Δεν διαψεύδει το ΔΝΤ τη μείωση αφορολογήτου από το 2019 – Έχουν εντατικοποιηθεί οι συζητήσεις για το χρέος

Δεν διαψεύδει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις πληροφορίες ότι έχει ζητήσει επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ώστε να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2019, αντί για τις αρχές του 2020 όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Υπό τη σκιά ευρωπαϊκών διαρροών πως το Ταμείο πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις δήλωσε πως οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 και την πορεία των μεταρρυθμίσεων θα γίνουν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, μαζί με τους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση.

Σημείωσε πως μολονότι η Ελλάδα έχει πετύχει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, προσθέτοντας πως αυτό το γνωρίζει και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις έκανε λόγο για εντατικοποίηση των τεχνικών εργασιών και των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους  εκφράζοντας εκ νέου την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει θετική έκβαση επί του συγκεκριμένου επίμαχου θέματος.

Όπως τόνισε, το ΔΝΤ θέλει να προχωρήσει με το πρόγραμμα που έχει εγκρίνει επί της αρχής για την Ελλάδα, όμως όπως τόνισε για ακόμη μία φορά, αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους. “Πιέζουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις” συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που περιγράφουν τις σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων εταίρων ως τεταμένες, ο κ. Ράις δήλωσε ότι οι σχέσεις του Ταμείου με τους Ευρωπαίους “είναι εξαιρετικές, υγιείς και διαρκείς”. Ακόμη υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ παρέχει τις υπηρεσίες του κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους του “αυτό ισχύει και για την Ελλάδα (…) προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το κράτος μέλος μας (…) πολλοί είναι της άποψης ότι το αποτέλεσμα της συμμετοχής μας ήταν πολύ θετικό και βοήθησε τις ευρωπαϊκές χώρες” στις οποίες ενεπλάκη το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο το Ταμείο θεωρεί επιτυχημένο το ελληνικό πρόγραμμα, ο Τζέρι Ράις, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και δήλωσε πως πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. “Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου κρίσης πρέπει να αναγνωριστούν” τόνισε συμπληρώνοντας ότι “έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος” και πως “είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια”.

Τέλος, σε ερώτηση με αφορμή φημολογία ότι το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα την 1η Απριλίου, ο κ. Ράις δήλωσε “ότι δεν έχω υπόψιν μου ημερομηνία, δεν έχω ακούσει αυτή την ημερομηνία, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα”, ενώ παράλληλα ανέφερε πως δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.