Δεν θέλουν προληπτική γραμμή οι Βρυξέλλες – Ανέφικτη η bad bank – Το ΔΝΤ πιέζει για συντάξεις, αφορολόγητο

Κατά της παράτασης του ελληνικού προγράμματος και κατά της προληπτικής γραμμής τάσεται η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά την προληπτική γραμμή, εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ως ασφαλιστική δικλείδα αλλά σημειώνουν ότι αν επιβληθεί στην ελληνική πλευρά μπορεί να προκαλέσει «πολιτική αστάθεια» και να υπονομεύσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων.

Το βασικό σενάριο των Βρυξελλών είναι το μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer) που ο στόχος είναι να φτάσει στα 20 δισ. ευρώ και να αρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες ως το τέλος του 2019, σύμφωνα με το protothema.gr

Τα μέτρα που συζητούνται για το χρέος περιλαμβάνουν επιμήκυνση ωριμάνσεων και ενδεχομένως νέα αναβολή της πληρωμής επιτοκίων.

Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να πάμε στο μοντέλο της «κακής τράπεζας» (bad bank) για το εγχώριο σύστημα πηγές της Κομισιόν ανέφεραν: «Δεν θεωρούμε ότι είναι εφικτό το σενάριο της κακής τράπεζας. Δεν υπάρχουν ούτε ο χρόνος ούτε τα χρήματα. Θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας χρόνος και σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες θα σταματούσαν κάθε ενέργεια για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει τόσο η μείωση του αφορολόγητου όσο και η μείωση των συντάξεων να γίνουν από 1.1.2019 χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου αντίμετρα. Στο σημείο αυτό τόνισαν τη διαφωνία της Κομισιόν που πιστεύει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και ότι δεν απαιτείται εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για τη ψηφισμένη ενεργοποίηση του μέτρου το 2020.