Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος – IBG: Ποιός θα πάρει τελικά τη “χρυσή” τραπεζική άδεια

 

Λήγει σήμερα η προθεσμία (μετά από 10ήμερη παράταση) για την κατάθεση ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό πώλησης της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG). Τη διαγωνιστική διαδικασία έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΕΥ (Ernst and Young) Κύπρου και Ελλάδος.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλό ενδιαφέρον, πιθανόν και με ονόματα – έκπληξη, δεδομένου ότι δεν δίνονται πλέον άδειες για σύσταση νέων τραπεζών, οπότε η εξαγοράς άδειας λειτουργίας παλαιάς τράπεζας, αποτελεί μονόδρομο, για “παίκτες” που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο.

Θεωρητικά, η κατεύθυνση λειτουργίας της νέας IBG Bank, θα επικεντρωθεί στο χώρο του digital.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας,  ενδιαφέρον συμμετοχής θα εκδηλώσουν funds και τράπεζες του εξωτερικού, η Barniveld Enterprises (συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη) και η Praxia Bank (πρώην Credicom), η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου ύψους 250 εκατ. ευρώ, η οποία έως το τέλος Απριλίου αναμένεται  να έχει κλείσει επιτυχώς.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία Barniveld Enterprises (οικογένεια Βαρδινογιαννη) – Duet Private Equity (βρετανικό Fund) εξαγόρασε προ μηνών την Marfin Bank Romania και διαθέτει ένα δίκτυο 33 καταστημάτων σε όλη τη Ρουμανία , ενώ αποτελεί την 22η τράπεζα με βάση το ενεργητικό της.