Την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Eurobank EFG. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της τράπεζας, το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών στη μείωση του δημοσίου χρέους (PSI) πρέπει να κλείσει τάχιστα, πριν χειροτερεύσει σημαντικά η οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη λόγω της επικείμενης ύφεσης. «Η επιτυχία του PSI είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια και θα βάλει τέλος στα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ», τονίζεται στην ανάλυση. Οπως σημειώνεται, το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 26η Οκτωβρίου αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα της χώρας. Οσον αφορά τη ρευστότητα, το νέο πακέτο αναμένεται να καλύψει πλήρως τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης μέχρι το 2014.
Επιπροσθέτως, το νέο πακέτο διάσωσης θα βελτιώσει σημαντικά τη φερεγγυότητα της χώρας. Μεταξύ άλλων παραγόντων, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα μιας σημαντικής μείωσης των δαπανών για την αποπληρωμή τόκων (περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο 2012 – 2020). Πρόσθετα οφέλη για τη δημοσιονομική θέση της χώρας θα μπορούσαν να προέλθουν από την εξομοίωση των όρων των υφιστάμενων διμερών δανείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αυτούς των νέων δανείων από το EFSF, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος δανεισμού. «Θεωρούμε πως η μείωση του δημοσίου χρέους μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο PSI θα δώσει στη χώρα σημαντική ανάσα χρόνου ώστε η κυβέρνηση να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό έργο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η άμεση εφαρμογή του PSI θα λειτουργήσει ως θετικό σοκ στην οικονομία, δίνοντας τέλος στην αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και ανοίγοντας τον δρόμο στις ιδιωτικές επενδύσεις και στην ανάπτυξη».
Σε ό,τι αφορά τις άλλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η εγχώρια οικονομία του 2012, προβλέπει ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η ελληνική οικονομία να παραμείνει σε σημαντική ύφεση το 2012, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη χειροτερεύουν, κυρίως λόγω της αποτυχίας των Ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους. «Η επίδραση της επικείμενης ύφεσης στην Ευρωζώνη επί της ελληνικής οικονομίας θα είναι σημαντική, καθώς οι εξαγωγές παραμένουν η μοναδική πηγή ανάπτυξης, με συνεισφορά που ξεπέρασε τις 3 ποσοστιαίες μονάδες ΑΕΠ κατά τα τελευταία δύο χρόνια». Η Eurobank υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη στοχευμένη περικοπή των κρατικών δαπανών, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην ανάληψη δράσεων για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας ώστε η χώρα να επιστρέψει το συντομότερο σε αναπτυξιακή πορεία.