Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε πρωθυπουργικά καθήκοντα και μετά τις εκλογές ο Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times». Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να διαψεύσει αυτό το σενάριο…
διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να εκφράσει ανάλογη προτίμηση σε αυτή τη φάση. Ο Λουκάς Παπαδήμος παραδέχεται ότι είναι πιθανό ένα νέο πακέτο εξωτερικής βοήθειας εάν η χώρα δεν επιστρέψει στις αγορές έως το 2015 κάτι το οποίο «δεν μπορεί να αποκλειστεί» όπως τονίζει.
Επίσης δηλώνει ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να αποτραπεί μια ακόμα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην επόμενη διετία.
Ο κ. Παπαδήμος υπογραμμίζει ότι λάθη και παραλείψεις των δύο προηγουμένων ετών οδήγησαν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση από αυτή που είχε προβλεφθεί. Αποδίδει τη ραγδαία υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και την εκτίναξη της ανεργίας στην ελλιπή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ιδιαιτέρως όσων είχαν αναπτυξιακό χαρακτήρα, προαναγγέλλει ωστόσο νέα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου «να αντισταθμιστούν οι βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Ο ίδιος αποφεύγει τον όρο «σχέδιο Μάρσαλ» διευκρινίζοντας ότι δεν χρειάζεται ένα πρόσθετο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Προσθέτει όμως ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης μεγάλων κατασκευαστικών έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια ύψους ενός δισ. ευρώ.
Δηλώνει επίσης πεπεισμένος ότι η συμφωνία των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση της πλήρους εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος. Διευκρινίζει ότι ενώ μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο υπήρχαν διισταμένες απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου, η συγκυβέρνηση δείχνει ότι «υπάρχει πλέον συμφωνία επί του νέου προγράμματος».
Ο κ. Παπαδήμος διαψεύδει ότι η Γερμανία ζήτησε μετάθεση των εκλογών και σημειώνει ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην προεκλογική διαδικασία εκφράζοντας τις προτιμήσεις του.
Σε δύο ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα να τοποθετηθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης ή υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές απαντά ότι «θα ήταν ανάρμοστο να δηλωθεί ανάλογη επιθυμία πριν από τις εκλογές».
Εκφράζει ακόμα την αισιοδοξία ότι η πιστή τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ εγγυάται την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και απομακρύνει την πιθανότητα περαιτέρω αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ομολογεί ωστόσο ότι «η συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση απαιτεί μερική απώλεια της κυριαρχίας στην οικονομική πολιτική» την οποία διαχωρίζει από την εθνική κυριαρχία. «Η Ελλάδα υπόκειται σε πρόσθετες δεσμεύσεις επί της οικονομικής πολιτικής» δηλώνει προσθέτοντας ότι η χώρα θα βγει από αυτό το ειδικό καθεστώς όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στη συνέχεια τονίζει ότι το μέλλον της χώρας παραμένει συνυφασμένο με την παραμονή στο ευρώ.
«Μια μεγάλη και σιωπηρή μειοψηφία που δεν αποτελείται από όσους διαδηλώνουν στους δρόμους αντιλαμβάνεται τα οφέλη της σταθερότητας των τιμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που συνεπάγεται η παραμονή στο ευρώ» δηλώνει χαρακτηριστικά.