά ευάλωτη.

Θετικά:

-Μια νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι το βασικό σενάριο για τους περισσότερους. Όλα τα στελέχη συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να πάει σε τρίτο γύρο των εκλογών.
-Η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τη ρευστότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ επίσης μπορεί να εκδίδει έντοκα γραμμάτια. Αυτά θα μπορούσαν να παράσχουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας πριν από τη δεύτερη επανεξέταση της Τρόικας και εωσότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πάνω από το μνημόνιο.
-Υπήρξε σημαντική πρόοδος στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην αγορά εργασίας που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία.
-Οι περισσότεροι θέλουν να πιστεύουν ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει δεν θα επιδιώξει την άμεση και πλήρη αντιπαράθεση με την τρόικα, αλλά ίσως προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου.
-Θα μπορούσε να είναι εφικτό για την Τρόικα να προσφέρει επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων, εάν η Ελλάδα παραμείνει σε φάσης ύφεσης και το 2013.

Δυστυχώς, ενώ υπάρχουν σημαντικά αισιόδοξα μηνύματα για την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας.
Ακόμα κι αν Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της και συμφωνήσει κατ ‘αρχήν στους όρους με την Τρόικα, το έλλειμμα της από την κακή εφαρμογή του προγράμματος τους τελευταίους δύο μήνες και η ψήφιση των μέτρων των 12 δις. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε να περιμένουμε μια πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα (50% έως 75%) του Grexit στα επόμενα ένα ή δύο έτη, αναφέρει χαρακτηριστικά η Citigroup.