Δηλώσεις του Προέδρου του ΤΧΣ στη Βουλή για Τράπεζες, Εθνική Ασφαλιστική

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με αφορμή το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση άρθρων του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, ο Πρόεδρός του, Α. Βερύκιος ανέφερε ότι είναι «προς το συμφέρον του Ταμείου και του ελληνικού δημοσίου να μπορεί να συμμετέχει υπό όρους σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών».  Το Ταμείο είπε «δεν επιδιώκει να διαιωνίσει την παρουσία του στις τράπεζες, αλλά στόχος είναι να περάσουν οι τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, αλλά χωρίς να ζημιωθεί περαιτέρω το δημόσιο.

Σχετικά με το θέμα της ασυλίας που παρέχεται στα μέλη του ΤΧΣ σε αναλογία με αυτό που έχει θεσπιστεί για τα τραπεζικά στελέχη, ο κ. Βερύκιος ανέφερε πως «δεν θεωρούμε ότι παρέχεται κάποια ασυλία στα όργανα του Ταμείου αλλά πρόκειται περί μιας προστασίας εναντίον κακόβουλων μηνύσεων, την οποία προστασία έχουν αυτήν τη στιγμή τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Για την τύχη της «Εθνικής Ασφαλιστικής»

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ απάντησε ότι «δεν έχουμε λάβει εμείς ακόμα καμία θέση».

Ανέφερε, πάντως, ότι είναι εις γνώσιν του Ταμείου οι αντιρρήσεις -πολιτικές και εργαζομένων της ασφαλιστικής- για την πώληση, σημειώνοντας ότι η διοίκηση του Ταμείου έχει συναντηθεί με εκπροσώπους εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Υπενθυμίζεται ότι η νομική κάλυψη στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, που προβλέπει το συζητούμενο σχέδιο νόμου, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο, για να πάρει πάνω του το ΤΧΣ την ευθύνη της αποδοχής ή μη της προσφοράς, την οποία έχει καταθέσει η CVC.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε κατά της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, τη στιγμή, μάλιστα, που στον διαγωνισμό συμμετείχε ένας μόνο ενδιαφερόμενος και το προσφερόμενο τίμημα υπολείπεται κατά τουλάχιστον 50% της καθαρής θέσης της ασφαλιστικής.

Η ΑΜΚ Πειραιώς

Ερωτηθείς για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΤΧΣ ανέφερε πως «δεν έχουμε ακόμα καμία απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς και έτσι δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα επί του θέματος.
Περιμένουμε τις αποφάσεις της ίδιας της τράπεζας.
Ας μην ξεχνάμε ότι το (ΤΧΣ) είναι μέτοχος, δεν είναι αυτός που κατευθύνει και διαχειρίζεται τις υποθέσεις των τραπεζών.
Η τράπεζα πρέπει να λάβει απόφαση, τι θέλει να κάνει και αν κρίνει σκόπιμο να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου θα μας το θέσει υπόψη και θα πάρουμε τότε τις αποφάσεις μας».

Ο Πρόεδρος του ΤΧΣ για την καθαρή οικονομική θέση του Ταμείου σήμερα, ανέφερε πως  είναι περίπου στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και το ταμειακό απόθεμα που διαθέτει, είναι 1,4 δισ. ευρώ, κάτι που, όπως είπε, «μας επιτρέπει αρκετές ενέργειες συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών».