Δ.Κουτσούμπας στους νέους: Σας θέλουν μόνο για…like στο διαδίκτυο

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη.

Μονόδρομο» αποτελεί «η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για όποιον δε συμβιβάζεται με τα όρια που επιβάλλει το σύστημα, το κράτος, το κέρδος των λίγων αφεντικών», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο γ. γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε ότι αυτές είναι «αρετές, που το σύστημα, τα κόμματα και οι διάφοροι μηχανισμοί του, προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να διαγράψουν από τη ζωή του λαού και της νεολαίας, ως κάτι παλιομοδίτικο» και να βάλουν στη θέση τους, «τα κόμματα του διαδικτύου και του facebook, τα ηλεκτρονικά συνδικάτα, την ψηφιακή δήθεν δημοκρατία». «Δηλαδή, οι εργαζόμενοι και οι νέοι να αποξενωθούν από την ενεργητική συμμετοχή και δράση και να περιορίζονται σε ρόλο ακόλουθου, που το πολύ – πολύ θα εκφράζουν τη γνώμη τους με κανένα like στο διαδίκτυο» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Δείτε για παράδειγμα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για το ηλεκτρονικό μητρώο μελών των συνδικάτων, που από τη μία στοχεύει στην απονεύρωση των συνδικάτων και των ζωντανών διαδικασιών, ουσιαστικά τη διάλυσή τους, για να μην μπορούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και ενώ από την άλλη προωθεί το γενικευμένο φακέλωμα, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, για να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς και σπουδών».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο διεθνές σκηνικό, με τους ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις μεγάλων δυνάμεων, τις διαφορές τους για την κλιματική αλλαγή, τις ανισότητες, τους εμπορικούς πολέμους, το Brexit και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς στην Ε.Ε., ως «αποδείξεις», ενός συστήματος, που «βρίσκεται σε βαθιά σήψη» και, που «αν δεν ανατραπεί, θα φέρει ακόμη περισσότερη φτώχεια, δυστυχία, κρίση, πολέμους». Επεσήμανε, ότι όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας «γιατί η Ελλάδα είναι βαθιά χωμένη στο κουβάρι των αντιθέσεων και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει το καπιταλιστικό σύστημα».

Τόνισε, ότι «καταρρίπτονται όλα όσα ακούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν», πως τα δύσκολα πέρασαν» και ότι «η χώρα έχει γυρίσει σελίδα» και πρόσθεσε ότι η «ανάκαμψη» και η «εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση», δεν ανατρέπουν την κατάσταση και τα προβλήματα του λαού, αντίθετα, προϋποθέτουν ότι «η αντιλαϊκή πολιτική, των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, θα εφαρμόζεται μέχρι κεραίας». «Τα παχιά λόγια για το τρένο της ανάπτυξης, λόγια που τα μοιράζονται με κοινό πάθος όλα τα αστικά κόμματα δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Είμαστε, αντιμέτωποι με ένα πλέγμα εξελίξεων που η οικονομία και η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τις κοινές στρατηγικές επιλογές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και την κυβερνητική εναλλαγή τους. Η δεκαετία που πέρασε με τα τρία μνημόνια, τη βίαιη καθίζηση στο λαϊκό εισόδημα, στο ασφαλιστικό, στην υγεία κλπ, έδειξε τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και τα μεγάλα προβλήματά του».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «το ιμπεριαλιστικό σύστημα γίνεται συνεχώς πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο» και ότι «οι υπερασπιστές του, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, είναι εκτεθειμένοι, ανεπανόρθωτα» και συνέχισε : «Μια νέα κοινωνία σοσιαλιστική είναι η λύση, αυτός είναι ο φάρος για την πάλη των λαών, για να οικοδομηθούν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, για την ειρήνη και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Καμιά εμπιστοσύνη στην άρχουσα τάξη και τα κόμματά της. Η αστική τάξη της Ελλάδας είναι χωμένη μέχρι το λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς». Ο γ. γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ άμεσα» και «ότι ο καυγάς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν για το θεαθήναι», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί αυτό επιβάλλει η επέκταση των συμφερόντων ελληνικών οικονομικών ομίλων στην περιοχή».

Ιδιαίτερα, ο κ. Κουτσούμπας στάθηκε στους ανταγωνισμούς μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας, της ΕΕ, της Ρωσίας και άλλων καπιταλιστικών κρατών και συμμαχιών για τον «έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των θαλάσσιων δρόμων» στην Ν.Α. Μεσόγειο, αλλά και στις επιδιώξεις και στην «προκλητικότητα» του «τουρκικού αστικού κράτους» στην περιοχή. «Δημιουργεί συνεχώς τετελεσμένα, κάνει επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία και τη Λιβύη. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, είναι πίσω από κάθε βρώμικη δουλειά, δεκαετίες τώρα και σήμερα ακόμα περισσότερο που δεν υπάρχει η Σοβιετική Ένωση. Όλοι αυτοί κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα, καίγονται για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα κέρδη της Exxon Mobil, της Total, της ENI και των άλλων μεγαθηρίων» είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: «Μέσα σε αυτό το τοπίο επιχειρείται η συνέχιση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά τα χαρτιά είναι σημαδεμένα. Η λύση που προωθείται δεν είναι δίκαιη, αλλά άδικη, δεν είναι λύση με κριτήριο τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, έχει τη σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης».

«Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» πρόσθεσε ο γ. γραμματέας του ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε, ακόμη, ότι η ΝΔ, πατώντας «στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ» προωθεί την ανανέωση και ενίσχυση της «πολύ επικίνδυνης, «Συμφωνίας για την Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», με στόχους τον «πολυετή έλεγχο» από τις ΗΠΑ, υποδομών, όπως «οι βάσεις των DRONES στη Λάρισα, των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και «διευκολύνσεις, συμπεριλαμβανομένης και πυρηνικής βάσης στον ‘Αραξο» και πρόσθεσε ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι ο λόγος της επίσκεψης, τον Οκτώβρη στην Αθήνα, του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο.

Κάλεσε τους πολίτες «να ξεσηκωθούν» για να αναπτυχθεί ένα «αγωνιστικό, μαζικό, μαχητικό κίνημα σε όλη τη χώρα», που θα συγκρουστεί με αυτά τα «εγκληματικά σχέδια», με «διαδηλώσεις, συγκέντρωση υπογραφών, παραστάσεις, παρεμβάσεις στη βουλή, πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ, των συνδικάτων, κ.α.», για την καταγγελία της συμφωνίας, την απεμπλοκή της χώρας από τους «ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», για την «απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, τη μη συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε «ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό» και για «αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

ΑΜΠΕ