Στη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο νέο ιστορικό χαμηλό 0,75% προχώρησε την Πέμπτη η ΕΚΤ, όπως προεξοφλούσαν οι αναλυτές, δεδομένου ότι η ύφεση στην ευρωζώνη βαθαίνει με εμφανή σημάδια πλέον και στη γερμανική οικονομία.
Η αποφασιστική αυτή κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ, εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να στηριχθεί η οικονομία και οι τράπεζες της ευρωζώνης.
Τώρα αναμένεται από τους επενδυτές με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, που καταρχάς θα εξηγήσει την κίνηση της κεντρικής τράπεζας ενώ ενδεχομένως θα δώσει και τις πολύτιμες για τις αγορές ενδείξεις, για τη μελλοντική στρατηγική της κεντρικής ευρωτράπεζας.
Πάντως η κίνηση της ΕΚΤ δεν είναι η μόνη στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής, στο οποίο καταγράφονται κινήσεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη για την ώθηση της οικονομίας.
Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκιά της, ενώ ανακοίνωσε και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες, στα 375 δισ. στερλίνες. Αν και η απόφαση της ΤτΑ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη από αναλυτές και επενδυτές.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως στη σχετική ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναφέρει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επανεξεταστεί, τονίζοντας μάλιστα πως «η αδύναμη παραγωγή συνεπάγεται πως τα περιθώρια υποχώρησης της οικονομίας είναι επίμονα και μπορεί να διευρυνθούν».
Η ΤτΑ αναφέρει επίσης πως το ΑΕΠ της Βρετανίας έμεινε σχεδόν αμετάβλητο τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ καταγράφηκε συρρίκνωση της παραγωγής τα δύο τελευταία τρίμηνα.
Επισημαίνει δε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 4 μήνες.
Ταυτόχρονα, αιφνιδιάζοντας για άλλη μια φορά τις αγορές, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε νέες μειώσεις επιτοκίων.
Συγκεκριμένα, το βασικό καταθετικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 3%, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 6%.