ΔΝΤ: Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στη θέση της Λαγκάρντ

Η Βουλγάρα  Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα αναλάβει  το «τιμόνι» του ΔΝΤ, καθώς δεν έχει αντίπαλο.

Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι δεν υποβλήθηκε καμία άλλη υποψηφιότητα για τη θέση, έως την Παρασκευή (6/9), που έληγε η σχετική προθεσμία. Η Γκεοργκίεβα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν η υποψήφια που είχε προτείνει η ΕΕ, στις αρχές Αυγούστου, για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ. Παραδοσιακά, Ευρωπαίος αναλαμβάνει το «τιμόνι» του Ταμείου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

«Η περίοδος για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του επόμενου γενικού διευθυντή έληξε την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου. Μία υποψήφια, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επιβεβαίωσε την επιθυμία της να είναι προτεινόμενη. Το διοικητικό συμβούλιο τώρα θα προχωρήσει σε συναντήσεις μεταξύ της υποψήφιας και του εκτελεστικού συμβουλίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν, και το αργότερο έως τις 4 Οκτωβρίου».

Προκειμένου να διαδεχθεί η Γκεοργκίεβα την Κριστίν Λαγκάρντ, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αποφάσισε να κάνει μία εξαίρεση. Η Βουλγάρα έχει συμπληρώσει τα 66 χρόνια της, ενώ το ανώτατο όριο για τον διορισμό του γενικού διευθυντή του Ταμείου είναι τα 65 χρόνια. Ομως, το εκτελεστικό συμβούλιο πρότεινε να αρθεί αυτό το όριο.