ΕΡΤ: Φαινόμενα παρακμής, απαξίωσης και πολιτικών παρεμβάσεων καταγγέλουν οι δημοσιογράφοι

Για φαινόμενα παρακμής, απαξίωσης, πολιτικών παρεμβάσεων και συνδιοίκησης κάνουν λόγο οι δημοσιογράφοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΕΡΤ κι όλα όσα τη «γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και είναι ξένα με ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα», όπως αναφέρουν.

Χωρίς διαφάνεια ή διαβούλευση έγινε η επεξεργασία του νέου οργανογράμματος όπως καταγγέλουν. Χωρίς ούτε καν να περιλαμβάνει οργανικές θέσεις! Πρόκειται, υπογραμμίζουν, για ένα οργανόγραμμα που «κινείται στον αντίποδα της οριζόντιας οργανωτικής δομής που διέπει όλα τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διεθνώς – κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις κάποιων για τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης και κάποιων παλαιάς κοπής συνδικαλιστών για έλεγχο των θέσεων ευθύνης»

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταλογίζουν ανοικτά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι υπέκυψε στον πειρασμό του ελέγχου της ενημέρωσης της ΕΡΤ, την ώρα που «η αξιωματική αντιπολίτευση την έχει επιλέξει σαν “σάκο του μποξ” και προβολής του “οράματος” της συρρίκνωσής της». Μιλούν για πολιτικές παρεμβάσεις και  χοντροκομμένες και απαρχαιωμένες λογικές που τραυματίζουν την αξιοπιστία της ΕΡΤ1.

Με το νέο οργανόγραμμα, τονίζεται ακόμη, η ΕΡΤ2, η ΕΡΤ3 και το δίκτυο της στην περιφέρεια εγκαταλείπονται σε αργό και σταθερό θάνατο, «χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ταυτότητα και χωρίς στίγμα, με αποτέλεσμα και κάποιες, πραγματικά εξαιρετικές παραγωγές που έχουν απομείνει να χάνονται μέσα στο ξεκούρδιστο σύνολο».

Ειδικά, το περιφερειακό δίκτυο έχει παραδοθεί σε μια ανέμπνευστη και μίζερη γραφειοκρατική διακυβέρνηση, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά και ακολουθεί δριμεία επίθεση σε βάρος των διοικούντων την ΕΡΤ που -όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση- επιδιώκουν να διοικούν «αλά παλαιά, μέσω αμφιλεγόμενων επιτροπών», μεθοδεύοντας αποφάσεις ή ακόμα και εκβιάζοντας πλειοψηφίες στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, προκειμένου να εγκριθούν «φιλικές» παραγωγές.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ:

ΑΠΟΦΑΣΗ  ΤΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ εκδηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας για την  κατάσταση που διαμορφώνεται στην εταιρεία, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ίδια και τους εργαζόμενούς της ενώ απογοητεύει την κοινωνία, την οποία η ΕΡΤ οφείλει να υπηρετεί με ποιοτική ενημέρωση και ψυχαγωγία. 

Ανησυχούμε για τα φαινόμενα παρακμής, απαξίωσης, πολιτικών παρεμβάσεων και συνδιοίκησης, τα οποία μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και είναι ξένα με ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

  1. Γιατί η αξιοπιστία της ΕΡΤ1 τραυματίζεται καθημερινά από χοντροκομμένες και απαρχαιωμένες λογικές, από τις πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και τις πολιτικές επιθέσεις. Η σημερινή κυβέρνηση υπέκυψε στον πειρασμό του ελέγχου της ενημέρωσης της ΕΡΤ ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την έχει επιλέξει σαν “σάκο του μποξ” και προβολής του “οράματος” της συρρίκνωσής της.
  2. Γιατί η ΕΡΤ2, η ΕΡΤ3 και το δίκτυο της στην περιφέρεια εγκαταλείπονται σε αργό και σταθερό θάνατο. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ταυτότητα και χωρίς στίγμα, με αποτέλεσμα και κάποιες, πραγματικά εξαιρετικές παραγωγές που έχουν απομείνει να «χάνονται» μέσα στο «ξεκούρδιστο» σύνολο. Ειδικά, δε, το περιφερειακό δίκτυο έχει παραδοθεί σε μια ανέμπνευστη και μίζερη γραφειοκρατική διακυβέρνηση.
  3. Γιατί η διοίκηση της ΕΡΤ αντί να ασχολείται με τα προηγούμενα και όλα τα σημαντικά διοικεί αλά παλαιά, μέσω αμφιλεγόμενων επιτροπών, μεθοδεύει αποφάσεις ή ακόμα εκβιάζει πλειοψηφίες στο Δ.Σ. της εταιρείας προκειμένου να εγκριθούν «φιλικές» παραγωγές..

Επιστέγασμα όλων των προαναφερθέντων αποτελεί το οργανόγραμμα που κυοφορείται τους τελευταίους 6 μήνες χωρίς διαφάνεια ή διαβούλευση. Χωρίς οργανικές θέσεις! Ένα οργανόγραμμα που κινείται στον αντίποδα της οριζόντιας οργανωτικής δομής που διέπει όλα τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διεθνώς. Κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις κάποιων για τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης και κάποιων παλαιάς κοπής συνδικαλιστών για έλεγχο των θέσεων ευθύνης.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτικό το αίτημα τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα να αποδείξουν στους πολίτες ότι όταν ευαγγελίζονται, χρόνια τώρα, την ανεξαρτησία της ΕΡΤ  το εννοούν. Είναι καιρός να δρομολογηθούν εκείνες οι νομοθετικές, θεσμικές και διοικητικές πρωτοβουλίες που θα εκσυγχρονίσουν πραγματικά το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και θα τον απαλλάξουν από τις πολιτικές εξαρτήσεις (όλων των αποχρώσεων) που τον καθηλώνουν και τον συνθλίβουν.

Ενστάσεις κι από την Ενωση Συντακτών

Σοβαρές ενστάσεις για τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΡΤ έχει διατυπώσει και η Ενωση Συντακτών τονίζοντας ότι το επίμαχο οργανόγραμμα δεν έχει την παραμικρή σχέση με ό,τι ισχύει σε άλλες δημόσιες ευρωπαϊκές ραδιοτηλεοράσεις.

Αφού διερωτάται ποιο οργανόγραμμα ευρωπαϊκής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ελήφθη ως βάση για το 66σέλιδο κείμενο που ετοίμασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος και οι επιτελείς του, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει το νέο οργανόγραμμα «καθόλου σύγχρονο, δίχως καινοτομία, ασαφές και προς λανθασμένη κατεύθυνση»

Απευθυνόμενο στον κ. Κωστόπουλο, το δ.σ. της Ενωσης Συντακτών παρατηρεί ότι στο εν λόγω οργανόγραμμα «εμφανίζεται διχασμένη τη διεύθυνση του ενημερωτικού τομέα μεταξύ ενός Εντεταλμένου Συμβούλου και του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης. Τον πρώτο μάλιστα τον χρίζετε επικεφαλής και καθώς προέρχεται εκτός ΕΡΤ δίνετε τροφή στις κακές γλώσσες που κάνουν λόγο για προαποφασισμένη επιλογή, με τον γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης να μένει σε διακοσμητικό ρόλο».