Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν αναταράξεις στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες ο Mario Draghi υπογράμμισε ότι θα γίνει αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από το PSI και μόνο οι τράπεζες που θα κριθούν «βιώσιμες» θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Για τις υπόλοιπες έχει προβλεφθεί να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες από τον ELA, ωστόσο στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητη η αναδιάρθρωση τραπεζών, είτε μέσω συγχωνεύσεων, είτε μέσω ομαλής διάλυσης, αυτή θα γίνει με τρόπο που δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constanzio.
Επίσης ο Draghi υπενθύμισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ταμείο ύψους 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα είναι σύντομα διαθέσιμα. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των τραπεζών που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων, συμπλήρωσε ο Draghi.
Ο Constanzio από την πλευρά του πρόσθεσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει βάσει προγράμματος, ενώ το όποιο πρόβλημα προκύψει στην πορεία θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων.
Κάτω από το 2% ο πληθωρισμός το 2013
Όσον αφορά την οικονομική ανάλυση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 2% το 2012 με τους ανοδικούς κινδύνους να επικρατούν, ενώ οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού αναμένεται να μειωθούν ξανά κάτω του 2% στις αρχές του 2013.
Σημείωσε εξάλλου ότι οι διαθέσιμοι δείκτες επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας της Ευρωζώνης αν και προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από καθοδικούς κινδύνους.
Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα ανακάμψει σταδιακά στη διάρκεια του 2012, προειδοποίησε ωστόσο ότι οι εντάσεις σε ορισμένες αγορές κρατικών χρεογράφων συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την υποκείμενη δυναμική της ανάπτυξης.
Επανέλαβε ότι οι προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθούν να υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους. Όπως ανέφερε οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν κυρίως μια νέα όξυνση των εντάσεων στις αγορές χρεογράφων της ζώνης του ευρώ και το ενδεχόμενο να περάσουν στην πραγματική οικονομία. Επίσης, συνδέονται με περαιτέρω αυξήσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν δρομολογηθεί τακτικά και μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής και ο συνδυασμός αυτός έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.
“Θα πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις, αλλά να γνωρίζουμε επίσης ότι όλα τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι προσωρινού χαρακτήρα”, σημείωσε.
Επισήμανε τέλος ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί , ιδίως μετά τις δύο πράξεις πιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, αν και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποτυπωθεί πλήρως στις αγορές ο αντίκτυπος των έκτακτων μέτρων της ΕΚΤ.
Επανέλαβε εξάλλου ότι είναι απαραίτητο οι τράπεζες να ενισχύσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητά τους μεταξύ άλλων παρακρατώντας τα κέρδη τους.