Ερντογάν και χρέος έριξαν τη λίρα στα τάρταρα – Ένα δολάριο, πάνω από 11 λίρες

Νέα μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας σήμερα.  Ξεκίνησε λίγο μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τουρκική οικονομία, αναφέροντας πως η Τουρκία κάνει έναν μεγάλο αγώνα για την οικονομική ανεξαρτησία της και θα επιμείνει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, καθώς θεωρεί ότι είναι ορθή.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πανικό σε επενδυτές και πολίτες, οι οποίοι άρχισαν να αγοράζουν ευρώ και δολάρια με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει η λίρα ως και 2,1% στα 11,4767 ανά δολάριο.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι το δημόσιο χρέος της Τουρκίας ανήλθε συνολικά σε σχεδόν 2,27 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (200 δισεκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έδειξαν ότι το ποσό αυξήθηκε κατά 4,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το δημόσιο χρέος περιλαμβάνει το ανεξόφλητο χρέος ιδρυμάτων του δημόσιου τομέα, της Κεντρικής Τράπεζας, ιδιωτικών εταιρειών και νοικοκυριών.

Από το σύνολο του χρέους, τα 906,7 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (80,6 δισεκατομμύρια δολάρια) ήταν εγχώριο και περίπου 1,36 τρισεκατομμύρια λίρες (120 δισεκατομμύρια δολάρια) ήταν εξωτερικό.