Δραγασάκης : Η τέταρτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει πριν χτυπήσει το καμπανάκι της λήξης

Την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης -«πριν χτυπήσει το κουδούνι της λήξης με δεσμεύσεις δικής μας ιδιοκτησίας», όπως είπε επί λέξει, επεσήμανε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή με την ιδιότητα και του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο κ. Δραγασάκης μίλησε για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που δεν επιτρέπει ωστόσο, εφησυχασμό.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη επιτάχυνση, συντονισμός και κοινωνικοποίηση της διαδικασίας της ανάπτυξης, ώστε να γίνει κτήμα ολόκληρου του λαού», επεσήμανε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία κοινοτική οδηγία για τις αγωγές αποζημίωσης.
«Αυτά που έχουμε να κάνουμε, είναι πράγματα που ούτως ή άλλως έπρεπε να κάνουμε.
Αναφέρομαι στην ολοκλήρωση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής.
Στην ανάγκη να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό δημιουργώντας χρηματοδοτικά εργαλεία πέρα από τις τράπεζες» επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης κι έκανε λόγο για διάφορες πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων, όπως τόνισε και η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Έμφαση έδωσε ο κ. Δραγασάκης και στην αντιμετώπιση του «τεράστιου προβλήματος» των «κόκκινων δανείων», υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος Κατσέλη και ο εξωδικαστός συμβιβασμός είναι κρίσιμοι παράγοντες.
«Παλιά μιλούσαμε για δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, πρέπει να αποτρέψουμε την εμφάνιση και μιας τραπεζικής νοοτροπίας.
Δηλαδή, μια νοοτροπία που κάθονται κάποιοι πάνω στα δάνειά τους και περιμένουν τους οφειλέτες να πάνε για να πληρώσουν» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε: «Πρέπει να υπάρξουν ενεργητικές πολιτικές, προδραστικές δράσεις, και είναι θετικό ότι και οι τράπεζες το αναγνωρίζουν αυτό.
Χθες μάλιστα είδα, σε μια σύσκεψη, ότι έχουν σκέψεις και προγράμματα να βρούμε τους οφειλέτες, να δούμε τα προβλήματά τους, να δούμε τις δυνατότητές τους, να ξεχωρίσουμε αυτούς που μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν, από εκείνους που δεν μπορούν και επομένως, να υπάρξουν προγράμματα τέτοια που να διευκολύνουν τη λύση των προβλημάτων».
Ακόμα, ο υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε την ανάγκη να διευκολυνθεί περαιτέρω το διαδοχικό καθεστώς των επενδύσεων.
«Είναι το θέμα της ενημέρωσης και της υποδοχής επενδυτών.
Υπάρχει βελτίωση, αλλά υπάρχουν περιθώρια να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Επομένως, υπάρχουν δυνατότητες να πετύχουμε επιτάχυνση, συντονισμό και κοινωνικοποίηση της ανάπτυξης με την έννοια ότι ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.