Citigroup: Eρχεται μπαράζ υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης

Μέσα στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών, η Citi αναμένει τη Moody’s να προχωρά σε σειρά υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών της ευρωζώνης και συγκεκριμένα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, καθώς και του EFSF. Επίσης, θα θέσει σε αρνητικές προοπτικές τη Γαλλία και την Αυστρία. Από την πλευρά της, η S&P θα υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα, είτε σε “selective default” είτε σε άμεσο (οutright) “default”.

Στο μακροπρόθεσμο διάστημα, στα επόμενα 2 με 3 χρόνια δηλαδή, η Citi εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι υποβαθμίσεις και όχι μόνο για τις χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.

Επιπλέον, η Citi βλέπει αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης των προοπτικών της Βρετανίας και της Γερμανίας μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Για τη Γερμανία, η πίεση στις αξιολογήσεις έρχεται από την επιβράδυνση της οικονομίας και το βάρος από την στήριξη των εγχώριων τραπεζών και των χωρών της ευρωζώνης. Για τη Βρετανία, το κυριότερο θέμα είναι η προοπτική του ότι η παρατεταμένη αδυναμία της οικονομίας θα περιορίσει τον ρυθμό της δημοσιονομικής βελτίωσης.

Τα κράτη εκτός του ευρώ, όπως Ελβετία, Δανία, Νορβηγία και Σουηδία, αναμένεται να διατηρήσουν τα ΑΑΑ, αν και η αξιολόγηση της Δανίας ενδέχεται να κινδυνέψει λόγω της τάσης επιδείνωσης των δημοσιονομικών της, του υψηλού ιδιωτικού χρέους και των συνθηκών της αγοράς κατοικίας.
Ειδικά για την Ελλάδα, η Citi αναμένει πως θα δεχτεί περαιτέρω υποβάθμιση σύντομα, αφού γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως το PSI, ακόμη και εάν συμφωνηθεί, δεν αρκεί για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική οδό. Οπως εκτιμά, θα υπάρξει και άλλο deal μεγαλύτερης μείωσης του ελληνικού χρέους το οποίο επίσης θα συμπεριλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα είτε θα οδηγηθεί σε επιλεκτική χρεοκοπία, εάν υπάρξει συμφωνία για το PSI και το δεύτερο πακέτο διάσωσης, είτε στο απόλυτο “default” και σε πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citi, η Ελλάδα έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιστρέψει σε βιώσιμη οδό ανάπτυξης και δημοσιονομικών, χωρίς μια μεγάλη μείωση του χρέους της, συμπεριλαμβανομένου και του δημόσιου τομέα. Με το ΑΕΠ της να συνεχίζει να συρρικνώνεται μέχρι και το 2016 (λόγω των μέτρων λιτότητας) και με 100 δισ. ευρώ μείωση του χρέους από τον ιδιωτικό τομέα (με πιθανό “haircut” μεγαλύτερο του 50%), το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί στο 157% το 2014, προτού αρχίσει πολύ-πολύ αργά να μειώνεται.